Готуємо каву в аеропресі

Готуємо каву в аеропресі
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Кава, приготовлена за допомогою аеропреса, — новинка кафе-лабораторії „Карма Кава”, що розташоване на вул. Валовій.

{photo_gallery id=3702|}

Заклад щойно переїхав у нове приміщення у внутрішньому дворику вулиці біля книгарні. Тож якщо раніше каву тут пили майже на ходу, тепер можна буде зручно вмоститись за столиком.

Відео дня
> — Приміщення нашого кафе стало просторішим, — каже бариста і засновник кафе-лабораторії Олексій Широков. — Адже кавування — це не лише смакування кавою. Це ще й спілкування. Тож ми зробили цей процес для наших відвідувачів зручнішим.
Окрім цього, у кафе зробили акцент на каву, яку готують довше, ніж еспресо. Так, у закладі пропонують скуштувати каву ручного заварювання, вакуумну каву, традиційне еспресо і напої на основі еспресо — лате і капучіно.

— Традиційна кава — це еспресо. Решта напоїв, які ми пропонуємо, приготовлені альтернативним способом, — пояснює співрозмовник. — Найміцніший із них — кава ручного заварювання.

Відтепер каву готуватимуть за допомогою ще одного цікавого пристрою — аеропреса.
— Для приготування в аеропресі потрібна кава грубого помелу, — розповідає Олексій. — Однак зерна мають бути змелені трохи дрібніше, ніж для приготування у френч-пресі.

Бариста засипає мелену каву у верхню частину аеропреса. Поки він робить це, аромат кави цілком заповнює приміщення і стоїть у повітрі. Мелена кава лягає рівним шаром на фільтр із цупкого волокнистого матеріалу. Чоловік бере в руки блискучий металевий чайник із довгим носиком і повільно виливає воду з нього до кави.

— Заливаємо каву гарячою водою із температурою 95 градусів, тобто окропом, — каже співрозмовник. — Спочатку кавову масу тільки трохи змочимо водою.

Щоби вода повністю змочила каву, за словами чоловіка, слід почекати 30 секунд. За той час Олексій дерев’яною лопаткою обережно вимішує масу.

— Треба увім’яти каву у воду, щоб вона рівномірно змочилася, — пояснює він.

Зробивши це, бариста заливає кавову масу водою, що залишилася, і чекає дві хвилини. Згодом дуже швидко перемішує каву.

— Я вимішую кавову масу до десяти разів, — каже він. — Таке вимішування дає смаку напою рівномірність.

За мить Олексій закриває аеропрес кришечкою і перевертає пристрій догори дном. Поставивши його на скляний глечик, починає витискати поршнем кавову масу вниз. Це триває близько 20 секунд.

— Для того, щоб кава пройшла крізь воду, треба докласти певні зусилля, — коментує бариста свої дії. — Тоді вода тисне на каву і проходить через неї униз, вже насичена її смаком та ароматом.

У кафе-лабораторії використовують лише каву легкого обсмажування.

— Я переконаний, — каже Олексій Широков, — що сильно обсмажені кавові зерна не дозволяють відчути справжнього смаку кави.

Переливши каву у високу склянку, бариста пропонує мені скуштувати напій. М’який, оксамитовий смак кави полонить мене із першого ковтка.
До речі, вартість 200 мл кави з аеропреса — 18 грн.

Скільки чого треба:
20 г кави арабіка (Кенія), 200 мл води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up