Що корисно для здоров’я серця та чим небезпечний високий тиск, розповідає молодий кардіолог

Що корисно для здоров’я серця та чим небезпечний високий тиск, розповідає молодий кардіолог

Високий тиск може стати "першим дзвіночком" до інфаркту, а виключення деяких продуктів зі щоденного раціону може допомогти цього уникнути

Як берегти серце, коли треба іти на огляд та чому інфаркти та інсульти почастішали в молодих, розповідає лікар-кардіолог В'ячеслав Вівчар.

 Що може допомогти підтримувати здоров’я серця та уникнути хвороб.

Відео дня

— Насамперед, варто звернути увагу на те, що більшість серцево-судинних хвороб є хронічними та спадковими. І якщо, до прикладу, у батьків є підвищений артеріальний тиск, то висока ймовірність того, що у здорової молодої людини, теж з часом може проявитись гіпертонічна хвороба.

— Проблеми із тиском стали вже звичними для багатьох. На що потрібно звертати особливу увагу?

— Артеріальний тиск потрібно постійно контролювати. А ще тут важливим є спосіб життя, який веде та чи інша людина. Корисно багато рухатись, ходити пішки, рекомендовано, аби молоді люди за день в середньому проходили не менше семи кілометрів пішки. Важливо також контролювати власну вагу, а ще — здорове харчування. Старатись вживати менше жирної їжі, обмежити вживання солі, робити акцент на фрукти та овочі. Це загальні рекомендації. Звісно, якщо хочете уникнути проблем із тиском та серцем — не паліть, а ще уникайте стресів. Ну, наскільки це можливо.

Що краще не їсти

— Якщо ми почали говорити про їжу, то чи є продукти, які корисні для серцево-судинної системи? І як, щодо кави: бо є чимало дискусій навколо цього напою. Хтось каже, що для серця вона шкідлива, а хтось — що корисно пити, коли тиск низький.

— Тут радше варто говорити про ті продукти, вживання яких треба уникати Як я вже сказав, це мінімум солі, обмежене вживання жирної їжі, старатися звертати увагу на склад продуктів, зокрема виключити з раціону продукти, у яких є пальмова олія. Щодо кави, то так, частково вона допомагає, але в молодому віці потреба штучно підвищувати тиск немає, організм сам чудово регулює тиск, який комфортний для організму. Ще хочу зауважити, що у вживанні кави, єдине, що може нашкодити  — це вживання кави натщесерце зранку, бо тоді вона дає гіпертонус організму на весь день, а це може бути шкідливо. Краще спочатку з’їсти щось, а потім вже кава.

— Є думка, що за серце треба думати вже у літньому віці? Чи потрібні огляди кардіолога молодим людям? І взагалі, чи мають бути профілактичні огляди?

— До мене часто приходять пацієнти, особливо молодого віку, зі скаргами на дискомфорт в ділянці серця, але при більш детальному обстеженні виявляємо, що джерелом болю є проблеми з хребтом. Скажу так: у молодому віці потрібно займатись профілактикою серцево-судинних захворювань, бо завжди значно краще попередити захворювання, аніж боротись із хворобою. У сучасному ритмі життя, хвороби, про які говоримо: можуть розвинутись досить рано. Почастішали випадки гіпертонічної хвороби в чоловіків від 30-35-ти років. На що варто звертати увагу? Перші симптоми — часті головні болі: на піку емоційного напруження, у кінці робочого дня. При цьому варто виміряти артеріальний тиск. І якщо він навіть доходить до норми 140 на 90 або перевищує цей показник — ідіть до кардіолога, або хоча б до сімейного лікаря. Впродовж тижня-двох поміряти тиск, і якщо це підвищення закономірне, то з лікарем обговорити терапію, яка потрібна. 

У людей старшого віку ще одним “тривожним дзвінком” може бути біль в ділянці серця, який супроводжується задишкою при фізичних навантаженнях. Загалом вже від 35-ти років у чоловіків та від 45-ти років жінкам я рекомендую хоча б раз на рік здавати аналізи, проходити профілактичні огляди в кардіолога. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, чим для вашого здоров'я може обернутись ненормований робочий графік та поганий сон Систематична втомлюваність, спричинена ненормованим робочим графіком молодих людей (віком від 22 до 48 років), через десятиліття може вплинути на їхнє здоров’я.

Читайте також

Готуємо смачну пасту карбонара

Смачний рецепт вихідного дня – налисники з сиром

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • українка

    досить нести ахінею, яка гидота цей ваш лікар

keyboard_arrow_up