Вдарили ножем на пікніку. Від яких ще літніх травм потерпають тернопільські дітлахи і як їх уберегти

Вдарили ножем на пікніку. Від яких ще літніх травм потерпають тернопільські дітлахи і як їх уберегти

Рани, сонячні удари, забої, опіки – від яких тільки небезпек не доводиться оберігати дітей влітку. Саме в період літніх канікул і відбувається найбільше травмувань. Що радять тернопільські медики – читайте в тексті.

У теплу пору малеча проводить найбільше часу на вулиці, на дитячих майданчиках, у парках та біля водойм. І якими б уважними не були батьки, є випадки, коли знання про надання першої допомоги просто необхідні. Тож поради фахівців КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» ні для кого зайвими не будуть.

Діти дуже допитливі, намагаються активно пізнавати навколишній світ. Але при цьому життєвих навичок у них ще мало, і вони не завжди уміють оцінити небезпеку ситуації. Тому навчити їх, як діяти у різних життєвих ситуаціях, – це основне, що повинні зробити дорослі!

Відео дня

Які травми зустрічаються найбільше

Дитячий травматизм умовно можна розділити на п’ять типів залежно від місця, де дитина може отримати травму:

  • побутовий (травми, які виникають удома, у дворі, в дитячому садку);
  • вуличний (транспортний, але також і не пов’язаний з транспортом, ігри на майданчиках і так далі);
  • шкільний (або в дитячому садочку);
  • спортивний;
  • інший.

Як розповідає лікар-ортопед-травматолог дитячий Денис Кошак, побутовий травматизм – найпоширеніший, і причина його в більшості випадків – неуважність батьків, які не лише залишають дитину без нагляду, але і залишають в доступних місцях небезпечні для дитини предмети, не закривають вікна і тому подібне. Також небезпечний і вуличний травматизм, коли діти отримують ушкодження під час ігор на майданчиках, пікніках, під час розваг у парках чи купаючись у водоймах.

- Переломи верхніх та нижніх кінцівок, побутові опіки, сонячні опіки, забої, порізи, укуси від тварин, травмування під час купання – ці явища особливо актуальні у літній період. Найбільше за допомогою звертаються діти, віком від 7 до 12 років. У підлітковому віці також є травмування, але рідше, - зауважує медик.

Є травми як легкого ступеня, так і важкого.

– Цього літа вже був випадок: хлопець відпочивав на пікніку, друзі не розрахували свої сили і вдарили його ножем по латеральній внутрішній поверхні стегна. Мусили накладати шви, щодня підліток приходить на перев’язки. Ще один із нещодавніх випадків – під час купання на озері не розрахував глибину, стрибнув і травмував хребет, і перелом верхньої третини плеча. Обійшлося ще все досить легко, – продовжує Денис Кошак.

Чимало травмувань останнім часом – і через катання на електросамокатах, гіробордах та інших засобах. Тут вже не тільки забої, а й значно серйозніші ушкодження можуть бути.

Батьки повинні постійно наголошувати на дотриманнях правил безпечної поведінки надворі і вдома, як надати першу медичну допомогу, як діяти, коли трапилося нещастя.

– З практики можу сказати, що теперішня молодь надто самовпевнена, їм здається, що все вміють і знають. Насправді ж один необережний крок може вартувати не тільки здоров’я, а й життя, –наголошує лікар.

Потрібно робити щеплення

Крім ортопедичних травм, є і хірургічні – забійні рани – різані і рвані, додає лікар-хірург дитячий Михайло Дивоняк.

– Середовище в нас таке, що на майданчиках і пляшки биті валяються, і гойдалки несправні бувають. Подряпини, порізи, забої – це більш легкі травмування. Бувають і значно складніші випадки – закриті черепно-мозкові травми, струс головного мозку тощо. При легких ступенях травмування діти переважно лікуються амбулаторно, при важчих – у стаціонарах, під пильним наглядом медиків, адже вони потребують і постійного нагляду, консультацій інших спеціалістів (якщо говорити про струс мозку – то це невролог чи окуліст), – каже лікар.

Вуличні травмування, однозначно, є проблемними ще і з огляду на те, чи має дитина всі необхідні щеплення. Приміром, від правця.

–  Ті діти, які отримують рани, мають порізи, але не мають вчасно проведених щеплень, мають великі шанси захворіти. Якщо орієнтуватися на практику, серед тих дітей, які вже звертаються до нас за допомогою, часто є нещеплені. Десь спрацювала нездорова антивакцинальна кампанія, отож, коли дитина травмувалася, батьки починають бити на сполох і шукати рішення. Дехто має протипоказання до проведення імунізації, і тут ми вже в індивідуальному порядку вирішуємо питання. Останнім часом батьки все-таки більшу увагу приділяють саме вчасному проведенню вакцинації, як вимагає календар профілактичних щеплень, і це тішить. Щеплювати дітей потрібно, адже тим самим ви рятуєте їхні життя, – запевняє пан Дивоняк.

