Готуємо каву в аеропресі

Готуємо каву в аеропресі
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Кава, приготовлена за допомогою аеропреса, — новинка кафе-лабораторії „Карма Кава”, що розташоване на вул. Валовій.

{photo_gallery id=3702|}

Заклад щойно переїхав у нове приміщення у внутрішньому дворику вулиці біля книгарні. Тож якщо раніше каву тут пили майже на ходу, тепер можна буде зручно вмоститись за столиком.

Відео дня
> — Приміщення нашого кафе стало просторішим, — каже бариста і засновник кафе-лабораторії Олексій Широков. — Адже кавування — це не лише смакування кавою. Це ще й спілкування. Тож ми зробили цей процес для наших відвідувачів зручнішим.
Окрім цього, у кафе зробили акцент на каву, яку готують довше, ніж еспресо. Так, у закладі пропонують скуштувати каву ручного заварювання, вакуумну каву, традиційне еспресо і напої на основі еспресо — лате і капучіно.

— Традиційна кава — це еспресо. Решта напоїв, які ми пропонуємо, приготовлені альтернативним способом, — пояснює співрозмовник. — Найміцніший із них — кава ручного заварювання.

Відтепер каву готуватимуть за допомогою ще одного цікавого пристрою — аеропреса.
— Для приготування в аеропресі потрібна кава грубого помелу, — розповідає Олексій. — Однак зерна мають бути змелені трохи дрібніше, ніж для приготування у френч-пресі.

Бариста засипає мелену каву у верхню частину аеропреса. Поки він робить це, аромат кави цілком заповнює приміщення і стоїть у повітрі. Мелена кава лягає рівним шаром на фільтр із цупкого волокнистого матеріалу. Чоловік бере в руки блискучий металевий чайник із довгим носиком і повільно виливає воду з нього до кави.

— Заливаємо каву гарячою водою із температурою 95 градусів, тобто окропом, — каже співрозмовник. — Спочатку кавову масу тільки трохи змочимо водою.

Щоби вода повністю змочила каву, за словами чоловіка, слід почекати 30 секунд. За той час Олексій дерев’яною лопаткою обережно вимішує масу.

— Треба увім’яти каву у воду, щоб вона рівномірно змочилася, — пояснює він.

Зробивши це, бариста заливає кавову масу водою, що залишилася, і чекає дві хвилини. Згодом дуже швидко перемішує каву.

— Я вимішую кавову масу до десяти разів, — каже він. — Таке вимішування дає смаку напою рівномірність.

За мить Олексій закриває аеропрес кришечкою і перевертає пристрій догори дном. Поставивши його на скляний глечик, починає витискати поршнем кавову масу вниз. Це триває близько 20 секунд.

— Для того, щоб кава пройшла крізь воду, треба докласти певні зусилля, — коментує бариста свої дії. — Тоді вода тисне на каву і проходить через неї униз, вже насичена її смаком та ароматом.

У кафе-лабораторії використовують лише каву легкого обсмажування.

— Я переконаний, — каже Олексій Широков, — що сильно обсмажені кавові зерна не дозволяють відчути справжнього смаку кави.

Переливши каву у високу склянку, бариста пропонує мені скуштувати напій. М’який, оксамитовий смак кави полонить мене із першого ковтка.
До речі, вартість 200 мл кави з аеропреса — 18 грн.

Скільки чого треба:
20 г кави арабіка (Кенія), 200 мл води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Готуємо разом з Дмитрами Дмитровичами 10:00 Травень, відчувається як березень: коли чекати повернення тепла на Тернопільщину 09:00 «На щиті» повертається до рідного дому Захисник Андрій Жилан з Тернопільського району 22:00 Нові правила оплати лікарняних: що треба знати працівникам Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 21:01 Музика – моє світло у темряві: 13-річна слабозора тернополянка презентувала дебютні пісні 20:00 «Я змогла відчути себе вільною». Десять жінок у Збаразькій виправній колонії здобули фах перукаря photo_camera 19:00 У жителя Кременеччини вилучили гранати та набої 17:45 Довічне ув'язнення отримав житель Чортківщини, який убив матір та брата, який став на її захист 17:30 Ватикан оголосив дату офіційного вступу Лева XIV на престол 17:03 Можуть бути затори: на Дружбі облаштовують постійний кільцевий рух photo_camera 16:10 Біля видавництва «Збруч» встановлюють нові бордюри та укладають бруківку: на Торговиці ремонтують тротуар photo_camera 15:35 Куди піти, що побачити у Тернополі на вихідні 10-11 травня 15:00 Тернополянка викопала 100 кущів в парку, щоб обсадити дачу — поліція 14:03 «Ми Є»: в Українському домі музикою відзначили День Європи та підтримали ЗСУ photo_camera 13:15 Хто такий Лев XIV: ЗМІ дізналися цікаві факти про нового Папу Римського 13:02 «Діти кричали – наш Олежик повернувся!» З полону визволили 23-річного Олега Семчишина 12:17 43-річному чоловікові, який зберігав дитячу порнографію, оголосили про підозру 11:53 Частково ускладнений рух на дорозі регіонального значення у Шумську
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up