Людей кусають не лише коти та собаки, а й кажани та борсуки

Людей кусають не лише коти та собаки, а й кажани та борсуки

В області користуються залишками вакцин, придбаних ще торік. Цього року централізованих надходжень вакцин від сказу не було

Щодня на Тернопільщині реєструють випадки покусів, подряпин, ослинень тваринами. Зокрема 15 серпня, зареєстрували п'ять випадків покусів, йдеться в повідомленні обласного Лабораторного центру.

За 7 місяців 2017 року за медичною допомогою через випадки з тваринами звернулися 1088 осіб. Порівняно з аналогічним періодом минулого року таких звернень побільшало на 12,2%. Найбільша кількість звернень за медичною допомогою з цього приводу в Тернополі.

Нещодавно дворовий собака покусав 23-річного хлопця у дворі на вулиці Лепкого. Із кусаними ранами лівої кисті постраждалого доставили у лікарню, повідомили на швидкій.

Відео дня

Вкусив скажений щур

- В 95% випадків людей кусають близькі до них домашні тварини – собаки та коти. Решта – це випадки, коли вкусили кролі, свині, коні, лисиці, білки, їжаки, щурі, миші, хом’яки, невідомі гризуни. Навіть були випадки, коли кусали кажан, тхір, борсук, - розповідає лікар-епідеміолог відділення  особливо небезпечних інфекцій Тернопільського обласного лабораторного центру Надія Годована. – В Козівському районі людину вкусив щур в домашньому господарстві, коли вона забирала яйця з гнізд. Коли щура перевірили в лабораторії ветеринарної медицини на Острозького, то виявили сказ. Це вперше за кілька останніх років був сказ у мишовидного гризуна. Був випадок в Зборівському районі, коли сказ виявили в пари домашніх хом’яків. А в Шумському районі на подвір'я забіг скажений борсук.

Взагалі для хворих на сказ тварин характерна зміна природної поведінки. Це дуже характерна ознака – дикі тварини йдуть до людей, а свійські - стають агресивними, зазначила лікар.

- Треба бути обережними, найкращий варіант - уникати будь-яких контактів з дикими чи безпритульними тваринами, не провокувати їх. А домашнім тваринам треба щорічно проводити щеплення, - зазначила епідеміолог.

Щеплюють не всіх

Антирабічні щеплення призначали кожній третій покусаній людині.  

Не у всіх випадках одразу починають робити щеплення, розповідає лікар. Застосувувати антирабічні препарати треба, якщо вкусила явно хвора тварина, чи коли діагноз підтверджено лабораторно, чи є підозра на сказ, також коли тварина невідома чи дика, чи вкусив мишовидний гризун, а також коли відома тварина зникла чи загинула.

- Коли людину вкусила собака, ми отримуємо термінове повідомлення з лікувального закладу, куди звернулася по медичну допомогу покусана людина, - пояснює Надія Годована. - Якщо тварина відома, потім ми чи районні спеціалісти, залежно від того, на якому рівні зареєстровано випадок, передаємо інформацію у ветслужбу. Вони спостерігають за цією відомою твариною, перевіряють, чи тварина вакцинована. Тварину не потрібно кудись нести. Ветеринари зв’язуються з господарями собаки, приїжджають, оглядають її раз чи двічі протягом 10 днів, перевіряють документи чи тварина щеплена. Якщо з твариною все добре, дають довідку, що собака певної масті вакцинований в такий-то час, на час огляду живий, здоровий, ознак захворювання немає. На основі цієї довідки, яка передається в лікувальний заклад або через нас або напряму, медики роблять висновок, що вкушена людина не підлягає щепленню. Якщо на потязі 10 днів собака захворіла, здохла чи пропала, така людина підлягає щепленню.

Якщо тварина невідома, щеплення має розпочинатися одразу після звернення людини.

- Проте інколи люди не хочуть щеплюватися. Кажуть, що знають ту тварину, що вона фактично бродяча, але відома, приходить до когось на подвір’я постійно, то люди кажуть, що самі будуть спостерігати за твариною і не вакцинуються. Такі випадки є у Тернополі, - розповіла лікар. – Та ми радимо, якщо тварина не домашня, зателефонувати в міську раду на 15-80, де організують її відлов.

Як діяти, коли вкусила тварина

1. Рану необхідно ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку

2. Своєчасно звернутись за меддопомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень

3. Під час курсу антирабічних щеплень – не пропускати процедури та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань

4. Тварину, яка завдала ушкоджень людині, не вбивати. Спеціалісти ветеринарної медицини встановлюють за нею 10-денний нагляд (карантин).

5. У випадку зміни поведінки домашнього улюбленця, або тварини, яку ви вважаєте відомою, негайно звернутись до спеціалістів ветеринарної медицини

6. Якщо тварина загинула – патологічний матеріал підлягає дослідженню на сказ, яке проводять в Тернопільській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини на вул. Острозького.

* За інформацією лікаря-епідеміолога відділення  особливо небезпечних інфекцій Тернопільського обласного лабораторного центру Надії Годованої

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up