На прийом до лікаря тепер можна записуватися в онлайн-режимі

На прийом до лікаря тепер можна записуватися в онлайн-режимі

Щоб не чекати в черзі, тернополяни можуть скористатись електронним записом до лікаря. Тим, хто не має місцевої реєстрації, доведеться заплатити за візит – 30 грн. Принцип вибору спеціалістів поки що лишається таким, як і  раніше.

У Тернополі вже сформований «сирий» варіант електронного реєстру пацієнтів. Як вибрати сімейного лікаря та куди звертатися незареєстрованим у Тернополі жителям міста? Відповіді на ці та інші питання прозвучали під час прямого ефіру минулого тижня.

Сімейний лікар Ірина Кузьменко розповіла, що наразі кардинальних змін у системі організації роботи у лікарнях та поліклініках – немає. Принцип той самий: кожен сімейний лікар має свою дільницю та пацієнтів, які зареєстровані на ній.

- Маємо центр первинної медико-санітарної допомоги, розділений на амбулаторії, у яких працюють дільничні лікарі і терапевти, - говорить вона. – Починаючи з 2015 року, ми працюємо з програмою, яка дає змогу створити електронний реєстр пацієнтів. Наразі вже створили червоний список, готуємось до того, аби, коли реформа запрацює, ми могли спокійно приєднатися до всеукраїнського електронного реєстру пацієнтів.

Відео дня

На основі інформаційної згоди усіх пацієнтів, які обслуговуються за дільничним принципом, додавали в електронний реєстр. Для цього тернополяни мали принести копії паспорта та ідентифікаційного коду. Нагадаємо, що за інформацією, яка лунала на офіційних брифінгах за участю керівників області, Тернопільщина – одна з перших сформувала електронну базу пацієнтів. До 4 грудня мали б уже завершити всі напрацювання.

  • Ми знайомили усіх пацієнтів зі змінами, - говорить лікар. – Наразі вже створена електронна реєстратура, де люди можуть в онлайн-режимі записуватися на прийом. Щоб скористатися цією послугою, потрібно зайти на сайт: www.medical.te.ua. Спочатку потрібно зареєструватися, потім вже просто авторизуватися в системі. У розділі «Знайти сімейного лікаря» можна обрати: вулицю, номер будинку та номер кватири. Система автоматично знайде і лікаря, і години прийому. Реєстратор зранку бачить всі дані, хто з пацієнтів записався з допомогою даного сервісу. Картка пацієнта вже буде у лікаря, коли людина прийде на прийом. Тобто це значно полегшує життя пацієнтам, їм не потрібно вже стояти біля вікна реєстратури, а потім знову чекати біля кабінету у лікаря.

Якщо пацієнт потребує консультації у профільного спеціаліста (кардіолога, лора, хірурга і так далі), він повинен спочатку записатися на прийом до сімейного лікаря, а вже потім той дасть йому направлення до конкретного фахівця. З ним людина вже йде у реєстратуру вторинної ланки для надання медичної допомоги, тобто поліклініку.

- Якщо ж в людей немає можливості скористатися електронною реєстратурою, то запис відбувається за старою схемою – за принципом «живої» черги, - зауважує пані Кузьменко. – Декларації з пацієнтами поки що не укладають. Про всі зміни тернополян повідомлятимуть у ході впровадження медреформи.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Анонім

Скільки загалом пацієнтів уже внесені в реєстр?

Ірина Кузьменко

Ми, сімейні лікарі, не маємо доступу до загальної бази даних. Один лікар, згідно з пунктами, реформи може заключити декларації лише з 2000 пацієнтів.

 

Петро

Чи можна ще потрапити в електронний реєстр, і як потім укладати ту декларацію?

Ірина Кузбменко

Наразі сімейному лікарю потрібно принести копії паспорта та ідентифікаційного коду. У майбутньому, коли будуть укладати декларації, пацієнт вже вказуватиме свій номер телефон, на який він отримає свій персональний код. Той код також буде внесений в електронний реєстр пацієнтів.

 

Ольга Василівна

Чи можна буде подавати документи ще після 4 грудня?

Ірина Кузьменко

Так, звісно. Ніяких кінцевих термінів ще немає. Наразі існує лише червоний список, який постійно оновлюється.

 

Оксана

Що робити, коли я хочу змінити лікаря?

Ірина Кузьменко

Законопроект ще в роботі, ми працюємо над деталями. Працюємо за дільничним принципом. Щоб потрапити на прийом до лікаря, особа, яка не має тернопільської реєстрації, повинна написати заяву на обслуговування на ім’я головного лікаря. Нікому у наданні медичної допомоги не відмовляємо.

 

Катя

Як буде з тими, хто обслуговуються на дому?

Ірина Кузьменко

Викликів додому, згідно з програмою реформи, уже не передбачено. Певні категорії населення, які потребують все ж таки консультації лікаря у домашніх умовах, зможуть отримувати таку послугу. Але лікар сам вирішуватиме, коли він зможе піти на виклик, як спланувати свій робочий час. При укладанні декларації пацієнт також повинен буде зважати на те, щоб його сімейний лікар був у межах пішохідної прохідності від нього.

 

 

Читач

Чи є на сайті інформація про лікарів?

Ірина Кузьменко

Так, інформація про лікаря і фотографія.

 

Ольга Василівна

Коли ж почнуть укладати декларації?

Ірина Кузьменко

Ми того не знаємо. Наразі робимо підготовчу роботу для того, аби коли закон підпише президент, ми могли одразу втілювати медреформу в життя. Коли декларації будуть мати юридичну силу, ми матимемо можливість в короткі терміни сформувати уже зелений електронний список усіх пацієнтів. Тоді можна буде вже включитися в загальну українську базу даних.

 

Едуард Дубодєлов

На даний момент я за кордоном, повернусь через рік, як мені бути?

Ірина Кузьменко

Коли чоловік приїде в Україну, йому потрібно прийти до того лікаря, у якого він хоче обслуговуватися. Із собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код, тобто ввести себе в електронний реєстр. Якщо медична реформа вже запрацює, при первинному огляді у лікаря, чоловікові запропонують підписати декларацію. Але, нагадаю, що лікар повинен мати не більше 2000 пацієнтів.

 

Анонім

Згідно прописки, я належу до поліклініки №1, зараз проживаю на Дружбі, чи можу я обрати собі сімейного лікаря з Дружби, поліклініки №3, які необхідно мати документи для реєстрації та до якого числа?

Ірина Кузьменко

Можна обрати лікаря за місцем проживанням. Потрібно мати із собою паспорт, написати заяву на ім’я головного лікаря. По місцю фактичного проживання людині призначать дільничного лікаря.

 

Від редакції

Скільки потрібно заплатити за прийом до лікаря людині, котра не зареєстрована в місті Тернополі, але звертається в заклад за отриманням медичної допомоги?

Ірина Кузьменко

Відповідно до рішення міськради, за кожен візит до лікаря «іногороднім» потрібно заплатити в терміналі закладу 30 грн. За профільних спеціалістів нічого не можу сказати, адже це вже вторинний рівень надання медичної допомоги.

 

  •  

Чи може лікар відмовитися від пацієнта?

Ірина Кузьменко

Таке трапляється дуже рідко. Хіба, якщо пацієнт не виконує рекомендації лікаря.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Романюк

    чи може лікар-пенсіонер стати сімейним лікарем і де він зможе тоді приймати пацієнтів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up