Обласну лікарню об'єднують із двома закладами: що зміниться для пацієнтів та медиків

Обласну лікарню об'єднують із двома закладами: що зміниться для пацієнтів та медиків
  • У рамках медичної реформи до обласної лікарні приєднують Микулинецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації та «Хоспіс».
  • Які зміни чекають на працівників та пацієнтів – розбиралися журналісти «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

В Україні розпочали інфраструктурний етап медичної реформи, який передбачає формування спроможної мережі лікарень. Основою для її розбудови стануть госпітальні округи. 

Статус для кожної лікарні

На Тернопільщині до спроможної мережі потрапили 25 медичних установ. Насамперед зауважимо, що це – мережа надавачів медичних послуг, що забезпечує медичне обслуговування в межах відповідного госпітального округу, зокрема під час надзвичайних ситуацій, надзвичайного чи воєнного стану. Спроможна мережа дає змогу організувати належну якість такого обслуговування, своєчасність і доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів. Медзаклади розділять на загальні, кластерні та надкластерні в межах одного госпітального округу, тобто однієї області.

Надкластерні лікарні – це рівень високоспеціалізованої медичної допомоги. Тобто його може отримати медичний заклад, у якого наявні ресурси та технології, що дозволяють надати медичну допомогу у надскладних чи рідкісних випадках захворювань. Такий статус матимуть п’ять лікарень Тернопільщини. 

Відео дня

У кластерних лікарнях забезпечать надання медичних послуг у більш поширених захворюваннях і станах – від педіатрії до хірургічних втручань. Вони будуть в кожному районі: один в Кременецькому, чотири в Тернопільському та два в Чортківському.

Загальні медичні заклади мають стати осередками надання допомоги на базовому рівні та за потреби перенаправляти пацієнта далі на кластерний або на надкластерний рівень. Відповідно до розпорядження Володимира Труша, два загальних медзаклади будуть в Кременецькому районі, шість загальних – у Тернопільському та п’ять – у Чортківському.

26 медичних установ області залишилися поза спроможною мережею. Серед них: Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації і Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс». Директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко наголошує для «20 хвилин», єдиний вихід для таких закладів – реорганізація або об’єднання з іншими потужними лікарнями.

30 листопада під час сьомої сесії Тернопільської обласної ради депутати проголосували за приєднання Микулинецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації та «Хоспісу» до Тернопільської обласної клінічної лікарні.

Самостійно заробляли мільйони

Журналісти «20 хвилин» проаналізували відкриті дані на сайті НСЗУ та дізналися, які послуги надають в лікарні реабілітації та «Хоспісі» до реорганізації. А також – скільки вдалося заробити за надані послуги. 

Так, у Микулинецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації для пацієнтів доступні такі послуги: медична реабілітація дорослих, дітей від трьох років з ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

На сайті лікувального закладу повідомляють, з пацієнтами працює чотири мультидисциплінарних команди. До них входять фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, медичні сестри з реабілітації, помічники фізичного та ерготерапевти. Є зал, масажна кімната, фізкабінет, кабінет психолога, де займаються з кожним окремо, складена індивідуальна програма.

Станом на 9 грудня, за 2023 рік лікарня отримала від НСЗУ понад 45 мільйонів гривень, що на 8,5 мільйона гривень більше, ніж у 2022 році.

Від початку повномасштабного вторгнення реабілітацію тут проходять не лише цивільні, а й військові. Загалом від 24 лютого 2022 року вже пролікували понад 2000 бійців.

Щодо «Хоспісу», то в цьому закладі пацієнти можуть отримати як стаціонарну, так і мобільну паліативну медичну допомогу. Паліативне лікування – цілісне піклування про пацієнтів, захворювання яких не піддається лікуванню. Медики допомагають пацієнтам задовольнити фізичні, психологічні, соціальні та духовні потреби. Одночасно на стаціонарі можуть перебувати 30 осіб.

За неповний 2023 рік лікарня отримала фінансування від НСЗУ у розмірі 7,6 мільйона гривень. Дані актуальні на 9 грудня. Якщо порівнювати з 2022 роком, то оплата збільшилася на 914 тисяч гривень. Нагадаємо, усі заклади отримують фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Підвищать рівень реабілітації

Рішення про об'єднання розширить надання медичних послуг у двох медзакладах, через збільшення кількості пакетів НСЗУ, які вже діють в обласній лікарні, наголошують у департаменті охорони здоров’я. 

