Ліки відчаю чи шанс на одужання? Чому тернополяни змушені платити десятки тисяч за препарати від ковіду

Ліки відчаю чи шанс на одужання? Чому тернополяни змушені платити десятки тисяч за препарати від ковіду

Хворіти на коронавірус – недешеве «задоволення». Хоча лікарні отримують кошти на закупівлю медикаментів, багато тернополян вимушені витрачати десятки тисяч гривень на потрібні препарати. Чому ліки за десятки тисяч гривень, які мали б бути безкоштовні, треба купувати самому? Яка ситуація у місцевих лікарнях? Читайте у нашому матеріалі!

Можна почути чимало історій, коли родичі хворого на коронавірус вимушені збирати гроші на дороговартісні препарати. Це десятки тисяч гривень за надію на одужання. Багато препаратів не внесено до переліків НСЗУ, тому лікарні не можуть їх закупляти, а коли їх все ж вносять до протоколів – платити все-одно потрібно.

Нещодавно ми збирали допомогу для тернополянина Назара Савчака. Щодня на препарат «Актерма» потрібно 46 тис. гривень. І таких історій чимало. Багато людей вимушені шукати гроші, щоб отримати шанс на успішне одужання від коронавірусу. 

Препарат включили до списків, грошей не виділили? 

Багато хворих у критичному стані потребують введення дороговартісних препаратів. Серед них – Тоцилизумаб (Актемра). Цей препарат вартує 45-50 тис. гривень.

Відео дня

Раніше його не було у відповідному переліку НСЗУ, і лікувальні заклади не могли купувати взагалі, хоча деяким пацієнтам медикамент вкрай потрібен. Для того, щоб спинити цитокіновий шторм, який виникає у деяких хворих з тяжким перебігом хвороби. Це потенційно летальна реакція імунної системи.

Тепер «Актерма» є у списках НСЗУ, його можуть закупляти лікарні. Однак люди продовжують платити. Хоч препарат додали до переліку, коштів більше виділяти не стали.

– Актемру вкулючили до переліку медикаментів, які можуть купувати по спрощеній процедурі і яка є в протоколі надання допомоги хворим з коронавірусом, – пояснює директор лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – Але цей препарат ми закуповуємо в дуже НЕВЕЛИКІЙ кількості. Це дороговартісний медикаменти. Його хоч і включили до списків, але грошей на закупівлю не додали. Приблизно 10-15% хворих на стаціонарі мають покази до застосування Актемри. Цього препарату не вистачає. Більшість пацієнтів вимушені купувати його за власний кошт.

Окрім «Актемри», є чимало інших медикаментів, які доводиться купувати пацієнтам за власний кошт, оскільки ці препарати не включені до переліку НСЗУ. Їх застосування пов’язано з супутніми хворобами, які має людина.

– Таких медикаментів, які пацієнти купують за власний рахунок, дуже багато, – каже директор лікарні. – Список безкоштовних препаратів для лікування пацієнтів з коронавірусом дуже обмежений. Тому хворі велику кількість медикаментів купують за свій кошт. Це групи препаратів – загальноукріплюючі, амінокислоти, гепатопротектори та багато інших. Вони дешевші, ніж «Актемра», але їх потрібно у великій кількості. У людей з важкою формою перебігу ці засоби потрібні, практично всі вимушені їх купувати самі.

Однак середні затрати порахувати неможливо – каже медик. Все через те, що у кожного хворого є свої особливості організму, супутні хвороби. Тому це може бути і кілька тисяч і кілька десятків тисяч гривень.

Хто отримує безкоштовно?

Як пояснив Ярослав Чайківський - дороговартісний препарат закупила лікарня в першу чергу для медиків, які захворіли на коронавірус.

- Цей препарат нам дозволлили закупляти НСЗУ з січня, за цей час ми придбали "Актемри" на п'ять курсів лікування (для п'ятьох пацієнтів), - каже директор лікарні. - Ми закуповуємо їх для медичних працівників, які перебувають у нас на стаціонарному лікуванні,  в яких розгорається цитокінова буря. 

Яка ситуація в інших закладах?   

