- Найкорисніші ті рослини, які ростуть у нашій місцевості, - каже фітотерапевт. - Наприклад, звичайна горобина. Її ягоди містять у 500 разів більше вітаміну С, ніж лимон.
Про заготівлю листя та ягід дбають заздалегідь, каже фахівець. Їх можна ще восени висушити або заморозити. А тепер брати жменю ягід на літр окропу, настоювати 10 хвилин. Цей навар треба процідити, і маєте вітамінний чай.
Окрім природного цукру та органічних кислот, калина містить танін, пектин, дубильні речовини і багато вітамінів. А також - цілющий вібурнин, що надає ягодам гіркоти, але втрачається під час термічної обробки. Тому добре їсти свіжі ягоди калини або перетерті з цукром чи медом.
- Якщо тече з носа і дере у горлі, у відвар із калини та горобини варто додати гілочку верби і заварювати 5-7 хвилин. Застуду як рукою зніме, - додає фітотерапевт. - Верба має дуже сильні жарознижуючі властивості. До речі, саме на її основі виготовляють ацетил-силіцилову кислоту, або аспірин.
Найсильніший природний антибіотик - часник. Він містить β-каротин, тіамін, рибофлавін, вітаміни B3, B5, B6, B9, С, кальцій, залізо, магній, калій, натрій, цинк.
- Можна нарізати 15 зубчиків часнику, взяти півлітра горілки, настояти дев'ять днів. Потім приймати щодня по одній чайній ложці і запивати молоком, - каже співрозмовник. - Така настоянка допомагає вивести глисти, покращує зір, укріплює імунітет. Організм отримує опірність проти всіх застуд.
На добу здоровій дитині необхідно всього кілька сотень міліграмів різних вітамінів. Особливо корисно незалежно від сезону пити вітамінні збори.
- На літр окропу добре заварити 1 столову ложку полину і дві столові ложки чебрецю. Потім додати меду до смаку. Настояти відвар 10 хвилин і зачекати, доки він остигне, - пояснює фітотерапевт. - Полин і мед знімають інтоксикацію з організму і борються з глистами. Тоді як чебрець очищує печінку та лімфу, підвищує тонус.
При застуді корисний ісландський мох. Він містить багато йоду і підтримує імунітет. Мох слід відварити в молоці. Такий напій може пити навіть дитина, якій всього місяць від народження.
- На літр молока треба жменю ісландського моху. Відварити його впродовж 20 хвилин, настояти 20 хвилин і злити. Молоко набуде специфічного солом'яного присмаку, - розповідає Ігор Яблонський. - Потім додати меду, за бажання - кілька крапель евкаліптового масла або прополісу.
Такий відвар фахівець радить приймати тричі на день: зранку, в обід і перед сном. На ніч його можна трохи розігріти і додати чайну ложку масла.
- Замість ісландського моху можна використати шавлію, яка має хорошу відхаркуючу дію і теж підтримує імунітет, - додає чоловік. - Пропорція – така ж. Тоді напій не матиме значного ментолового присмаку.
Шипшина – дуже корисний засіб для підтримання імунітету. Проте таку настоянку обов'язково треба пити через соломинку, додає співрозмовник. Адже вона роз'їдає зубну емаль.
- Шипшину корисно приймати, якщо в людини хвора печінка чи кишечник, причому - коли підвищений білірубін, - зауважує пан Яблонський. - А не так, як у нас звикли. Такий відвар допомагає міхуру викинути жовч, яка застоялася.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 20 від 14 травня 2025
Читати номер