- 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
- Соковите м’ясо під карамельним соусом із тушкованими овочами — популярна страва у ресторані „Камелот”, що на вул. Об’їзній.
— Я готую „Яловичину карамельну” не більше ніж 20 хвилин, — каже су-шеф Андрій Мацюк. — Поки маринується м’ясо, "чаклую" над овочами і соусом.
Чоловік відразу береться до справи. Ледь відбивши два шматки м’яса, Андрій маринує їх у суміші духмяних прянощів, кетчупі, спеціях та олії. Далі — черга за овочами. Кухар нарізає все великою соломкою.
— Щоб тушковані овочі не перетворилися на кашу, нарізаємо їх грубими шматками, — пояснює він.
На велику сковороду Андрій наливає олію. Як тільки вона починає шкварчати, висипає цибулю. Спасерувавши її до світло-золотистого кольору, мій співрозмовник додає моркву, згодом — перець, капусту, а насамкінець — гриби.
— Перш ніж засипати наступний овоч, треба, щоб попередній трохи зм’як, — каже Андрій. — Тепер можемо заправляти все соєвим соусом і кунжутним насінням. У соусі овочі будуть тушкуватися не більше п’яти хвилин.
На черзі — приготування карамельного соусу. Кухар вливає у каструльку вершки, нагріває їх, а тоді додає цукор і соєвий соус. При цьому постійно помішує, щоб соус не пригорів і був однорідним.
— Карамельний соус має варитися на слабкому вогні 10 хвилин, — розповідає Андрій. — Наприкінці додаємо масло, трошки помішаємо і відразу вимкнемо, щоб не був дуже густим.
Приготування м’яса — справа кількох хвилин. Я й незчулася, як Андрій виклав шматки полядвиці на гриль-сковороду, посмажив з кожного боку три хвилини і переклав на тарілку. Ось і все.
— У нашому меню багато страв, які часто замовляють, — з гордістю каже кухар. — Наприклад, курка у хрусткій скоринці під сирним соусом чи свинина у пармезановій скоринці або свинина по-норвезьки, зі шпинатом. З холодних страв — салат з тунцем, пікантний салат зі свинячою вирізкою чи теплий салат з куркою.
Як тільки на стіл поклали тарілку з карамельною яловичиною, я відразу почала куштувати страву. Адже найбільше вона смакує теплою. І смаколик мене не розчарував. Солодкавий карамельний соус дуже добре поєднався з м’ясом на грилі і тушкованими овочами.
Скільки чого треба:
120 г яловичої полядвиці, 20 мл вершків 18%, 60 г капусти, 10 г кепчупу „Лагідного”, 5 г кунжутного насіння, 30 г моркви, 50 мл соняшникової олії, 35 г болгарського перцю, 40 г печериць, 40 мл карамельного соусу, 20 г соєвого соусу, прянощі для м’яса, 30 г ріпчастої цибулі, сіль.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.