20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
20minut.ua побувала на майстер-класі із приготування грузинської пісної страви „Чхінті лобіо” у „Хінкальні”. Су-шеф Володимир Бердій продемонстрував усім охочим, як готувати цю поживну і смачну страву.
— Лобіо – це загальна назва для цілої групи грузинських страв із квасолі, — розповідає су-шеф Володимир Бердій. — Слово „лобіо” у перекладі з грузинської означає „квасоля”. „Чхінті лобіо” — страва грузинської кухні зі стручкової квасолі
Лобіо, за словами пана Володимира, готують не тільки з зеленої стручкової квасолі, а й зі звичайної. Зелену квасолю можна варити перед тим, як змішати з іншими овочами, а можна додавати сирою, але наприкінці готування запекти у духовці. Лобіо може бути закускою - у холодному вигляді чи другою стравою - у гарячому. Подають його грузини з пшеничним лавашем чи кукурудзяним коржиком мчаді.
— „Чхінті лобіо” готувати дуже швидко, – каже пан Володимир. – На нагріту сковороду наливаємо трохи олії, висипаємо цибулю, нарізану кубиками. Для надання цибулі золотистого кольору посипаємо її цукром. Помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірочку і теж нарізаємо кубиками. Як тільки цибуля стала золотистою, додаємо квасолю і вливаємо склянку води. До речі, квасоля є чудовим замінником м’яса. Вона має ті ж білки, жири та вуглеводи і добре засвоюється. Після того, як квасоля протушкувалася і трохи змінила колір, додаємо помідор, сіль, перець і подрібнену зелень кінзи. Страву перекладаємо в глиняний посуд — кецу і на три-чотири хвилини ставимо у гарячу духовку.
Крім лобіо в "Хінкальні" варто скуштувати „Хачапурі зі шпинатом”, а також помірно-гострий суп „Бозбар” —з м’ясними кульками чи негострий суп „Квеліані” з картопляно-сирними кульками та зеленню. А також фірмову страву — хінкалі з м’ясом, з м’ясом і зеленню, з бринзою. А ще великою кількістю закусок, гарячих страв і десертів.
— Обов’язково скуштуйте наші десерти, — радить су-шеф. — Наприклад, „Пеламуші”. Цей десерт готують із виноградного соку і родзинок. Він ніжний, як суфле. Грузинська пахлава дуже відрізняється від кримської. Її готують з перемелених горіхів і меду. Це калорійний і дуже смачний десерт. Хто любить печені яблука, може замовити „Яблуко Шентвіс”. Його запікають із медом, горіхами і родзинками.
Коли мені принесли „Кхінті лобіо” у глиняному грузинському посуді — кеці, відразу захотілося його скуштувати. Втриматися від спокуси було важко, адже страва мала такий смачний аромат, що я з’їла все до останньої крихти.
Скільки чого треба:
200 г зеленої спаржевої квасолі, 1 велика цибулина, помідор, зелень кінзи, сіль, цукор, перець до смаку, 1 скл. води.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 40 від 2 жовтня 2024
Читати номер
тарас
гср reply тарас
тарас reply гср