Готуємо рагу на бороні

Готуємо рагу на бороні
"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя

Рагу зі свинячої шиї, картоплі, овочів та грибів — родзинка оновленого меню ресторану готельного комплексу «Глобус», що на вул. Будного.

{photo_gallery id=3807|}

— Весняно-літній сезон ми вирішили відкрити новою стравою, — каже мангальник Андрій Корпан. — Сподіваємося приємно здивувати наших відвідувачів.

Мій співрозмовник відразу береться нарізати уже підготовлені продукти. Спочатку нарізає кубиками м’ясо і маринує його у суміші східних прянощів і спеціях.

— М’ясо має бути нарізане великими кубиками, — пояснює він, — однак трохи меншими, ніж на шашлик.

Чоловік розрізає на кілька частин картоплю разом зі шкіркою. Гриби нарізає товстими пластинками, а цибулю — великими кубиками. Робить усе впевнено і швидко.

Поскладавши підготовлені продукти на велику тацю, пан Андрій несе усе до мангалу. Запаливши вогонь, він встановлює над ватрою велетенську чавунну сковороду з двома ручками.

— Ця пательня перероблена з диска від борони, яку використовують при обробітку поля, — пояснює чоловік. — Приварили до неї ручки і держак, щоб вона кріпилася до мангалу.
Тому наше рагу — на бороні.

Вливши олію, мангальник чекає, щоб вона нагрілася, а тоді висипає у посудину картоплю. І починає постійно помішувати її шумовкою. Вогонь поступово розгоряється, і над мангалом стелиться дим.

— Коли картопля зверху трохи зарум’яниться, а всередині ще буде напівсира, тоді можна висипати м’ясо, — каже Андрій Корпан. — І весь час треба все помішувати, щоб однаково просмажилося.

За кілька хвилин мій співрозмовник переклав у пательню мариновані шматки свинячої шиї. М’ясо відразу зашкварчало у киплячій олії. Чоловік швидко вимішував його із картоплею, не даючи підгоріти. За мить у повітрі відчувається запаморочливий запах смаженого м’яса.

Через якийсь час мангальник висипає у сковороду цибулю та овочеву суміш і продовжує усе помішувати.

— До овочевої суміші входять стручкова квасоля, брюссельська і цвітна капуста, брокколі, морква, цибуля і корінь селери, — каже він. — Влітку ми плануємо додавати сезонні овочі: баклажан, кабачок, помідор, солодкий перець, ту ж цвітну і брюссельську капусту, але свіжу, а не морожену.

За розмовою я й незчулася, як страва приготувалася. Пан Андрій зняв пательню з вогню і пересипав усе у глибоку тарілку. Прикрасив смаколик зеленими гілочками петрушки, притрусив посіченою цибулькою.

— Така страва — смачна закуска для компанії на п’ять-шість чоловік, — каже він. — Адже загальна вага страви — 2 кілограми. Ми подаємо до неї квашене овочеве асорті або свіжі овочі.

За словами чоловіка, рагу на бороні — не єдина новинка у меню. Так, відвідувачі відтепер можуть скуштувати куряче філе у янтарному соусі та жульєн із білими грибами.  
До речі, вартість страви — 215 грн.

Скільки чого треба:
1,5 кг картоплі, 600 г свинячої шиї, 250 г свіжих печериць, 500 г овочевої суміші, 500 г ріпчастої цибулі, суміш прянощів для маринаду, олія, зелень петрушки, зелена цибуля, спеції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Новини Тернополя за 22-28 грудня: дивіться відео! play_circle_filled 21:00 «Спецоперація Різдво»: волонтери просять зібрати святкові страви для військових на передову 20:00 Відкривав учням світ сучасних технологій… помер багаторічний вчитель інформатики Збаразького ліцею №2 19:00 Українські колядки пролунали в Сенаті та найбільних соборах Італії у виконанні тернопільської «Зоринки» photo_camera Від читача 15:24 35 років Державній службі зайнятості. Живи та працюй в Україні 18:00 У Тернополі стартує благодійний вертеп: запросіть колядників і підтримайте армію 16:50 Дев’ять власників квартир на Стуса отримають компенсацію за зруйноване житло: як подати заяву 16:05 Жителів Тернопільщини попереджають про погіршення погодних умов: очікуємо хуртовину та ожеледицю 15:21 «Ворог не лише обстрілював, а й труїв газом» — захисник Ігор Бугера про 76 днів оборони Торецька 14:38 Понад 50 мільйонів виділили з бюджету на харчування студентів та школярів: хто може отримати пільгу 14:21 Доставка Їжі Тернопіль: де замовити суші, піцу чи страви з мангалу (партнерський проєкт) 14:00 У Тернополі відзначать 117-ту річницю з дня народження Степана Бандери 13:30 Тернополяни скаржаться на слизькі дороги в місті: чи працює спецтехніка play_circle_filled 13:01 «Поіменно і з молитвою»: згадали всіх Героїв Тернопільщини 12:23 Чотири пожежі на Тернопільщині у Різдво: горіли будинки і господарські будівлі 11:43 На Тернопільщині затвердили обласний бюджет на 2026 рік: що відомо? 11:02 Шахрайство під час криптообміну: тернополянка втратила 50 тисяч гривень 10:20 Хто у тернопільських школах та коледжах харчуватиметься безкоштовно у 2026 році 09:38 Нетверезий за кермом і хабар у багажнику: на Тернопільщині відкрили справу проти водія 09:00 На війні помер Герой з Тернопільщини Віктор Гальченко
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up