Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ

Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ

В Україні громадяни можуть заключити декларацію з сімейним лікарем. Однак варто пам'ятати правила спілкування між лікарями та пацієнтами.

 

 Про правила розповідає РБК-Україна з посиланням на НСЗУ.

Пацієнту при спілкуванні зі своїм лікарем варто бути ввічливим — розмову починати з привітання. Також варто спочатку назвати своє прізвище й ім'я.

Під час прийому у лікаря необхідно розповісти про причину звернення, коли лікар запитає та нагадати результати минулого візиту чи обстеження, якщо це важливо.

Відео дня

— Якщо маєте результати досліджень, яких немає в електронній медкарті, підготуйте їх завчасно. Відповідайте на уточнюючі питання та не перебивайте лікаря, — пишуть в НСЗУ.

З лікарем не варто розмовляти в грубій чи агресивній формі. Пацієнт не має толерувати зневажливе ставлення лікаря до себе. А якщо це сталось — повідомте керівника медзакладу.

— Довіряйте своєму лікарю. Це означає, що ви виконуєте його поради та призначення. І не вимагаєте направлень на обстеження, які самі собі призначаєте. Цінуйте час сімейного лікаря, — пишуть у відомстві.

Також з лікарем не варто переходити до розмов, що не стосуються вашого здоров’я.
Необхідно цінувати особистий час лікаря та не телефонувати йому після закінчення робочого дня, вночі.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Міністерство охорони здоров'я спростило спосіб отримання електронного рецепта на ліки. Перший е-рецепт можна отримати без візиту до лікаря.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли: Записатись до сімейного лікаря тернополяни тепер можуть через застосунок Helsi

Пацієнти можуть записуватись на прийом до лікарів у цих закладах без черг за допомогою вебпорталу або мобільного додатку сервісу.

— Окрім запису до лікаря, у смартфоні буде доступна історія хвороби пацієнта, можливість запису на консультацію спеціаліста прямо у сімейного лікаря, — повідомляють у міськраді. — За допомогою програми можна відстежувати свої медичні дані та дані дітей, записатись на вакцинацію, переглядати та зберігати електронні направлення та рецепти, шукати ліки онлайн, встановлювати нагадування прийому ліків, планувати щеплення дітей за допомогою «календаря щеплень», спростити отримання довідок для школи, садочку, роботи, басейну тощо.

Згодом основний функціонал сервісу «Helsi» буде інтегрують до офіційного мобільного застосунку міста «e-Тернопіль», через інтерфейс якого можна буде записатись на прийом до лікаря, а також переглядати, зберігати електронні рецепти тощо.

Нагадаємо, відтепер в Україні строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний кошт становить 90 календарних днів (замість 30 днів, як було раніше).

 

Читайте також:

Майже 200 медпрепаратів тернополяни можуть отримати безкоштовно: які саме та куди звертатися

Дитячий медогляд для шкіл і садків відтепер проводитимуть сімейні лікарі

Записатись до сімейного лікаря тернополяни тепер можуть через застосунок Helsi

Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?

Кабінет сімейного лікаря облаштують на вулиці Микулинецькій

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up