У світі вилікували вже понад 2 тисячі хворих на коронавірус. Українців з Китаю триматимуть в карантині

У світі вилікували вже понад 2 тисячі хворих на коронавірус. Українців з Китаю триматимуть в карантині
REUTERS

Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року.

 

Станом на ранок 8 лютого кількість хворих на смертельну пневмонію, викликану коронавірусом, збільшилась до 34 888, жертвами недуги стали 724 пацієнти. Водночас 2120 людей вдалось вилікувати. Про це йдеться в оновлених даних мапи Університету Джона Гопкінса, повідомляє УНІАН.

Найбільше хворих – 34 569 – зареєстровано на материковому Китаї, ще 69 в інших країнах: Сінгапурі (30), Гонконзі (26), Таїланді, Японії (25), Південній Кореї (24), Тайвані (17), Австралії (15), Німеччині (13). Водночас 2 120 пацієнтів вилікували.

Цього разу хворобу вдалось приборкати, зокрема, в Австралії – 2, Японії – 2, Малайзії – 1, Південній Кореї – 1, Шрі-Ланці – 1, Тайвані – 1, В’єтнамі – 1.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року.

Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Відео дня

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

Україна отримала тест-систему для виявлення нового коронавірусу

5 лютого Центр громадського здоров’я МОЗ України отримав перші тест-системи для виявлення  коронавірусу (2019-nCoV). Це комплект реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) з метою визначення нового коронавірусу. Комплект складається з набору реагентів, кожен з яких міститься в окремій ємності визначеного об’єму.

Реагенти у складі тест-системи дозволять проводити лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу, повідомляє пресслужба МОЗ.

Тест-системи, яку отримав Центр громадського здоров’я МОЗ України, вистачить для тестування на новий коронавірус 25-30 пацієнтів. Про це заявив на брифінгу щодо поширення коронавірусу генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський, передає кореспондент УНН.

У подальшому планується надходження додаткових реагентів від ВООЗ та закупівля за кошти державного бюджету. 

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному  і клінічному визначенню хвороби, що зазначено в рекомендаціях ВООЗ. 

Також в Міністерстві охорони здоров’я Україна відбулася селекторна нарада з керівниками обласних департаментів охорони здоров’я та зустріч з виробниками хірургічних масок та їх постачальниками. Було наголошено на проблемі дефіциту масок в аптечних мережах в умовах їх наявності на складах постачальників. 

 

У Тернополі є "гаряча лінія"

Нагадаємо, у Тернополі уже кілька днів працює цілодобова «гаряча лінія» для людей з можливими проявами коронаровірусної інфекції.
Крім того у місті діє штаб, до якого увійшли провідні  медики та  епідеміологи у місті, при потребі, розробить екстрений план, спрямований на попередження поширення випадків захворювань спричинених коронавірусом 2019-nCoV, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай) та координуватиме заходи щодо організації моніторингу готовності Тернопільської міської територіальної громади.

«З метою раннього виявлення людей з можливими проявами коронаровірусної інфекції та надання їм консультацій і, при потребі, організації лікувально-профілактичних заходів та утримання підтверджуючих випадків під ізоляцією та лікуванням,  вперше у Тернополі запроваджено телефон цілодобової «гарячої лінії», - наголосив міський голова Сергій Надал. – За цим телефоном жителі громади можуть звертатися у разі появи у них підозри щодо захворювання на коронавірусну інфекцію».

Телефон цілодобової «гарячої лінії»: 098 441 59 81.

Як захиститися? Що рекомендує ВООЗ

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:

- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

- під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;

- уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

- відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

- не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м'ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

Центр громадського здоров'я підготував відповіді на поширені питання про тест-системи:

  • В яких лікарнях будуть діагностувати новий коронавірус?

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію.

  • Через скільки буде результат з лабораторії?

Від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин робочого часу для визначення результату.

  • Тепер усіх, хто був у Китаї, будуть діагностувати? Де можна пройти ці тести? Чи можна купити самим?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених в рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

  • Це правда, що її вистачить для перевірки тільки 20-30 чоловік?

Отримана тест-система та реагенти розраховані на близько 30-ти досліджень, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів. Також лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

  • Як підготуватися до діагностики?

Підготовку пацієнта до діагностики має забезпечити лікар. Усі лікарі отримали настанови та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо ведення пацієнтів з підозрою на нову коронавірусну інфекцію. Також заклади охорони здоров’я отримали методичні рекомендації щодо забору зразків та транспортування до лабораторії.

Що буде з українцями, які повертаються з Китаю

Кабінет міністрів України встановив тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначенні Міністерством охорони здоров’я заклади. Про це 8 лютого повідомила пресслужба МОЗ України.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька зазначала, що точна кількість людей, яких планують евакуювати, не відома.

«Спочатку у нас були дані по 57 людям. Потім –  по 45. Цифри змінюються, - сказала міністр.

Чи є авіарейси в Китай?

43 авіакомпанії тимчасово призупинили польоти в Китай через стрімке поширення коронавірусу.

Про це з посиланням на Business Insider 31 січня повідомляв Укрінформ.

“Європейські та американські авіакомпанії разом з деякими азійськими авіакомпаніями значною мірою входять у список тих, хто скорочує послуги або скасовує рейси до материкового Китаю, поки ситуація з вірусом не опиниться під контролем. Деякі авіакомпанії скасували рейси аж до кінця березня”, - йдеться у публікації.

Видання опублікувало список даних авіакомпаній. Серед них опинилися: Air Canada, Air France, Lufthansa, Air India, Air KBZ, Air Macau, Air Mauritius, Air Seoul, Air Tanzania, American Airlines, Asiana Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Cebu Pacific Air, China Airlines, Delta Air Lines, EgyptAir, El Al Israel Airlines, Eastar Jet, EVA Air, Finnair, Hong Kong Airlines, Iberia, IndiGo, Jetstar Asia, KLM Royal Dutch Airlines, Korean Air, Lion Air, Myanmar Airways International, Myanmar National Airlines, Philippine Airlines, Scandinavian Airlines, SCAT Airlines, Singapore Airlines, SkyUp Airlines, Turkish Airlines, Swiss International Air Lines, Ukraine International Airlines, United Airlines, Ural Airlines, Virgin Atlantic.

Терміни, протягом яких будуть призупинені рейси даних авіакомпаній до КНР слід уточнювати безпосередньо на їхніх сайтах.

Читайте також Топ-5 міфів про китайський вірус: посилки, банани, алкоголь, маски та кажани

Тернополяни в Китаї: "Тут паніки менше, ніж в Україні"
Вбивчий вірус: в МОЗ дали рекомендації як захищатися від коронавірусу 2019-nCoV
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up