Майже 200 медпрепаратів тернополяни можуть отримати безкоштовно: які саме та куди звертатися

Майже 200 медпрепаратів тернополяни можуть отримати безкоштовно: які саме та куди звертатися
  • Від 2017 року аптеки Тернопільщини долучаються до програми «Доступні ліки». Це дозволяє тернополянам з певними діагнозами отримувати медикаменти безоплатно або з незначною доплатою.
  • Які препарати доступні, де та як їх отримати, а також скільки коштів відшкодували аптекам – дізнавалися журналісти «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Протягом шести років Міністерство охорони здоров’я України систематично удосконалює програму реімбурсації «Доступні ліки». Якщо ще у 2017 році отримати ліки могли лише пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу, то вже у 2023 році перелік збільшили до кілька сотень.

Аби отримати препарати, варто укласти декларацію з лікарем, проте у деяких випадках це не обов’язково. Вартість медикаментів повністю або частково оплачує держава. Відшкодування відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». А ще на період воєнного стану крім електронних рецептів дозволили використовувати й паперові.

Відео дня

Які ліки доступні для тернополян?

Як повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я України, станом на листопад 2023 року перелік доступних ліків складається з 515 лікарських засобів та медвиробів. З повним переліком можете ознайомитися за посиланням. Зокрема, це препарати, що застосовують при:

  • серцево-судинних захворюваннях;
  • цукровому діабеті;
  • нецукровому діабеті;
  • хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
  • розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • хворобі Паркінсона;
  • потребі в імуносупресії.

— Для пацієнтів з вищевказаними діагнозами доступні 411 препаратів, з них – 139 відшкодовують повністю. Щодо препаратів інсуліну, то їх загалом 72 і лише 45 відшкодовують повністю, – повідомляють фахівці Міністерства охорони здоров’я України. — Комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, наразі дев’ять, з яких вісім відшкодовують повністю. Перелік медичних виробів містить 23 позиції і лише два з них відшкодовують повністю.

Журналісти «20 хвилин» проаналізували таблицю препаратів, що входять до програми «Доступні ліки». Ми з’ясували, що безплатно можна отримати зокрема такі препарати: «Симвастатин-Тева», «Аллеста», «Адваграфт», «Енварсус», «Генсулін Р», «Хумодар», «Симбікорт Турбухалер», «Соліква» та інші.

Де можна отримати ліки?

Отримати ліки за електронним чи паперовим рецептом можна виключно в аптеках, які мають спеціальний договір з Національною службою здоров’я України. Натомість без прив'язки до місцевості, де вам видали рецепт, чи місця вашого проживання. Це спрощує процедуру для переселенців, які тимчасово проживають на Тернопільщині. 

Знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки», можна на «Електронній карті аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». За даними дашборду, станом на 28 листопада 2023 року у Тернополі є 148 місць відпуску лікарських засобів за рецептами у рамках програми, а в області – 396.

Для швидкого знаходження необхідної аптеки у фільтрах ліворуч відсортуйте область перебування, тип аптечного закладу та назву препаратів, що потребуєте. Карта автоматично видасть список аптек, де є в наявності конкретний препарат. У списку також вказують адресу та контактні дані кожної аптеки. Бажано обирати аптеки, які відпускали «Доступні ліки» впродовж останніх 7 днів! Детальніше дивіться на фото нижче.

Також про перелік аптек можете запитати у сімейного лікаря чи звернутися до працівників контакт-центру НСЗУ за номером: 16-77.

За даними дашбордів Національної служби здоров’я України, станом на 25 листопада лікарі Тернопільщини виписали понад 452 тисячі рецептів у рамках реімбурсації. З них 85,15% вже «погасили», тобто пацієнти отримали ліки. Якщо дивитися за класифікаціями, то рецепти виписували так:

  • 407 070 для учасників програми «Доступні ліки»;
  • 38 350 для отримання інсуліну;
  • 4089 для пацієнтів з розладами поведінки, психіки та епілепсії;
  • 2859 для пацієнтів з хворобою Паркінсона.

Значно менша кількість для отримання імуносупресивних лікарських засобів – 65 штук, опоїдних анальгетиків – 83 та медичних виробів для визначення рівня глюкози в крові – 86.

