Як дітям в школі не заробити сколіоз, короткозорість і гастрит

Як дітям в школі  не заробити сколіоз, короткозорість і гастрит
8-річному Едуарду мама Наталія бере довідку на плавання. Каже, що аби займатися в спортивній школі, треба здати аналізи і пройти огляд дерматолога. Мама обрала плавання, бо хоче, щоб її хлопчик гарно розвивався і був здоровіший

Аби зберегти здоров’я школярам, потрібна велика праця батьків, вчителів, лікарів і самих дітей

Трійка лідерів проблем зі здоров’ям у школярів незмінна, розповідають тернопільські медики. На першому місці серед дитячих хвороб - захворювання органів травлення - 141,05 на тисячу школярів, на другому місці – системи кровообігу: 75,6 на тисячу школярів, і на третьому – захворювання нервової системи та органів чуття – 70,6 на тисячу школярів.

- У підлітків традиційно ортопедична патологія на першому місці – 98,9%, офтальмологічна на другому – 28,4%, ендокринологічна – на третьому – 16,1% . З року в рік це ті акценти, на які треба звертати увагу всім – лікарям, вчителям і батькам, - зазначає завшкільним відділом дитячої міської лікарні Світлана Козак.

Режим, фізична активність і відпочинок

Зараз є багато інформації для батьків, але такі "кити", які допоможуть зберегти здоров’я школярів, залишаються – це режим дня, режим харчування і повноцінне харчування, і фізична активність та відпочинок.

Відео дня

- В 90% на початках збереження здоров’я дітей залежить від батьків, як вони організують режим роботи, харчування і відпочинку для своєї дитини, особливо першачків, те й буде у майбутньому, - продовжує лікар. – Звичайно, педагоги і медики допоможуть, але основна робота – це праця батьків, і вони мають це усвідомлювати.  

Батькам самим треба бути психологічно готовими, що режим дня дитини з початком навчання змінюється, у батьків – теж. Мамі і татові треба так організувати свій час, щоб дитині, особливо першачку, було зручно і комфортно. Акцент всетаки зробимо на тих, хто вперше йде в школу. Очевидно, що батькам доведеться раніше вставати, більше часу приділяти дитині, врегулювати питання, як і хто забирає її зі школи, як з харчуванням буде, як достатньо погуляти. Ці моменти мають насамперед усвідомити батьки. Не треба панікувати, і не варто сприймати ці обов’язки як негатив, тоді і дитині буде спокійніше. До речі, діти швидше адаптуються до школи, ніж їхні батьки.

 

Хилиться на один бік – буде сколіоз

Плавання, ранкова гімнастика, фізична активність обов’язково мають бути в режимі дня дитини – треба дозувати статичне навантаження з динамічним.

- Інтенсивний ріст дитини відбувається в роки навчання в школі. Тому аби запобігати проблемам з поставою є вимоги і про різні розміри парт у школах, і треба постійно пересаджувати дітей в класах, і це не тільки в школі треба робити, а і вдома, - наголошує лікар. – І важливо не пропустити початкових сигналів, коли починаються проблеми. Часто приводять дитину на огляд – а там уже сколіоз. Але це можна було побачити раніше. Зокрема, батьків має насторожити звичка дитини сидіти, перехилившись на один бік. Я все-таки акцентую увагу на тому, що батьки дитину бачать щодня.

- Батьки можуть побачити на спинці, чи коли дитина стоїть, чи переодягається, чи коли приймає душ, чи коли заплітають коси дівчинці, що одне плече трохи вище, ніж інше, чи одна лопатка трохи вища, ніж інша, хребет теж має бути рівним, а при порушеннях постави видно якісь відхилення, - зауважує Світлана Козак. - Це прості речі, які батьки можуть побачити. І коли батьки приходять з дітьми на профогляди до педіатра, вони можуть акцентувати увагу лікаря саме на цих питаннях, є чи нема порушення постави, бо медик краще обізнаний в цих питаннях і допоможе розібратися, чи у цьому плані усе гаразд в дитини.

Батьки мають дивіться на прості речі - як дитина сидить за столом, щоб сиділа рівно, щоб не нахилялася надто низько над столом, бо тоді виникає питання, а може вона погано бачить, ці моменти зору і порушення постави дуже пов’язані. Крім того, зауважуйте як довго дитина робить домашні завдання - якщо довго сидить - треба порухатися. Далі - робоче місце дитини. Воно повинно бути обладнане для навчання, має бути лампа на столі, проконтролюйте, щоб світло падало зліва – це треба враховувати, аби зберегти зір.

 

Ожиріння і гастрити

Серед офтальмологічної патології на першому місці є короткозорість різних ступенів –найбільше є легкого і середнього ступеня. Далі є порушення акомодації і на третьому місці – астигматизм. Серед ортопедичних проблем найбільше є порушень постави, потім йде сколіотична постава і на третьому місці – кіфосколіотична постава. В ендокринологічній патології на першому місці – діти з дифузним ендемічним зобом 1 ступеня, далі – ожиріння різного ступеня і гіпоталамічний синдром пубертантного періоду. Серед патології органів травлення багато дітей мають функціональне порушення моторики жовчного міхура. Це функціональний розлад, але він впливає на стан здоров’я дитини. На другому місці – хронічні гастродуоденіти, і на третьому місці – гастрити.

