Готуємо каву в аеропресі

Готуємо каву в аеропресі
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Кава, приготовлена за допомогою аеропреса, — новинка кафе-лабораторії „Карма Кава”, що розташоване на вул. Валовій.

{photo_gallery id=3702|}

Заклад щойно переїхав у нове приміщення у внутрішньому дворику вулиці біля книгарні. Тож якщо раніше каву тут пили майже на ходу, тепер можна буде зручно вмоститись за столиком.

Відео дня

— Приміщення нашого кафе стало просторішим, — каже бариста і засновник кафе-лабораторії Олексій Широков. — Адже кавування — це не лише смакування кавою. Це ще й спілкування. Тож ми зробили цей процес для наших відвідувачів зручнішим.
Окрім цього, у кафе зробили акцент на каву, яку готують довше, ніж еспресо. Так, у закладі пропонують скуштувати каву ручного заварювання, вакуумну каву, традиційне еспресо і напої на основі еспресо — лате і капучіно.

— Традиційна кава — це еспресо. Решта напоїв, які ми пропонуємо, приготовлені альтернативним способом, — пояснює співрозмовник. — Найміцніший із них — кава ручного заварювання.

Відтепер каву готуватимуть за допомогою ще одного цікавого пристрою — аеропреса.
— Для приготування в аеропресі потрібна кава грубого помелу, — розповідає Олексій. — Однак зерна мають бути змелені трохи дрібніше, ніж для приготування у френч-пресі.

Бариста засипає мелену каву у верхню частину аеропреса. Поки він робить це, аромат кави цілком заповнює приміщення і стоїть у повітрі. Мелена кава лягає рівним шаром на фільтр із цупкого волокнистого матеріалу. Чоловік бере в руки блискучий металевий чайник із довгим носиком і повільно виливає воду з нього до кави.

— Заливаємо каву гарячою водою із температурою 95 градусів, тобто окропом, — каже співрозмовник. — Спочатку кавову масу тільки трохи змочимо водою.

Щоби вода повністю змочила каву, за словами чоловіка, слід почекати 30 секунд. За той час Олексій дерев’яною лопаткою обережно вимішує масу.

— Треба увім’яти каву у воду, щоб вона рівномірно змочилася, — пояснює він.

Зробивши це, бариста заливає кавову масу водою, що залишилася, і чекає дві хвилини. Згодом дуже швидко перемішує каву.

— Я вимішую кавову масу до десяти разів, — каже він. — Таке вимішування дає смаку напою рівномірність.

За мить Олексій закриває аеропрес кришечкою і перевертає пристрій догори дном. Поставивши його на скляний глечик, починає витискати поршнем кавову масу вниз. Це триває близько 20 секунд.

— Для того, щоб кава пройшла крізь воду, треба докласти певні зусилля, — коментує бариста свої дії. — Тоді вода тисне на каву і проходить через неї униз, вже насичена її смаком та ароматом.

У кафе-лабораторії використовують лише каву легкого обсмажування.

— Я переконаний, — каже Олексій Широков, — що сильно обсмажені кавові зерна не дозволяють відчути справжнього смаку кави.

Переливши каву у високу склянку, бариста пропонує мені скуштувати напій. М’який, оксамитовий смак кави полонить мене із першого ковтка.
До речі, вартість 200 мл кави з аеропреса — 18 грн.

Скільки чого треба:
20 г кави арабіка (Кенія), 200 мл води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Аварія біля «Орнави». Є потерпіла 21:00 У Тернополі пройде фестиваль адаптивного спорту «День нескорених» 20:00 У Тернополі облаштовують безбар’єрний простір на Грушевського: що вже зробили 19:23 «Пити і їсти не давати!» Біля Орнави сутичка через блокування цивільних у авто play_circle_filled photo_camera Від читача 12:12 На Тернопільщині потрібні працівники пошти 18:45 Поліцейські встановили, хто причетний до пошкодження коліс двох автомобілів у Тернополі 17:38 Майже добу особи у військовій формі блокують авто з чоловіком і жінкою біля «Орнави»: репортаж з місця події play_circle_filled 17:20 У Тернополі учениця училища потрапила до лікарні з алкогольним отруєнням 16:40 У школи Тернополя подали тепло 16:00 Юна тернополянка здобула «срібло» міжнародного турніру з боксу 15:25 Кабмін змінив строки «опалювального періоду» для «Нафтогазу» 14:55 Патрульні розшукали водія, який залишив місце після вчинення ДТП 14:10 Собака кликав на допомогу: рятувальники звільнили чотирилапого, який тонув у ставі 13:35 Юні хористи з Тернополя здобули Гран-прі на міжнародному чемпіонаті 13:05 Аварія у Кременці: автомобіль BMW врізався в стовп. Потерпілих визволяли рятувальники 12:30 У Підгородньому горіло місцеве підприємство 11:47 Судитимуть перевізника-тернополянина за «вивіз за кордон» 14 чоловіків мобілізаційного віку 11:30 18 працівників Локомотивного ДЕПО Тернопіль отримали підозри за викрадення пального 11:15 75 тисяч штрафу заплатить водій, якого зупинили «під наркотиками» та без посвідчення 10:40 Затримали двох буковинців за спробу відправити тернополянина за кордон: ціна — 11 тисяч доларів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up