Кава, приготовлена за допомогою аеропреса, — новинка кафе-лабораторії „Карма Кава”, що розташоване на вул. Валовій.
{photo_gallery id=3702|}
Заклад щойно переїхав у нове приміщення у внутрішньому дворику вулиці біля книгарні. Тож якщо раніше каву тут пили майже на ходу, тепер можна буде зручно вмоститись за столиком.
— Традиційна кава — це еспресо. Решта напоїв, які ми пропонуємо, приготовлені альтернативним способом, — пояснює співрозмовник. — Найміцніший із них — кава ручного заварювання.
Відтепер каву готуватимуть за допомогою ще одного цікавого пристрою — аеропреса.
— Для приготування в аеропресі потрібна кава грубого помелу, — розповідає Олексій. — Однак зерна мають бути змелені трохи дрібніше, ніж для приготування у френч-пресі.
Бариста засипає мелену каву у верхню частину аеропреса. Поки він робить це, аромат кави цілком заповнює приміщення і стоїть у повітрі. Мелена кава лягає рівним шаром на фільтр із цупкого волокнистого матеріалу. Чоловік бере в руки блискучий металевий чайник із довгим носиком і повільно виливає воду з нього до кави.
— Заливаємо каву гарячою водою із температурою 95 градусів, тобто окропом, — каже співрозмовник. — Спочатку кавову масу тільки трохи змочимо водою.
Щоби вода повністю змочила каву, за словами чоловіка, слід почекати 30 секунд. За той час Олексій дерев’яною лопаткою обережно вимішує масу.
— Треба увім’яти каву у воду, щоб вона рівномірно змочилася, — пояснює він.
Зробивши це, бариста заливає кавову масу водою, що залишилася, і чекає дві хвилини. Згодом дуже швидко перемішує каву.
— Я вимішую кавову масу до десяти разів, — каже він. — Таке вимішування дає смаку напою рівномірність.
За мить Олексій закриває аеропрес кришечкою і перевертає пристрій догори дном. Поставивши його на скляний глечик, починає витискати поршнем кавову масу вниз. Це триває близько 20 секунд.
— Для того, щоб кава пройшла крізь воду, треба докласти певні зусилля, — коментує бариста свої дії. — Тоді вода тисне на каву і проходить через неї униз, вже насичена її смаком та ароматом.
У кафе-лабораторії використовують лише каву легкого обсмажування.
— Я переконаний, — каже Олексій Широков, — що сильно обсмажені кавові зерна не дозволяють відчути справжнього смаку кави.
Переливши каву у високу склянку, бариста пропонує мені скуштувати напій. М’який, оксамитовий смак кави полонить мене із першого ковтка.
До речі, вартість 200 мл кави з аеропреса — 18 грн.
Скільки чого треба:
20 г кави арабіка (Кенія), 200 мл води.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер