Готуємо каву в аеропресі

Готуємо каву в аеропресі
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Кава, приготовлена за допомогою аеропреса, — новинка кафе-лабораторії „Карма Кава”, що розташоване на вул. Валовій.

{photo_gallery id=3702|}

Заклад щойно переїхав у нове приміщення у внутрішньому дворику вулиці біля книгарні. Тож якщо раніше каву тут пили майже на ходу, тепер можна буде зручно вмоститись за столиком.

— Приміщення нашого кафе стало просторішим, — каже бариста і засновник кафе-лабораторії Олексій Широков. — Адже кавування — це не лише смакування кавою. Це ще й спілкування. Тож ми зробили цей процес для наших відвідувачів зручнішим.
Окрім цього, у кафе зробили акцент на каву, яку готують довше, ніж еспресо. Так, у закладі пропонують скуштувати каву ручного заварювання, вакуумну каву, традиційне еспресо і напої на основі еспресо — лате і капучіно.

— Традиційна кава — це еспресо. Решта напоїв, які ми пропонуємо, приготовлені альтернативним способом, — пояснює співрозмовник. — Найміцніший із них — кава ручного заварювання.

Відтепер каву готуватимуть за допомогою ще одного цікавого пристрою — аеропреса.
— Для приготування в аеропресі потрібна кава грубого помелу, — розповідає Олексій. — Однак зерна мають бути змелені трохи дрібніше, ніж для приготування у френч-пресі.

Бариста засипає мелену каву у верхню частину аеропреса. Поки він робить це, аромат кави цілком заповнює приміщення і стоїть у повітрі. Мелена кава лягає рівним шаром на фільтр із цупкого волокнистого матеріалу. Чоловік бере в руки блискучий металевий чайник із довгим носиком і повільно виливає воду з нього до кави.

— Заливаємо каву гарячою водою із температурою 95 градусів, тобто окропом, — каже співрозмовник. — Спочатку кавову масу тільки трохи змочимо водою.

Щоби вода повністю змочила каву, за словами чоловіка, слід почекати 30 секунд. За той час Олексій дерев’яною лопаткою обережно вимішує масу.

— Треба увім’яти каву у воду, щоб вона рівномірно змочилася, — пояснює він.

Зробивши це, бариста заливає кавову масу водою, що залишилася, і чекає дві хвилини. Згодом дуже швидко перемішує каву.

— Я вимішую кавову масу до десяти разів, — каже він. — Таке вимішування дає смаку напою рівномірність.

За мить Олексій закриває аеропрес кришечкою і перевертає пристрій догори дном. Поставивши його на скляний глечик, починає витискати поршнем кавову масу вниз. Це триває близько 20 секунд.

— Для того, щоб кава пройшла крізь воду, треба докласти певні зусилля, — коментує бариста свої дії. — Тоді вода тисне на каву і проходить через неї униз, вже насичена її смаком та ароматом.

У кафе-лабораторії використовують лише каву легкого обсмажування.

— Я переконаний, — каже Олексій Широков, — що сильно обсмажені кавові зерна не дозволяють відчути справжнього смаку кави.

Переливши каву у високу склянку, бариста пропонує мені скуштувати напій. М’який, оксамитовий смак кави полонить мене із першого ковтка.
До речі, вартість 200 мл кави з аеропреса — 18 грн.

Скільки чого треба:
20 г кави арабіка (Кенія), 200 мл води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Новини Тернополя за 22-28 грудня: дивіться відео! play_circle_filled 21:00 «Спецоперація Різдво»: волонтери просять зібрати святкові страви для військових на передову 20:00 Відкривав учням світ сучасних технологій… помер багаторічний вчитель інформатики Збаразького ліцею №2 19:00 Українські колядки пролунали в Сенаті та найбільних соборах Італії у виконанні тернопільської «Зоринки» photo_camera Від читача 15:24 35 років Державній службі зайнятості. Живи та працюй в Україні 18:00 У Тернополі стартує благодійний вертеп: запросіть колядників і підтримайте армію 16:50 Дев’ять власників квартир на Стуса отримають компенсацію за зруйноване житло: як подати заяву 16:05 Жителів Тернопільщини попереджають про погіршення погодних умов: очікуємо хуртовину та ожеледицю 15:21 «Ворог не лише обстрілював, а й труїв газом» — захисник Ігор Бугера про 76 днів оборони Торецька 14:38 Понад 50 мільйонів виділили з бюджету на харчування студентів та школярів: хто може отримати пільгу 14:21 Доставка Їжі Тернопіль: де замовити суші, піцу чи страви з мангалу (партнерський проєкт) 14:00 У Тернополі відзначать 117-ту річницю з дня народження Степана Бандери 13:30 Тернополяни скаржаться на слизькі дороги в місті: чи працює спецтехніка play_circle_filled 13:01 «Поіменно і з молитвою»: згадали всіх Героїв Тернопільщини 12:23 Чотири пожежі на Тернопільщині у Різдво: горіли будинки і господарські будівлі 11:43 На Тернопільщині затвердили обласний бюджет на 2026 рік: що відомо? 11:02 Шахрайство під час криптообміну: тернополянка втратила 50 тисяч гривень 10:20 Хто у тернопільських школах та коледжах харчуватиметься безкоштовно у 2026 році 09:38 Нетверезий за кермом і хабар у багажнику: на Тернопільщині відкрили справу проти водія 09:00 На війні помер Герой з Тернопільщини Віктор Гальченко
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up