У лікарні №2 розповіли, що проблеми у всіх закладах схожі. Перелік медикаментів, за які платить держава малий, тому люди мають докупляти ліки за свій кошт.

– Проблеми, які ми маємо, є і в інших закладах, – каже директор лікарні Ростислав Левчук. – Це проблеми не в наявності чи відсутності коштів, а в протоколах лікування. Якщо медикаменту немає у протоколі лікування – ми не можемо їх закупити. Це системі проблеми. Звичайно, якщо людина має супутні хвороби, то тоді доведеться докупляти препарати, які не входить у протокол.

У міській дитячій лікарні ситуація краща. Як розповів директор закладу Андрій Артимович, протокол лікування дитячого населення відрізняється від дорослого. Медикаментів, які використовуються для лікування дітей з коронавірусною інфекцією, вистачає з великим  запасом, тому проблем з забезпеченням заклад не має.

– Ми забезпечені на пів року вперед усіма ліками, які потрібні для лікування коронавірусу, без винятку, – каже Андрій Артимович. – Навіть під час складних випадків, коли за добу лікування витрачаються ліки на 1,5 тис євро, лікарня забезпечує пацієнтів. Це всі препарати, які передбачені чинним переліком, дозволених до закупівлі.

У дитячій лікарні, на щастя, не було жодного летального випадку, наголосив директор лікарні.

– Щоб не було ускладнень під час протікання коронавірусної хвороби серед дитячого населення, важливо пам’ятати про два аспекти, – продовжує Андрій Артимович. – Перший – це широка вакцинація. Діти менше хворіють, відповідно менше ускладнень. Другий важливий аспект – вчасне звернення до лікувальних закладів. Потрібно вчасно виявляти пацієнтів, які мають схильність до погіршання стану і мати можливість надавати їм спеціалізовану допомогу. У нас не було жодного пацієнта на штучній вентиляції легень. Також ми єдиний в Україні заклад з нульовою дитячою смертністю через коронавірус.

Скільки коштують ліки?

Ліки, які використовують при лікуванні коронавірусу, вказано в переліку медичних препаратів. Алгоритми лікування описані в протоколі «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» . Для кожного ступеня тяжкості перебігу хвороби призначають різні препарати. При проявах певних симптомів та ускладнень додають різні ліки. Це визначає лікар, в залежності від стану хворого.

При легкому ступені тяжкості хвороби (відсутність утруднень дихання) на амбулаторному лікуванні можуть знадобитися лише жарознижуючі препарати, такі як парацетамол, ібупрофен, тощо. Такі ж рекомендації при амбулаторному лікуванні з середнім ступенем тяжкості хвороби. Це пацієнти, які не потребують кисневої підтримки.

Вартість парацетамолу – 12-47 гривень за пластинку з 10 пігулок. Ціна відрізняється від кількості діючої речовини та виробника. Така ж ціна і на ібупрофен.

При середній і тяжкій формі можуть застосовувати додаткову терапію з використанням противірусного препарату «Ремдесивір». Вартість одного флакону (100 мг) – 6-8 тис. гривень. Застосовують його п’ять днів після прояву симптомів. У перший день – 200 мг, кожного наступного – по 100 мг.

Також можуть застосовувати «Фавіпіравір». Ціна на «Фавіпіравір 200 мг» – 4250-7200 гривень за 40 пігулок. Тривалість лікування цим препаратом – 5-14 днів. Тому однієї упаковки , відповідно до рекомендацій МОЗ, не вистачить. Якщо приймати його протягом 14 днів – знадобиться 100 пігулок, а це три упаковки препарату.

Застосовують і інші дороговартісні ліки, такі як «Калетра» (6900 грн за 120 пігулок), Хлорохін (710 грн за 30 пігулок), Гідроксихлорохін (524 грн за 60 пігулок).

Один флакон «Актемра (200 мг) 10 мл» коштує 11000 гривень.

Чи всі ліки ефективні?

Однак чи всі засоби, які призначають хворим на коронавірус ефективні? Вони можуть коштувати десятки тисяч гривень, однак їх ефективність може бути недоведена.

Ми поспілкувались з академіком НАМН України, професором-інфекціоністом Михайлом Андрейчиним. Як пояснив професор, деякі ліки мають високу ефективність при коронавірусній інфекції. Навколо деяких – дискусії.

