Як не допустити поширення хвороби: рекомендації щодо поводження з евакуйованими з Китаю людьми

Як не допустити поширення хвороби: рекомендації щодо поводження з евакуйованими з Китаю людьми

Стосовно транспортування та карантину існують конкретні рекомендації World Health Organization (WHO), яких варто дотримуватися. Їхнє дотримання мінімізує ризики поширення хвороби. Про це рекомендації розповіла екс-міністр МОЗ Уляна Супрун.

Уже 20 лютого планується прибуття літака з українцями з китайського міста Ухань. Аби уникнути паніки і занепокоєння, зібрали важливу інформацію про організацію евакуації та карантинних заходів. Про це Уляна Супрун розповідає на своїй сторінці у Фейсбук.

По прибуттю (без карантина):

▪ Проводиться entry screening. Тільки температурний скринінг може бути не надто ефективним, оскільки він може “пропустити” пасажирів, у яких хвороба перебуває в інкубаційному періоді, або ж підвищення температури викликане іншими причинами.

Якщо проводиться скринінг температури, він повинен супроводжуватися: наданням інформації про симптоми та місця і контакти, куди можна звернутися по допомогу у разі виникнення симптомів, заповненням опитувальника для збору інформації та забезпеченням механізму збору та аналізу даних, отриманих під час скринінгу задля швидкого реагування.

Відео дня

▪ Слід виділити окремий простір для проведення скринінгу та опитування.

▪ Для транспортування до призначеної лікарні/установи має бути виділено окремий транспорт.

▪ Має проводитися дезінфекція літака. Для його очищення після висадки пасажирів повинен бути відокремлений простір та підготовлений персонал.

➡ За рекомендаціями, карантин та ізоляція — заходи, які застосовуються для того, аби стримати поширення інфекційних хвороб.

Вони можуть здійснюватися добровільно або примусово під контролем органів охорони здоров'я. Ці два методи відрізняються тим, що ізоляція застосовується до людей, які точно мають хворобу. Карантин застосовується до тих людей, які ймовірно можуть бути заражені, але поки не проявляють симптомів хвороби. 

Для спостереження та роботи з людьми на карантині слід призначити підготовлений персонал. Медичні працівники повинні бути оснащені основними засобами індивідуального захисту та засобами для роботи з людьми, у яких є підозра на хворобу. Це маски, халати, рукавички, захисні окуляри, засоби для дезінфекції.

Зокрема, медичний персонал має пройти навчання стосовно визначення випадків хвороби, заходів профілактики та боротьби з інфекціями, а також мати алгоритм дій у разі виявлення хвороби. Інкубаційний період становить 14 днів, така ж рекомендована тривалість карантину.

Стосовно інфраструктури ВООЗ не надає специфічних рекомендацій, але цей простір для карантину має забезпечувати низький рівень ризику для потенційного поширення інфекції, а також мати усе необхідне для оперативного реагування у випадку виявлення хворого у межах карантину.

Сподіваюся, що усі заходи стосовно транспортування та організації карантину буде дотримано.

➡ Також є роз’яснення від Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

▪ Підготовлені кілька місць, які можуть прийняти евакуйованих із Китаю українців.

▪ Кожен громадянин України, який повертався додому, пройшов обстеження та підписав лист, в якому дав згоду на проходження всіх обстежень, в тому числі на 14 денне спостереження

▪ Персонал — кухарі, медики, техпрацівники, екіпаж авіакомпанії матимуть необхідні засоби безпеки. Також всі вони погодилися на те, що весь інкубаційний період залишатимуться там, де будуть перебувати евакуйовані українці. Вони не будуть ходити додому чи в магазини чи будь-куди. Це означає, що не контактуватимуть з населенням не лише ті, хто повернеться з Китаю, але й ті, хто мав із ними мінімальний зв’язок.

▪ У літаку замінять усі вентиляційні системи та проведуть всі необхідні лабораторні дослідження.

▪ РНБО прийняла рішення не повідомляти місця, куди саме їх доправлять.

Брак інформації та фахових коментарів про коронавірус на фоні поширення дезінформації і паніки створює серйозну небезпеку для кожного.

Найбільш раціональна стратегія у цьому випадку — чесна, проста і зрозуміла комунікація, особливо з боку державних структур, які опікуються цим питанням. Бо відсутність довіри у таких ситуаціях гірша ніж сам вірус. Зокрема, через брак інформації та погану комунікацію зараз маємо такий високий рівень саботажу управлінців на місцях.

Є багато докладних рекомендацій про комунікації та інформування під час спалаху інфекційних хвороб. Раджу почитати, наприклад, тут: 

Зараз дуже важливо зберігати спокій і піклуватися про свою інформаційну гігієну. У випадку коронавірусу це також є питанням національної безпеки та збереження психічного здоров’я.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саша Крест

    а мені колєга-доктор із Амстердама по телефону сказав, щоб я ніяких товарів з Китаю зараз не купляв... Aliexpress і т.п. забути на довший час... коронавіруси можуть бути життєздатними на поверхні товарів до 9 діб... за цей штам коронавіруса ще невідомо, але якось не по собі стало... не знаю чи вірити... але, з іншої точки зору, цей колєга - вірусолог...
  • Хтось

    Сьогодні пройшла інформація, що за новими даними інкубаційний період може складати 24 дні.Де взяти точну інформацію?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up