Найбільше таких дітей в середній школі, з огляду на те, що в нас і найбільше школярів навчається саме в середній школі, то найбільше цих хвороб припадає саме на 5-9-ті класи,  зазначає педіатр. Наприклад, кількість гастритів збільшується власне до старших класів.

- Як не допустити до цього? Насамперед говоримо про режим харчування – дитина обов’язково має поснідати, вона не має бути голодною, і має значення що дитина їсть, – зауважує Світлана Козак, - недаремна постійна війна з кольоровими газованими напоями, чіпсами, смаженим, сухариками. Дітям це все смакує, але усе це збагачене смаковими додатками і консервантами, воно подразнює слизову шлунка і така їжа не минає безслідно – це доведено і це має бути аксіомою для дитини.

Аби переконати дитину поснідати, її часом треба зацікавити. Наприклад, можна у кашу додати сухофрукти чи свіжі фрукти, також зацікавити дитину можна цікавим бутербродом, не обов’язково смажити, замість пересмажених сирників, приготуйте корисну сирну запіканку, – треба батькам попрацювати, щоб зацікавити дитину і дати їй корисну їжу. А звички дитини їсти здорову їжу треба формувати. Бо коли дитині дають кишенькові гроші, і всі друзі біжать в буфет чи в магазин, то спокус багато, і ви не проконтролюєте, що купуватиме дитина.

 

Черги до окуліста стали більшими

- Наші офтальмологи наполягають, що гаджети не є настільки безпечні, як нас намагаються переконати нефахівці в цьому питанні, - продовжує Світлана Козак. - Якщо ще можна дискутувати про читання сидячи чи лежачи, то така річ як дозоване зорове навантаження не викликає сумнівів. Особливо наголошуємо на цьому з огляду на діток, у яких є спазм акомодації, значить не все спрацьовує і око втомлюється. Якщо ми щось робимо фізично, ми ж відпочиваємо час від часу, не копаємо від рання до вечора, не розгинаючись. То чому хтось вирішив, що оку не потрібно відпочивати. Це теж м’язевий орган. Ви посидьте в одній позі довго, ноги затерпнуть, бо порушується кровопостачання, то чому хтось думає, що очі не втомлюються. Там так само судини є, нерви, це дуже складний орган.

Достатньо лише подивитися на чергу до окуліста – в нас багато дітей звертаються до цих спеціалістів, багато дітей носять окуляри. Якщо порівняти, як було 20 років тому, то зараз таких дітей більше. Це не тому, що тоді окулярів не випускали. Просто не було стільки потреби, щоб діти носили окуляри.

Гаджети тепер - це один з елементів нашого життя, заборонити їх не можливо, але пояснювати дитині те,  що дивитися їх не можна цілими днями потрібно, треба домовлятися – що трохи грається, а потім переключається на іншу діяльність або відпочиває.

Вплив на організм дитини потрібно розглядати комплексно, зазначає педіатр. Дитина низько схиляється над зошитом, буде порушення постави і гостроти зору. Якщо буде порушення постави, це впливатиме на розташування органів в організмі – це впливатиме на легені, шлунок, підшлункову, печінку, тобто проблеми з поставою впливатимуть і на функціонування інших органів.

 

Оглядів лікарів і аналізів перед школою тепер менше

При оформленні дитину в школу тепер треба пред’явити форму №063/о – це карта профілактичних щеплень і форму №086-1/о - це довідка учня загальноосвітнього закладу про результати обов’язкового профілактичного огляду. Форма №026/о цього року втратила чинність.

Відповідно до вимог наказу №682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх закладів», діти перед вступом до школи проходять медичний профілактичний огляд хірурга, ортопеда, окуліста, стоматолога, інші спеціалісти - за показами. В дитини беруть загальний аналіз крові на гемоглобін та інші аналізи - за показами. В школу відповідно до цієї довідки вказують групу з фізкультури, а також вагу дитини, зріст, гостроту зору, індекс Руф’є – це функціональна здатність серцево-судинної системи до навантаження. За ним визначають, до якої групи буде ходити дитина на фізкультурі. Якщо дитина буде в спеціальній групі чи звільнена від фізкультури, то для цього потрібно висновок ЛКК. Для основної групи достатньо довідки 086-1/о.

Ці довідки можна оформити протягом року. Звичайно протягом року стан здоров’я може змінюватися, відповідно тоді батьки з дитиною звертаються до дільничого педіатра, адже може бути інфекційне захворювання чи травма, це такі динамічні моменти, які коригуються при потребі.

  • Уже орієнтовно з кінця лютого – початку березня батьки починають проходити медогляди з тими, хто восени піде до школи, бо класи формують не на 1 вересня, а в кінці навчального року, - зазначає Світлана Козак. - Старші діти теж можуть протягом року проходити цей огляд для оформлення групи з фізкультури.

Комісія ЛКК починає видавати довідки на фізкультуру з 1 червня на наступний навчальний рік. Основну масу довідок комісія видала за літо.  Хто не встиг цього зробити влітку, доробляє зараз.

До слова за 2017-2018 навчальний рік в основну групу ходили 22930 дітей – 91,2%, в підготовчій групі – 450 дітей – 1,8%, спеціальній – 1639 – 6,6%, звільнені від фізкультури 208 дітей – це 0,4%.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up