Через ряд обмежень кількість охочих щепитися стрімко зросла. Яка вакцина є зараз на Тернопільщині

Через ряд обмежень кількість охочих щепитися стрімко зросла. Яка вакцина є зараз на Тернопільщині
  • З 21 жовтня в силу вступили нові карантинні обмеження. Тепер для роботи закладів, які надають послуги населенню, міжобласних перевезень, всі відвідувачі та всі працівники повинні мати сертифікати про вакцинацію або довідки про негативний результат тесту на коронавірус, або довідку про протипокази до вакцинації.
  • Ми дізналися, як змінилась кількість охочих щепитися, чи достатньо вакцини і яких вона виробників.

Про те, що з 21 жовтня вступлять посилення карантину для невакцинованих, мова йшла давно. Однак сплеску охочих імунізуватися не було. Чи змінюється картина тепер?  

Читайте також:

На Тернопільщині посилюють карантинні обмеження. Як тепер будемо жити?

Відео дня

Скільки вже вакциновано?

Як запевняє Ольга Ярмоленко, вакцинуватися – не проблема. В області є достатня кількість вакцини та місць для щеплень. Мобільні бригади виїжджають до організованих колективів та у віддалені села.

Для проведення вакцинації в області сформовано 59 пунктів щеплень, працює 47 мобільних бригад та 15 центрів вакцинації. Від початку кампанії в області провакциновано першою дозою 180 134 людини. Повну імунізацію мають 144 786 осіб. Загальне населення області скаладє 1 026 000 осіб.

Протягом останнього часу медики помічали зменшення кількості охочих щеплюватися.

– Найбільш активно вакцинувалися люди в серпні – 82 тисяч осіб. У вересні динаміка знизилась до 75,6 тисяч осіб. За темпами вакцинації, область посідає 16 місце в Україні, – каже Ольга Ярмоленко.

Серед працівників освіти першу дозу отримали 23 220 осіб – 61,4% від загальної кількості працівників. Повний курс імунізації пройшли 19 289 осіб – 51,04%.

– Наразі наша мета – вакцинувати на тиждень 40 798 щеплень, – каже Ольга Ярмоленко. – До завершення року маємо зобов’язання провакцинувати 70% дорослого населення. Але з цільовими завданням ми не справляємося. Протягом останнього періоду  кількість проведених щеплень за добу становить 150 –3500, при плановому показнику 6310 за день.

Однак після введення ряду обмежень уже 20 жовтня за добу щепились більше людей, ніж зазвичай – 6125 осіб. Для порівняння – 19 жовтня щепили 4000 осіб, 18 жовтня – 3368, 17 жовтня – 1750.

Чи побільшає охочих, коли правоохоронці та представники Держпродспоживслужби почнуть перевірки та складання адмінпротоколів на керівників підприємств та перевізників – побачимо згодом.

Загалом 91,3% медпрацівників вакцинувалися.

Серед усіх вакцинованих 60% становить міське населення.

Чи є вакциновані в лікарнях

Інфекціоністи та вчені наголошують – вакцинація не дає повної гарантії, що людина не захворіє чи не потрапить до лікарні. У соціальних мережах можна побачити чимало спекуляцій та фейків щодо цього. Буцімто «знайомий щепився та захворів», «у лікарню вакциновані теж потрапляють», тощо.

– Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор-інфекціоніст, академік НАМН України Михайло Андрейчин.  – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої просто не існує.

Якщо подивитися на реальні цифри – щеплення рятує людей від ускладнень та смерті.

– Станом на 20 жовтня, у стаціонарах з ковідом перебувають 700 людей, – каже Ольга Ярмоленко. – З них троє були вакциновані. І в них було більше страху, ніж клінічної картини. Вони без ускладнень переносять хворобу.

Медики з 1 червня ведуть статистику захворілих серед вакцинованих. Їх за увесь період вже нарахували 700, але це становить лиш 2% від загальної кількості хворих. При чому, більшість із них були виявлені в процесі епідрозслідування, а не симптоматично. Наприклад, у організованому колективі, коли захворіла людина – перевіряють усіх працівників. Серед них є вакциновані, які теж інфіковані, але не відчули ніяких симптомів.

Чи достатньо вакцини

В області наразі щеплюють трьома вакцинами:

  • AstraZeneca;
  • CoronaVac; 
  • Pfizer.

Кожен може обрати, якою вакциною щеплюватися та прийти до найближчого пункту чи центру у вашому місті. Попередній запис не потрібен.  

Який запас вакцини, не говорять назвати не можуть, оскільки ця інформація постійно змінюється, кажуть у Департаменті охорони здоров’я. Однак запевняють, що вакцини достатньо для того, аби виконувати план. Всі три вакцини використовують як для першого щеплення, так і ревакцинації.

