Лікар Комаровський: «Люди хочуть від лікаря таблетки”

Лікар Комаровський: «Люди хочуть від лікаря таблетки”
Всі «відволікаючі процедури»: банки, гірчичники, розщування по тілу жиру нещасних тварин, а також звички парити дітям ноги, робити парові інгаляції над чайником або каструлькою, розтирати шкіру дітей спиртовмісними рідинами – це все батьківський бандитизм, — каже Євген Комаровський

Лікування ГРВІ та грипу – це не ковтання пігулок! Це створення таких умов, в яких організм сам легко впорається з вірусом, переконаний відомий лікар Євген Комаровський

Як підвищити стійкість організму до вірусів, як правильно лікувати ГРВІ та грип, чи допомагають народні методи при вірусних інфекціях, пояснює відомий педіатр, кандидат медичних наук, автор популярних книг і телепрограм, присвячених здоров'ю дітей, Євген Комаровський.

- В Україні триває епідемія грипу та ГРВІ. Як захистити себе від хвороби? Як підвищити стійкість організму до вірусів?
- Перший і найбільш ефективний спосіб захистити себе та свою дитину від вірусу грипу – зробити щеплення. Наявні вакцини захищають від усіх варіантів вірусу грипу, актуальних саме у цьому році. Оскільки джерелом вірусу є тільки людина, відповідно, чим менше людей у закритому просторі оточують вас, тим менше шансів захворіти. Дуже важливо постійно мити руки, користуватись дезінфікуючими серветками, у жодному разі не торкатись обличчя брудними руками. Медична маска вірус не затримує, відповідно, здоровій людині вона не потрібна.

- А під час прогулянок на вулиці вірус можна підчепити?
- Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити вірус під час прогулянки нереально. Приміщення, в якому перебуваєте ви або ваші діти, треба обов'язково постійно провітрювати, повітря необхідно зволожувати. Віруси годинами зберігають свою активність у сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються у повітрі прохолодному, вологому і рухомому. Пам'ятайте, що ймовірність захворіти на ГРВІ зменшують повноцінне харчування, здоровий сон, активний спосіб життя, любов, доброзичливість, посмішка і гарний настрій.

Відео дня

- Чи допоможуть встояти перед вірусом народні та імуностимулюючі засоби?
- Ніяких ліків і «народних засобів» з доведеною профілактичною ефективністю немає. Тобто цибуля, часник та «імуностимулюючі» таблетки не здатні захистити ані від якогось респіраторного вірусу, ані від вірусу грипу зокрема. Все, що так активно просувається, всі ці противірусні засоби, препарати інтерферону, стимулятори імунітету і дуже корисні вітаміни – все це ліки з недоведеною ефективністю, ліки, які проти вірусів не допомагають.
Антитіла до вірусу грипу можуть з'явитися тільки в двох випадках: якщо ви вже перехворіли або вакцинувалися. При цьому вакцина захищає від вірусу грипу і не поширюється на інші віруси.

- Якщо дитина чи дорослий все-таки захворіли. Які методи лікування пропонує  світова практика?

- Головне, що повинні знати абсолютно всі: лікування ГРВІ взагалі і грипу зокрема – це не ковтання пігулок! Це створення таких умов, в яких організм сам легко впорається з вірусом. При цьому тактика дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус.


Перше – це здоровий мікроклімат. У приміщенні повинно бути прохолодно і волого – температура повітря 18-20 °С, вологість 50-70%. Необхідно мити підлогу, провітрювати, вмикати зволожувачі повітря. Принципово важливо багато і постійно пити компоти, морси, відвари, у чай дрібно порізати яблучко. Температура рідини має дорівнювати температурі тіла. У ніс слід часто капати або пшикати сольові розчини. У жодному разі не їсти через силу.
Для боротьби з високою температурою оптимально використати парацетамол або ібупрофен. Дітям категорично не можна давати аспірин. Запам'ятайте: дитина+вірус+аспірин – ризик смертельно небезпечного ускладнення з боку печінки.

