Чим для вашого здоров'я може обернутись ненормований робочий графік та поганий сон

Чим для вашого здоров'я може обернутись ненормований робочий графік та поганий сон

Систематична втомлюваність, спричинена ненормованим робочим графіком молодих людей (віком від 22 до 48 років), через десятиліття може вплинути на їхнє здоров’я.

Дослідження опублікувала Українська Правда з посиланням на CNN

Автор дослідження  професор Срібної школи соціальної роботи при Нью-Йоркському університеті Вень-Джуй Хан, дослідив дані 7 300 людей, серед яких:

  •  50% — білі люди;
  •  33%  темношкірі;
  •  19%  латиноамериканці.

Вони взяли участь в американському Національному лонгітюдному опитуванні молоді 1979 року – репрезентативній вибірці американців віком від 14 до 22 років.Понаднормовий робочий графік у молодості через десятиліття буде шкодити здоров'ю

Відео дня

Зазначається, що учасники мали різні графіки, зокрема «плаваючі». За норму вчений обрав:

  • стандартний графік (коли робота починається з 6:00 ранку або пізніше і закінчується о 18:00);
  •  вечірній (робочий день стартує о 14 годині або пізніше й триває до півночі);
  •  нічний (зміни, що починаються о 21 годині або пізніше і закінчуються до 8 ранку).

Відтак, Хан виявив, що люди, які працювали за ненормованим графіком, частіше спали менше норми, мали нижчу якість сну, слабкі фізичні та психічні функції, а також частіше скаржилися на погіршення стану здоров’я. У людей зі стабільним і стандартним робочим графіком ситуація була кращою.

Також люди, які працювали за нестабільним графіком, мали гірші показники здоров'я, ніж ті, хто був переважно безробітним, зазначив дослідник.

Вплив на самопочуття також мала криза середніх років: 50 років у чоловіків та 40 років – у жінок.

Крім цього дослідження виявило тенденції, пов'язані з расовою та гендерною приналежностями. З’ясувалося, наприклад, що жінки, в яких ненормований робочий графік, мають гіршу якість сну, навіть якщо в них є більше годин для відпочинку.

Водночас у дослідженні не пояснено, як саме це пов’язано.

Люди з вищим соціально-економічним статусом можуть насолоджуватися гнучкістю роботи з будь-якого місця і в будь-який час, тоді як люди з так званих вразливих соціальних позицій можуть не мати вибору.

— Зазвичай першочергово стоїть питання про заробітну плату та пільги цих працівників, але це дослідження показує, що нестандартні графіки та години роботи можуть за своєю суттю наражати працівників на ризик, — зазначила професорка досліджень у сфері охорони здоров'я в клініці Майо в Міннесоті Сяосі Яо.

Водночас деякі вчені, які не брали участь в дослідженні, зазначили, що отримані результати можуть стосуватися не всіх.

— Дослідження Хана не вивчало природні цикли сну і неспання людей. Дуже важливо визнати, що робота в нічні зміни може бути більш зручною для людей-сов, які лягають спати пізно, а не для тих, хто віддає перевагу ранньому пробудженню, – повідомив доцент кафедри фармакології Уппсальського університету у Швеції Крістіан Бенедикт.

Нагадаємо, журналісти «20 хвилин» підготували для вас підбірку рецептів з буряка, які допоможуть підтримувати форму та здоров'я. Буряк містить залізо, калій, магній, фосфор і йод. Тому салати з вареного буряка рекомендують вживати навіть маленьким дітям і вагітним. Але не всім смакує цей овоч через його специфічний гірко-солодкий смак, вигляд і волокна, що фарбують шкіру у темно-червоний колір.

Читайте також

Готуємо смачну пасту карбонара

Смачний рецепт вихідного дня – налисники з сиром

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up