Отримали понад 24 млн грн

З квітня 2019 року Національна служба здоров'я України напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених медикаментів у рамках програми «Доступні ліки». Тобто, знову дотримуються принципу «гроші ходять за пацієнтом».

За три квартали 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила аптекам Тернопільщини 24,55 мільйона гривень. Кошти надали за договорами про реімбурсацію лікарських засобів.

Найбільше коштів аптеки отримали за інсулін – 13 256 мільйонів гривень. Трохи більше мільйона гривень виплатили за препарати від хвороби Паркінсона, а за імуносупресивні лікарські засоби – 332 289 гривень.

Якщо порівнювати з відшкодуванням за препарати для інших областей, то Тернопільщина опинилася на п’ятому місці з кінця. А ось серед п’ятірки перших місто Київ, Львівська, Дніпропетровська, Харківська, Одеська області. Вони отримали від 594 до 124 мільйонів гривень.

Алгоритм дій, як отримати препарати

  • Аби отримати препарати, що входять до програми «Доступні ліки», вам варто виконати лише чотири простих кроки, повідомляють в МОЗ України:
  • звернутись до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким уклали декларацію;
  • фахівець має виписати рецепт на отримання препаратів за держпрограмою «Доступні ліки»;
  • прийти до аптеки, яка має у приміщенні спеціальну позначку «Тут є Доступні ліки»;
  • отримати необхідні вам медикаменти безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом.

 

При хронічному, затяжному захворюванні у пацієнта чи необхідності продовжити лікування за попередньо встановленим діагнозом, лікар має право виписати рецепт без особистого прийому людини. Тобто, ви можете зателефонувати йому, написати на месенджер чи «електронку» – залежно від того, який спосіб зв’язку погодили.

Щодо рецепта на ліки, то в ньому обов’язково треба вказати актуальний номер мобільного телефону. Адже на нього надійде СМС з унікальним номером рецепта, а ще кодом підтвердження для отримання ліків. Перший складатиметься з 16 цифр, другий – з п’яти.

Людям, які не користуються телефоном, лікар може надрукувати електронний рецепт у вигляді пам’ятки, що містить номер і код підтвердження, дані про виписані препарати та спосіб їх застосування.

На час війни для внутрішньо переміщених осіб не обов’язково підписувати декларацію, щоб отримати «Доступні ліки» та загалом допомогу лікарів. Про це журналістам «20 хвилин» розповідала завідувачка Амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Сковронська.

Детальніше читайте у матеріалі за посиланням: Як переселенцям отримати медичну допомогу у Тернополі? Ми зробили детальну інструкцію

Як забрати свої медикаменти

В аптеці ви маєте повідомити фармацевту 16-значний номер рецепта будь-яким доступним шляхом: надиктувати, показати надруковану інформаційну пам’ятку, дисплей смартфона із повідомленням, яке на нього надійшло тощо.

Вам запропонують наявні лікарські засоби на вибір – безоплатні або з доплатою. Переконайтесь, що перед вами точно те торговельне найменування лікарського засобу і виробництва, яке потрібне. У разі, якщо вас усе влаштовує, назвіть працівнику аптечного закладу код підтвердження, здійсніть доплату (якщо є необхідність) та заберіть свої ліки.

Як бути, якщо в аптеці закінчились безоплатні ліки, або ті, що відшкодовуються державою? Можна зачекати, поки вони надійдуть у заклад, до якого ви звернулись, або піти в іншу аптеку, або обрати взагалі іншу торгову марку та доплатити різницю, якщо не бажаєте витрачати час.

Варто знати, що держава компенсує вартість найдешевших лікарських засобів, які подали заявку на участь у програмі «Доступні ліки». Це не обов’язково тільки препарати українського виробництва, адже є й закордонні.

Тернополяни, а ви користуєтеся програмою реімбурсацією ліків? Чи задоволені програмою, а також, які ліки варто додати до переліку безкоштовних? Пишіть у коментарях. 

Читайте також:

Як пройти безкоштовне швидке тестування на гепатит та ВІЛ у Тернополі: Ми перевірили

П’ють чаї, вживають вітаміни, овочі і фрукти: як тернополяни радять рятуватися від застуди

«Синку, ти тільки дихай»: історії передчасно народжених діток з Тернополя

Родина 1-річного Єремія звинувачує медиків обласної лікарні у смерті сина

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up