- Ви майже не згадували про ліки. У той же час лікарі зазвичай виписують близько 5-7 лікарських препаратів при ГРВІ. Як бути з цим переліком?
- У сезоні 2016-2017 років тільки два препарати схвалені для лікування грипу у дітей і дорослих: озельтамівір («Таміфлю») і занамівір («Реленца»). Ще один препарат рекомендують тільки для дорослих – перамівір («Рапиваб»). Все інше не працює і не повинно застосовуватися. Не варто, наслухавшись реклами і шарлатанів від медицини, «вбивати віруси» якимись препаратами і займатися самолікуванням. Все це ліки з недоведеною ефективністю, або «ліки» з доведеною неефективністю.

-  А які помилки при лікуванні грипу та ГРВІ є стандартами поведінки в українських сім'ях?


- Всі «відволікаючі процедури»: банки, гірчичники, розмащування по тілу жиру нещасних тварин, а також звички парити дітям ноги, робити парові інгаляції над чайником або каструлькою, розтирати шкіру дітей спиртовмісними рідинами – це все батьківський бандитизм.


При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) жодні відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів - бронхіти, пневмонії - вимагають лікування виключно за висновком лікаря. Ліки, що пригнічують кашель, не можна приймати категорично. Всі «сиропчики від кашлю» дітям до 2-х років протипоказані, до 6-х років не бажані, після 6-ти років не потрібні, оскільки їхня ефективність порівняно з інтенсивним питтям не доведена.
Також момент, який дехто забуває: вірусні інфекції не лікують антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.

- Ви говорите про те, що лікарі виписують неефективні ліки, так звані фуфломіцини. Як на державному рівні регламентується закупівля препаратів для хворих? Чи можуть за державні гроші закуповувати неефективні препарати і в лікарні?
- Державні закупівлі проводять за Національним переліком основних лікарських засобів, який тривалий час дійсно містив абсолютно всі засоби, зареєстровані в Україні. Але вже в найближчі місяці Міністерство охорони здоров'я планує затвердити перелік життєво важливих ліків, який буде відповідати стандартам ВООЗ, і державне фінансування буде поширюватися тільки на цей перелік.

- А в чому переваги цього нового документа?
- МОЗ нарешті складає список препаратів, ефективність яких доведена медичною наукою в усьому світі. Все, що не пройшло базу доказової медицини, залишилося за межами цього списку. Тобто тепер жоден «фуфломіцин» не зможуть закуповувати за державні гроші. Люди можуть їх купувати, лікарі можуть призначати, але їх не може оплачувати держава для реального лікування. З моєї точки зору, це дуже важливо і потрібно. Держава не може дозволити собі фінансувати або закуповувати ліки, ефективність яких не доведена. Це один із методів уберегти людей від лікарського шарлатанства.

- Тобто тепер у стаціонарах державних лікарень будуть давати ліки тільки з цього списку? А як бути у випадку лікування вдома? Чому шість із семи прописаних лікарем або звичних для лікування препаратів не увійдуть у цей перелік?
- Це вже ментальність. Ми віримо в пігулки, люди хочуть від лікаря таблетки, а у лікаря немає готовності чинити опір. У підсумку пацієнти замість того, щоб лікуватися ефективними препаратами, не лікуються взагалі або лікуються неефективними ліками. Крім того, абсолютно необґрунтовано витрачають на це чималі гроші. Шість із семи препаратів не увійдуть у цей список, оскільки їхня ефективність у лікуванні певних хвороб не була доведена експериментальним методом. Вони, швидше за все, вам не нашкодять, але й користі від них жодної. Насправді, якщо провести повну реформу і заборонити лікарям виписувати «фуфломіцини», то 70% того, що продається в аптеках, виявиться нікому непотрібним. Дуже важливо нарешті зрозуміти, що медицина буває або наукова, або ніяка. Перевіряйте інформацію і будьте здорові!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up