Готуємо грузинське лобіо

Готуємо грузинське лобіо

20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

20minut.ua побувала на майстер-класі із приготування грузинської пісної страви „Чхінті лобіо” у „Хінкальні”. Су-шеф Володимир Бердій продемонстрував усім охочим, як готувати цю поживну і смачну страву. 

— Лобіо – це загальна назва для цілої групи грузинських страв із квасолі, — розповідає су-шеф Володимир Бердій. — Слово „лобіо” у перекладі з грузинської означає „квасоля”. „Чхінті лобіо” — страва грузинської кухні зі стручкової квасолі

Лобіо, за словами пана Володимира, готують не тільки з зеленої стручкової квасолі, а й зі звичайної. Зелену квасолю можна варити перед тим, як змішати з іншими овочами, а можна додавати сирою, але наприкінці готування запекти у духовці. Лобіо може бути закускою - у холодному вигляді чи другою стравою - у гарячому. Подають його грузини з пшеничним лавашем чи кукурудзяним коржиком мчаді.

Відео дня

Previous Next

 — „Чхінті лобіо” готувати дуже швидко, – каже пан Володимир. – На нагріту сковороду наливаємо трохи олії, висипаємо цибулю, нарізану кубиками. Для надання цибулі золотистого кольору посипаємо її цукром. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірочку і теж нарізаємо кубиками. Як тільки цибуля стала золотистою, додаємо квасолю і вливаємо склянку води. До речі, квасоля є чудовим замінником м’яса. Вона має ті ж білки, жири та вуглеводи і добре засвоюється. Після того, як квасоля протушкувалася і трохи змінила колір, додаємо помідор, сіль, перець і подрібнену зелень кінзи. Страву перекладаємо в глиняний посуд — кецу і на три-чотири хвилини ставимо у гарячу духовку. 

Крім лобіо в "Хінкальні" варто скуштувати „Хачапурі зі шпинатом”, а також помірно-гострий суп „Бозбар” —з м’ясними кульками чи негострий суп „Квеліані” з картопляно-сирними кульками та зеленню. А також фірмову страву — хінкалі з м’ясом, з м’ясом і зеленню, з бринзою. А ще великою кількістю закусок, гарячих страв і десертів.

— Обов’язково скуштуйте наші десерти, — радить су-шеф. — Наприклад, „Пеламуші”. Цей десерт готують із виноградного соку і родзинок. Він ніжний, як суфле. Грузинська пахлава дуже відрізняється від кримської. Її готують з перемелених горіхів і меду. Це калорійний і дуже смачний десерт. Хто любить печені яблука, може замовити „Яблуко Шентвіс”. Його запікають із медом, горіхами і родзинками. 

Коли мені принесли „Кхінті лобіо” у глиняному грузинському посуді — кеці, відразу захотілося його скуштувати. Втриматися від спокуси було важко, адже страва мала такий смачний аромат, що я з’їла все до останньої крихти.  
 
Скільки чого треба:
200 г зеленої спаржевої квасолі, 1 велика цибулина, помідор, зелень кінзи, сіль, цукор, перець до смаку, 1 скл. води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тарас

    повар якийсь дуже засушений, нещасний

    гср reply тарас

    може чесний? не обважує на порціях?

    тарас reply гср

    справжнє мясо хоч закладають в хінкалі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up