«Модерни» наразі немає. Коли до України надійде нова поставка і чи буде вона взагалі – невідомо. Ті, хто мав перше щеплення «Модерною», вдруге щеплюють «Файзером». Це дозволили у МОЗ.

Які є протипокази

Багато людей мають різні супутні хвороби та бояться, як їх організм відреагує на щеплення. Ми поспілкувалися з академіком НАМН України, професором Михайлом Андрейчиним. Він каже – якщо у вас є супутні хвороби, це є покази до щеплення. Адже люди з хронічними хворобами, імунодефіцитами, тощо – ризикують більше у разі хвороби.  

– Фактично протипоказань до вакцинації від коронавірусу немає, – каже професор. – Виключення – люди, які мають алергічну реакцію на компонент вакцини. Тоді дійсно вакцинуватися не можна. Якщо у вас є така алергічна реакція, або ви мали серйозні побічні дії при вакцинації від інших хвороб – варто звернутися до свого сімейного лікаря. Він зможе направити вас до фахівця та здачу аналізів. Так можна буде встановити, чи дійсно у вас є протипоказання. Але таких людей дуже мало. Дехто каже, що боїться щеплюватися, бо має хронічні захворювання, але саме такі люди мають вакцинуватися в першу чергу, бо в них частіше виникають серйозні ускладнення при коронавірусі. 

В області, станом на 20 жовтня, видали всього дві довідки про те, що пацієнту протипоказано щеплюватися – повідомила Ольга Ярмоленко.

–  Якщо людина має протипокази до вакцинації, то вона повинна себе берегти і уникати скупчень людей, – каже вона. – Довідку, що вам протипоказано робити щеплення, може видати лише лікар імунолог чи алерголог в тому випадку, якщо людина не переносить одну зі складових вакцини.

Окрім алергії на компонент вакцини протипоказів немає. Але в МОЗ також радять не робити щеплення за температури тіла вище 38°C, а дочекатися, поки температура тіла буде нормальною. Саме тому перед ін'єкцією лікарі вимірють температуру та запитують про самопочуття. 

Про можливі ризики від вакцинації розповів завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ імені О.О. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров. Вони дійсно є, але імовірність побічних ефектів при вакцинації в сотні разів нижча, ніж ризики підхопити ковід і мати серйозні ускладнення. 

– Якщо говорити про ризики в наслідок вакцинації – ми вже бачили, як за добу помирали сотні людей за добу від коронавірусної хвороби, – каже професор Дубров. – Якщо говорити про вакцинацію – жодного летального випадку від вакцинації не було зареєстровано. Всього 113 випадків ускладнень було зареєстровано від початку вакцинальної кампанії. Насправді ризик отримати ускладнення від вакцинації значно менший, ніж ризик потрапити під машину, переходячи вулицю. Якщо говорити про ускладнення, які описані в інструкції, і через які вагаються люди – найбільше бояться тромбоемболічних ускладнень. Частота венозного тромбоемболізму після щеплення в сотні разів менша, ніж у пацієнтів, які захворіли на ковід. Навіть за умови адекватної профілактики пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії з тяжким і критичним перебігом коронавірусної хвороби, частота тромбоемболії легеневої артерії становить 27-32%, тобто, вона є майже у кожного третього.

Якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїтеся, що стан вашого здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, порадьтеся зі своїм лікарем.

Ознайомитись зі складом вакцин може кожен – деталі про склад вакцин можна дізнатися з інструкцій на dec.gov.ua.

Вагітні теж можуть щепитися, якщо вони є в групі ризику. Перед цим варто обговорити це з сімейним лікарем.

Якщо жінка годує дитину грудним молоком – їй заборонено щеплюватися інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac Biotech – це вказує виробник. Але можна зробити щеплення вакцинами  Covishield/Pfizer-BioNTech чи AstraZeneca (Covishield, SKBio).

Тож медики закликають берегти себе та своїх близьких, щеплюватися і дотримуватися протиепідемічних заходів.

Читайте також:

Смертність від COVID-19 зростає. Кого вірус вражає більше – чоловіків чи жінок? Ми порівняли (ГРАФІКА)

Ми задихаємось, не всі самі можуть дійти до вбиральні! Ексклюзивний репортаж з ковідного відділення

Інноваційні ліки від коронавірусу вже у лікарнях Тернопільщини: хто їх зможе отримати. Ми дізналися