— Ми не будемо змінювати керівників, звільняти спеціалістів, адже заклади приєднуються як філії. Навпаки, 30 листопада Тернопільська область здобула потужний центр, що надаватиме високоспеціалізовану консультативну, багатопрофільну стаціонарну, реабілітаційну та паліативну медичну допомогу, — розповідає для «20 хвилин» Ольга Ярмоленко. — Що «Хоспіс», що Микулинецька лікарня реабілітації – два гарні медичні заклади, де працюють кваліфіковані кадри, де є потенціал для розвитку. Це об’єднання дозволяє їм потрапити  до спроможної мережі та розраховувати не лише на контрактування з НСЗУ, а й на додаткову допомогу від держави.

При формуванні закладів спроможної мережі обов’язковою умовою є створення відділення реабілітації в надкластерних та кластерних медичних установах. За даними відкритих даних НСЗУ, Тернопільська обласна клінічна лікарня не має реабілітаційного пакета в рамках програми медичних гарантій.

А ось після об’єднання у Тернопільській обласній клінічній лікарні з’явиться філія фізіотерапевтичної реабілітації, куди медики зможуть відправляти на відновлення як дорослих, так і малих.

— Медики обласної клінічної лікарні надають реабілітацію тільки у гострих випадках або в стаціонарі. Якщо говорити за розгортання нового відділення реабілітації на 60-90 ліжок, то цього ми не можемо зробити через брак місця. 190 ліжок у Микулинецькій лікарні доречні як ніколи. Акцент робитимемо на комплексі масажів, вправ, занять, що розроблятимуть для кожного індивідуально. Будемо розширювати реабілітаційний напрямок, покращувати надання допомоги. Також ми зможемо залучати більше коштів, закуповувати у заклади нове обладнання, — каже пані Ярмоленко.

 Якщо мова про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – не менше ніж 21 календарний день. Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року, повідомляють в НСЗУ.

За пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах» пацієнти отримуватимуть від однієї до двох годин на добу для: нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіореспіраторної або комплексної реабілітації.

За пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах» безоплатні:

  • індивідуальний реабілітаційний план та програми реабілітаційної терапії;
  • проведення необхідних лабораторних та інструментальних обстежень;
  • надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами (нейрореабілітація та/або ортопедична реабілітація, та/або кардіо-респіраторна реабілітація та інші) в стаціонарних умовах, відповідно до складеного індивідуального реабілітаційного плану;
  • психологічна допомога;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів.

Зі слів керівника Микулинецької лікарні реабілітації Зіновія Ясеника, і без цього об’єднання їхній заклад був потужним та надавав гарну реабілітацію. 

– Те, що ми будемо філією, – полегшений варіант. Спочатку йшла мова про повну ліквідацію нашого закладу та відкриття на базі Тернопільської обласної лікарні нового реабілітаційного відділення. А закриття закладу – скорочення працівників. Там навіть місця стільки немає, щоб працювати в таких масштабах. Ми з працівниками боролися до останнього. Як бачимо, щось та й вийшло у нас, – каже пан Зіновій. 

Поспілкуватися з керівником «Хоспісу» Андрієм Паламарчуком та почути його думку щодо цього об’єднання не вдалося. 

Нагадаємо, від весни 2023 року у Тернополі обговорювали питання щодо об’єднання Обласного перинатального центру «Мати і дитина» та обласної дитячої клінічної лікарні. Медики перинатального били на сполох, адже боялися, що внаслідок реорганізації пацієнти та працівники можуть залишитися без приміщення.

Читайте також:

Медична реформа на Тернопільщині: які заклади об’єднають та куди звертатися по допомогу

Як і хто може подати заяву на посмертне донорство у Тернополі? Ми дізналися всі деталі

Медиків не почули! У МОЗ підтримали об'єднання перинатального центру з іншою лікарнею: що далі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач72

    Реформи це дуже добре.Однак в Тернопільських лікарнях її потрібно починати з заміни головних лікарів бо саме вони є організаторами поборів з хворих через завідуючих, хірургів . При відсутності доходів, особливо в селах, при пенсіях 2700-3000гривень, при зарплатах 5000 гривень , при щомісячному збільшення комунальних послуг, так Кп Тернопільводоканал нараховує плату як їм бажану за витрати загальнобудинкового лічильника без згоди мешканців, Міськтеплокомуненерго дораховує плату за підвали і сходи без обігріву і без договорів мешканців.І тому збагачення головних лікарів і ставання мільйонерами є недоречним для пересічних хворих.При страхуванням автомобілів, житла і іншого медичні допомоги наживо досьогодні не застраховані.
  • myvova83

    Треба всі лікарні рехформувати в одну палату
  • Читач09

    Клоунада

    Polina Daіneha reply Читач09

    Як є(((
  • Поліна Дайнега

    Сподіваюсь, ця реформа не відкине нашу медицину на десятки років 🤷🏼‍♀️

keyboard_arrow_up