Для профілактики травматизму

Від нещасного випадку, на жаль, не застрахований ніхто. Але завдання батьків – максимально захистити свою дитину.

Багатьох серйозних травм можна уникнути, якщо батьки і педагогічні працівники будуть уважно стежити за дітьми і піклуватися про те, щоб їхнє оточення було безпечним. Дорослі зобов'язані попереджати можливі ризики і захищати дітей від них, наголошує лікар-ортопед дитячий Олександр Кватира.

Крім того, лікар радить ще з пелюшок привчати дитину до здорового способу життя і повноцінного раціону.

– За роки практики можу сказати, що зараз діти набагато слабші у фізичному плані, ніж 10, 20 чи 30 років тому. Звісно, є ряд причин, які на це впливають. Одні з них – малорухливий спосіб життя, залежність від гаджетів, погані шкідливі звички. Щодо харчування, м'ясо і сир повинні бути на столі щодня, якомога у більшій кількості. Адже м'ясо є основним джерелом білка, містить амінокислоти, які потрібні для нормального росту дитини. Сир, відповідно, забезпечує організм кальцієм. Крім того, двічі на рік корисно додатково вживати препарати кальцію, – говорить пан Кватира.

Фізична активність, заняття спортом, відвідування спортивних секцій – це ще одна важлива складова, яка має бути присутня в житті дитини, навіть під час канікул.

– Біг, плавання, футбол, волейбол, танці. Будь-які помірні навантаження корисні як для хлопців, так і дівчат. Та найголовніше – щоб вони були регулярні! – говорить лікар.

Як діяти? Перша медична допомога

Рани та забої

Обробити рану перекисом водню. Ні в якому разі не потрібно промивати рану водою і самостійно діставати чужорідні предмети. При забоях на місце прикласти холодний компрес.

Дитина почала тонути або наковталась води

Якомога швидше дістати малечу з води і очистити дихальні шляхи від рідини. Для цього потрібно покласти дитину на ліву руку дорослому, щоб голова дитини звисала донизу, а правою рукою нанести п'ять несильних ударів ребром долоні поміж лопаток, в результаті таких маніпуляцій вода легко виллється через рот. При відсутності пульсу, починайте робити непрямий масаж серця, чергуючи його зі штучним диханням у співвідношенні 30 натискань на грудну клітку до 2 видихів.

Удар електричним струмом

Звільнити дитину від джерела струму. Ні в якому разі не варто робити це голими руками. Відразу викликати швидку, а поки та їхатиме, робити штучне дихання за методом "рот в рот" і непрямий масаж серця, якщо це потрібно.

Опіки

Усунути джерело опіку, чим швидше ви це зробите, тим краще. Звільнити пошкоджені ділянки від одягу і гарячих частинок. Якщо ж опік у дитини незначний, необхідно підставити уражену ділянку під струмінь холодної води на 15-20 хв. Після цього на рану накладіть бинтову або марлеву пов'язку, а в разі необхідності дайте дитині знеболююче на основі парацетамолу.

Струс головного мозку

Основні симптоми: запаморочення, загальна слабкість організму, втрата свідомості, дитина невправно або невміло рухається, втрачає пам'ять (наприклад, не пам'ятає правила гри, в яку грала), скаржиться на головний біль та порушення зору (предмети навколо здаються розмитими). Зазвичай, всі ці симптоми з'являються одразу після травмування, але можуть проявитися і через кілька годин або на наступний день, тому батькам варто спостерігати за дитиною і будь-якими змінами у поведінці після падіння чи удару впродовж кількох днів. Негайно потрібно відвезти дитину в лікарню або викликати швидку.

Інформація з відкритих джерел.

Правила, які допоможуть зберегти життя дитині:

-        не залишати дітей дошкільного віку одних, навіть на короткий час;

-        навчати дітей користуватися дверним вічком;

-        не дозволяти відчиняти двері незнайомій людині, навіть одягненій в міліцейську форму;

-        не дозволяти дітям розмовляти з незнайомими людьми на вулиці;

-        вчити користуватися телефоном для виклику служб: 101, 102, 103,104;

-        забороняти дітям підбирати на вулиці незнайомі предмети – вони можуть бути небезпечними;

-        забороняти грати ріжучими, гострими та вибухонебезпечними предметами;

-        забороняти користуватись ліфтом без супроводу дорослих, а також заходити у ліфт з незнайомими людьми;

-        вчити дітей звертатись за допомогою до людей, які працюють у правоохоронних органах;

-        не дозволяти дражнити тварин, попереджувати зародження в дитині жорстокого ставлення до «друзів наших менших».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up