Оскільки коронавірусна інфекція – нова хвороба, вона мало вивчена. Протоколи лікування постійно змінюються. Деякі медикаменти показують свою ефективність, деякі – ні. Однак, як зазначив професор, проблемою є погана забезпеченість ліками у медзакладах.

– Дійсно, такі проблеми є, коли медикаментів у лікарні не вистачає і потрібно діставати їх самому, - каже Михайло Андрейчин. – Стосовно препарату «Актемра» – лікарі мають суворі клінічні показання до її застосування. Вона діє на інтерлейкін №6. Це сполука, яка надмірно утворюється в легенях і сприяє так званій цитокіновій бурі, яка спричиняє запалення. Якщо ці явища виражені, тоді потрібно застосовують Актемру. Це сильний препарат, який багатьом допомагає.

Є і інші ліки, які часто застосовують при лікуванні коронавірусу.

– Є препарати гепаринового ряду, які протидіють тромбоутворенню, – пояснює професор. – Вони передбачені протоколами лікування і лікарні їх закупляють, але, звичайно, можуть бути випадки, коли їх не вистачає.

Є і неоднозначні дороговартісні препарати. Вони є у протоколах лікування коронавірусу, однак у ВООЗ їх не радять застосовувати через їх недоведену ефективність. Серед таких медикаментів – антивірусний препарат «Ремдесивір». Як пояснює професор, він є в протоколі лікування. Навколо нього є дискусії, стосовно ефективності у лікуванні коронавірусу.

– Нещодавно проходила конференція з нашими польськими колегами, – каже Михайло Андрейчин. – Наші лікарі вже схиляються до того, щоб не застосовувати «Ремдисивір» при лікуванні коронавірусу, однак польські колеги кажуть, що препарат дав добрі результати і його варто застосовувати, якщо є покази. Тому тут чіткої відповіді немає.

Якщо у людини є супутні хвороби – вони можуть давати ускладнення. Тоді ліки, які не включено до переліку НСЗУ, доведеться купувати за власний кошт.

– Проводяться консультації з лікарями, якщо пацієнт має супутні хвороби, назначають необхідні препарати, – каже інфекціоніст. – Це дуже індивідуальний процес.

Скоро до переліку медикаментів можуть додатись нові ліки. Серед них – препарати, які містять антитіла від коронавірусу. Їх, як пояснює професор, виділяють з реконвалесцентної плазми – плазми крові людей, які одужали від хвороби.

– У багатьох країнах тривають розробки та дослідження нових препаратів для лікування коронавірусу, – каже Михайло Андрейчин. – Препарати, які містять антитіла, безумовно ефективні, однак лише на ранніх стадіях хвороби, коли в організмі циркулює вірус. Вони можуть нейтралізувати його на ранніх етапах. Однак якщо вірус запустив патогенез хвороби, почалось запалення, тромбоутворення, тощо – вірус вже відходить на другий план. Тоді треба боротися з ускладненнями, з якими імуноглобулін не допоможе впоратись. Також цей препарат може допомогти в тому випадку, якщо людина була в тривалому контакті з хворим на коронавірусну інфекцію. Тоді можна вводити антитіла. Але це лише теорія, адже такі препарати лише випробовують в різних країнах.

Однак важливим кроком у боротьбі з коронавірусом може стати вакцинація. Це допоможе виробити імунітет у населення і спинити пандемію коронавірусу. Однак як скоро Україна отримає вакцини та чи буде достатня кількість щепленого населення, щоб зупинити коронавірус? Наразі це питання лишається відкритим.

Читайте також:

У школі, магазині, транспорті чи на роботі: які шанси заразитись на коронавірус у різних місцях (ГРАФІКИ)
У Тернополі створили бригади, які вакцинуватимуть від СOVID. Хто отримає вакцину насамперед
Скільки коштує лікування хворого на COVID-19. За що платить держава, а за що — пацієнт?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іван Залуцький

    Якби ліки задурно давали,то віруса вже б давно не було.
  • Володимир Лукасевич

    Бо гроші з понтом заасфальтували, щоб на кладовище не везти по ямах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up