Готуємо грузинське лобіо

  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
  • Майстер-клас із приготування грузинської пісної страви „Чхінті лобіо” провели у „Хінкальні”, що на вул. Валовій.
Готуємо грузинське лобіо

Су-шеф Володимир Бердій продемонстрував усім охочим, як готувати цю поживну і смачну страву. 

— Лобіо – це загальна назва для цілої групи грузинських страв із квасолі, — розповідає су-шеф Володимир Бердій. — Слово „лобіо” у перекладі з грузинської означає „квасоля”. „Чхінті лобіо” — страва грузинської кухні зі стручкової квасолі
Лобіо, за словами пана Володимира, готують не тільки з зеленої стручкової квасолі, а й зі звичайної. Зелену квасолю можна варити перед тим, як змішати з іншими овочами, а можна додавати сирою, але наприкінці готування запекти у духовці. Лобіо може бути закускою - у холодному вигляді чи другою стравою - у гарячому. Подають його грузини з пшеничним лавашем чи кукурудзяним коржиком мчаді.

Previous Next

 — „Чхінті лобіо” готувати дуже швидко, – каже пан Володимир. – На нагріту сковороду наливаємо трохи олії, висипаємо цибулю, нарізану кубиками. Для надання цибулі золотистого кольору посипаємо її цукром. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірочку і теж нарізаємо кубиками. Як тільки цибуля стала золотистою, додаємо квасолю і вливаємо склянку води. До речі, квасоля є чудовим замінником м’яса. Вона має ті ж білки, жири та вуглеводи і добре засвоюється. Після того, як квасоля протушкувалася і трохи змінила колір, додаємо помідор, сіль, перець і подрібнену зелень кінзи. Страву перекладаємо в глиняний посуд — кецу і на три-чотири хвилини ставимо у гарячу духовку. 
Наприкінці березня у меню закладу з’явилася новинка — „Хачапурі зі шпинатом”. Крім цієї страви, кожного гостя „Хінкальні” смачно нагодують помірно-гострим супом „Бозбар” —з м’ясними кульками чи негострим супом „Квеліані” з картопляно-сирними кульками та зеленню. А також фірмовою стравою — хінкалі з м’ясом, з м’ясом і зеленню, з бринзою. А ще великою кількістю закусок, гарячих страв і десертів. Є у закладі і бенкетне меню, а також бізнес-ланчі за 45 грн у будні дні до 16.00. Загалом бізнес-ланчів є п’ять, усі складаються з трьох-чотирьох страв. Кожен десятий — безкоштовний. „Хінкальня” пропонує і доставку усіх страв по Тернополю.
— Обов’язково скуштуйте наші десерти, — радить су-шеф. — Наприклад, „Пеламуші”. Цей десерт готують із виноградного соку і родзинок. Він ніжний, як суфле. Грузинська пахлава дуже відрізняється від кримської. Її готують з перемелених горіхів і меду. Це калорійний і дуже смачний десерт. Хто любить печені яблука, може замовити „Яблуко Шентвіс”. Його запікають із медом, горіхами і родзинками. 
Ресторан «Хінкальня», як я дізналася, — це частина всеукраїнської мережі. Кожен заклад цієї мережі проходить ретельну підготовку перед відкриттям і постійний контроль якості під час роботи. Бренд-шеф мережі Леван Мепаришвілі контролює роботу усіх ресторанів. Він особисто перевіряє якість продуктів, готових виробів, рівень обслуговування. Весь персонал кожного закладу проходить навчання у Львові.
Коли мені принесли „Кхінті лобіо” у глиняному грузинському посуді — кеці, відразу захотілося його скуштувати. Втриматися від спокуси було важко, адже страва мала такий смачний аромат, що я з’їла все до останньої крихти.  
 
Скільки чого треба:
200 г зеленої спаржевої квасолі, 1 велика цибулина, помідор, зелень кінзи, сіль, цукор, перець до смаку, 1 скл. води.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

21:00 На Тролейбусній злодій викрав з автомобіля бензопилу. Є відео 20:00 Тернопільська "Нива" на виїзді зіграє проти "Чайки" 19:00 Зарплати, пенсії, субсидії: як формується бюджет українців 18:30 В ОДА розповіли про сотні мільйонів на ремонт доріг та які ділянки вже відремонтували Від читача 14:16 Лісові господарства управління відновили 412 гектарів лісів та створили 132 гектари нових 18:00 Усі розваги у Тернополі на вихідні 17:30 На Чорновола камера зафіксувала двох чоловіків, які пішли на злочин. Є відео play_circle_filled 17:26 Як за 200 гривень поїхати в Іспанію (новини компаній) 17:00 “Тут не лише смерть, тут своє життя”, - психолог з хоспісу розповіла, як це працювати з невиліковно хворими 16:30 Рідні чоловіка, якого вдарив кінь, кажуть, що він помер через лікарів 16:02 Тернопільські пішоходи масово порушують правила 15:37 Відео дня: у Центрі музиканти співають пісні Скрябіна 15:00 П’ятеро тернополян отримали звання “почесний громадянин міста”. Четверо із них - посмертно 14:30 Через тиждень Тернопіль прийматиме Чемпіонат світу з водно-моторного спорту 14:00 На Бригадній з'явиться сучасний спортивно-оздоровчий комплекс 13:35 На Борщівщині водій через несправність автомобіля потрапив у ДТП 13:00 “Нива” повернулась на стадіон. Міська рада ухвалила рішення про безоплатне користування 12:30 Футбольні команди з Тернопільщини боротимуться за Кубок України серед аматорів 12:00 Вже з вересня усі породіллі отримуватимуть “Пакунок малюка” 11:30 У Тернополі на заправці через вибух газового балону розірвало півтаксі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up