Усі послуги в шкірвендиспансері – лише за гроші. Заклад реформують: деталі дізналися «20 хвилин»

Усі послуги в шкірвендиспансері – лише за гроші. Заклад реформують: деталі дізналися «20 хвилин»

Маєш чи не маєш скерування від лікаря, але гроші за послуги платити треба! Такі нововведення з’явилися в обласному шкірно-венерологічному диспансері. 

Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер журналісти «20 хвилин» відвідали 12 лютого. На склі в реєстратурі ми побачили оголошення для пацієнтів: «Адміністрація диспансеру повідомляє, що надання медичних послуг проводиться згідно з прейскурантом». Причина – припинення фінансування від Національної служби здоров’я України.

Ось таке оголошення є на дверях медзакладу

Ми запитали в реєстратурі, чи варто платити кошти за прийом до дерматолога, якщо маєш направлення від сімейного лікаря. 

— Наш диспансер не отримує фінансування. Тому амбулаторний та консультативний прийоми, проведення лабораторних досліджень, маніпуляцій, фізіотерапевтичних процедур можна отримати згідно з прейскурантом. Якщо вам треба до дерматолога на консультацію, то сплачуйте 230 гривень. Після сплати я даю вам чек. Його треба показати та залишити в лікаря, — розповіла жінка в реєстратурі.

Відео дня

Усі послуги платні

Також вона наголосила, отримати медичні послуги безоплатно можуть виключно пацієнти пільгових категорій. Мова йде про:

— Якщо ви належите хоча б до однієї з категорій, то показуйте нам відповідний документ. Тоді послугу отримаєте безоплатно. Тобто, ви маєте надати офіційне підтвердження, а не словами пояснювати, де ви воювали, чи де загинув ваш чоловік, — додали в реєстратурі.

У відповіді на запит редакції директор диспансеру Руслан Семенина повідомив «20 хвилин», що пацієнти можуть отримати 53 послуги за власні кошти. Вартість за одну процедуру коливається від 50 до 315 гривень. Найдешевша – видалення папіломи методом кріодеструкції, а ось найдорожча – консультативний прийом з видачею висновку. 

Не відповідає вимогам

Диспансер мав контрактування з НСЗУ з квітня 2020 по липень 2023 року. Щодо фінансування, то за ці роки медзаклад отримав 14 824 910 гривень. Про це «20 хвилин» стало відомо з дашбордів Національної служби здоров’я України.

— У 2023 році контрактування з НСЗУ діяло протягом шести місяців. Диспансер надавав послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». За шість цих місяців за надані послуги наш медзаклад отримав фінансування у розмірі 3 319 550 гривень, — розповів «20 хвилин» Руслан Семенина.

27 листопада 2023 року стартував прийом пропозицій про укладення договору за пакетами спеціалізованої медичної допомоги на 2024 рік. За даними дашбордів НСЗУ, шкірно-венерологічний диспансер подавав шість пропозицій, аби отримати фінансування. І лише одна з них – «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ (та підозрою на ВІЛ)» має статус «Підписано з НСЗУ».

— Ми також подавали заявку на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Восьмого січня 2024 року Національна служба здоров’я України повідомила про те, що подана нами пропозиція не відповідає вимогам. Тому нам призупинили фінансування послуг, які входили до цього пакету, — повідомив керівник диспансеру у відповіді на запит.

Журналісти «20 хвилин» запитали, чи буде керівництво закладу знову подавати документи на отримання фінансування від НСЗУ. Натомість нам повідомили, що заклад реорганізовують. 

Приєднають до обласної лікарні 

Питання щодо реорганізації Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру обговорюють ще від літа 2023 року. Про це йдеться у розпорядженні «Про затвердження переліку закладів спроможної мережі закладів охорони здоров’я Тернопільського госпітального округу».

Також третього жовтня 2023 року на засіданні постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства одноголосно підтримали подання Тернопільської ОВА про реорганізацію шкірно-венерологічного диспансеру.

Остаточне рішення прийняли депутати на сесії обласної ради, що відбулася восьмого лютого 2024 року. Отож, найближчим часом відповідна комісія має реорганізувати шкірно-венерологічний диспансер шляхом приєднання до Тернопільської обласної клінічної лікарні. Заклади об’єднують у рамках медичної реформи.

— Всіх працівників шкірно-венерологічного диспансеру повідомили про вивільнення з роботи у зв’язку з реорганізацією закладу. Чи працюватиме заклад за адресою: вулиця Князя Острозького, 39 – наразі невідомо. Медперсонал очікує чітких вказівок від департаменту охорони здоров’я ТОВА, — кажуть у медзакладі.

Наразі медзаклад розташований за адресою: вулиця Князя Острозького, 39

Аби дізнатися, що після об’єднання чекає на диспансер, куди звертатися пацієнтам та чи повернуть фінансування від НСЗУ — журналісти «20 хвилин» звернулися до департаменту охорони здоров’я ТОВА. Наразі чекаємо офіційної відповіді. Як тільки отримаємо відповідь – повідомимо на нашому сайті та у соціальних мережах. 

Читайте також:

Обласну лікарню об'єднують із двома закладами: що зміниться для пацієнтів та медиків

Медиків не почули! У МОЗ підтримали об'єднання перинатального центру з іншою лікарнею: що далі

Як і хто може подати заяву на посмертне донорство у Тернополі? Ми дізналися всі деталі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Віктор Мандрик

    Як Ви всі не розумієте, що лікарню хочуть розформувати бо це ласий кусок землі в центрі міста, тому любими способами хочуть, забрати. Побачене що там буде за декілька років. В нас ні в одному державному закладі немає ні дерматологів ні венерологів, через пару місяців будете лікуватись по інтернету. А те що клініка не фінансується це не вина закладу а вина тих хто вже бачить план забудови.
  • Nin Ja

    Лохам - лоховське
  • Петро Кушнір

    Народний депутат ВР завіз апаратурупо лікарнях ,діагностичний центр ,тепер стає все платним,заробляє ,хто він думаю знаєте...
  • Таня Романова

    Нажаль так воно і є. Прийшли з дитиною на огляд, оплатили 200 грн за прийом, не назначили ніяких обстежень, виписали дорогі препарати, які зовсім не дали результату. Звернулися до іншої клініки, лікар виписала просту цинкову бовтушку, і я була настільки здивована, прості, доступні ліки, допомогли дитині вже через кілька днів використання. Більше в шкірвендиспансер не звернусь ніколи.

    Таня Романова reply Таня Романова

    Поліна Дайнега це усе залежить мабуть до якого лікаря потрапити, не можу і не хочу сказати що всі лікарі погані, та нажаль лікар , який лікував мою дитину нам нажаль не допоміг😞 тим паче що я сама просила її щоб нам зробили зішкріб та зробили аналіз, нам просто відмовили, сказали що не потрібно нічого робити. Виписали лікування не знаючи від чого, ось воно й не помогло. Лише купу грошей викинули на вітер, та дитині від цього краще не стало🥺 тому тепер, якщо я не впевнена в діагностиці та лікуванні, я краще піду ще до кількох лікарів, які оглянуть дитину від а до я, і мені буде спокійніше.
    Бажаю нам та нашим діткам не хворіти, та якомога рідше ходити по лікарях.🤗

    Поліна Дайнега reply Таня Романова

    Таня Романова дивно, мені лікарка виписала препарати і все підійшло. Я була в 6 кабінеті

keyboard_arrow_up