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Yuriy Kupeev

    Друзі, найближчим часом різномасті шахраї і офіційна влада почнуть закликати вас змінити літню шину на зимову. Жадібні виробники шин, псевдоінженери, продажні журналісти і блогери з усіх щілин будуть вмовляти вас заплатити космічні гроші за абсолютно непотрібний і навіть небезпечний продукт. Не піддавайтеся і не стаєте рабами світового шинного закулісся. Зимова шина-фейк. Ось кілька фактів про які замовчує сучасна наука та виробники.
    В СРСР не було зимової шини, але це не заважало великому народу протистояти пін @ осам аж до самого розвалу СРСР
    Зимові шини придумала фінська компанія Nokian в 1934 році, але до цих пір не поставляють їх на внутрішній ринок. Вас це не бентежить?
    Склад зимових шин невідомий і до кінця не вивчений. Шинна мафія продає нам якусь незрозумілу суміш.
    На зимових шинах розбиваються і гинуть ще більше, ніж на літніх. Зимова шина не дає 100% гарантії від ДТП. Тоді навіщо нас заганяють на шиномонтаж?
    Взимку можна використовувати максимум всесезонку і то тільки після обговорення з вашим особистим шиномонтажником. Одного разу мій дідусь вилетів на жигулі в лоб вантажівці, але завдяки літніх шин не втримався на траєкторії і злетів у кювет. Друга удача - він не був пристебнутий і вилетів через лобове в стіг сіна. У підсумку, у діда ні подряпини! Думайте!
    Ще 70 років тому вони говорили, що достатньо двох зимових шин, позавчора, що потрібно чотири, вчора радили чотири з шипами, а завтра змусять купувати відразу шість шин. Не будьте покірною біомасою!
    Всі мої друзі гонщики використовують взимку виключно річну десятирічну лису шину, і ніхто жодного разу не потрапляв в аварію, а деякі навіть перемагали в престижних змаганнях.
    У мого приятеля є знайомий власник шиномонтажу, він змінює зимові шини клієнтам, але сам їздить виключно на сліках і категорично проти зимових шин.
    Останнім часом розумні люди задають важливе питання: навіщо потрібно було вигадувати зимову шину, якщо можна було відразу змінити клімат?
    У Конституції нічого не написано про обов'язкове використання зимових шин.
    Автор Рауль Чілічава
  • Владимир Иванович

    Власть счастлива, как и ее хозяева...
    Нагнули население Земли. Без войны, только деньгами одержали полную победу и власть
  • Байда Лилия

    На евтаназію вже безкоштовно🤔🤭😂😂
  • Фрай Фай

    Підсаджують людей на голку,на штучний імунітет,Ляшко уже заявив що з нового року буде 3 доза,а там догадуюсь і 4,5 дози,і коли люди підсядуть,власний імунітет атрофується, а без штучного уже не зможуть,вот тоді вакцини із безплатних стануть дуже дорогими,і понесуть люди останні гроші щоб їх ще раз щепили і вони і їхні діти ще якось пів року прожили-до наступної дози.Думаєте оці всі заохочення до вакцинації-лотереї,розіграші,призи.квитки і т.д. для чого? Це безплатний сир в мищоловці,вони з часом своє вернуть,і вернуть з великим прибутком,тому хто зараз активно приймає участь в вацинації нехай активно складає гроші,бо потім вакцини стануть надмірно дорогими а вашого імунітету,власного,уже позбудитесь...або збирайте гроші або зіскакуйте з голки поки не пізно і не йдіть на наступні дози...!

    Volodymyr Verhovlyak reply Фрай Фай

    Lebediev Ihor це явно все про себе написав! Ти хто?

    Lebediev Ihor reply Фрай Фай

    Volodymyr Verhovlyak ти дебіл  тупоголовий невихований ти явно наркоша патеряний

    Вадим Єпур reply Фрай Фай

    Що дешевше - заплатити державі 20$ і щепити людину, щоб не було ускладнень, чи заплатити десятки тисяч гривень на його лікування на стаціонарі - оплата перебування в палаті, кисень, тона якого коштує 20 000 гривень, медикаменти за десятки тисяч гривень. До прикладу, препарат який може зупинити цитокіновий шторм коштує 40-60 тис грн. І Ви говорите, що безплатний сир в мишоловці? Звичайно це вигідніше щепити людину, щоб вона не захворіла, ніж платити за її лікування, яке може тривати місяці.

    Volodymyr Verhovlyak reply Фрай Фай

    Lebediev Ihor дятлик, тоже шось куриш? Ти ж ідіот тупий, щей свідомо. Яку фігню колять? Про шо ти баран говориш??? Ти сука рахуєш шо ти самий розумний?

    Lebediev Ihor reply Фрай Фай

    Volodymyr Verhovlyak це ти дебіл коли собі ту фігню сам Крітін

    Volodymyr Verhovlyak reply Фрай Фай

    Lebediev Ihor мітинги таких дебілів як ти? Які мозгами шевелять?

    Lebediev Ihor reply Фрай Фай

    Volodymyr Verhovlyak то ти що куриш що неможеш мозгами пошивелити що насправді робиться і чому А Франції мітинги і нетільки там

    Volodymyr Verhovlyak reply Фрай Фай

    Фрай Фай і шо воно курить???

keyboard_arrow_up