Як зберегти здоров’я школяра

Як зберегти здоров’я школяра
Здоров’я школяра залежить від вироблених звичок, і спільної праці медиків, батьків і вчителів, каже завшкільним відділом Світлана Козак

У початкових класах діти значно здоровші. За роки навчання в школі кількість хвороб зростає в кілька разів, зазначають медики

- Роки пішли на те, щоб син моєї знайомої перестав їсти мівіну, а зрозумів переваги домашньої їжі, також переконався, що якщо побути кілька днів підряд на смаженій картоплі – то живіт таки болить, - розповідає завшкільним відділом дитячої міської лікарні Світлана Козак. – Тепер, коли вона каже своєму старшокласнику, що купить пельмені в супермаркеті, син категорично заявляє: «Нє, то ж має бути хенд-мейд!»

Адже здорова їжа, режим дня і харчування – одні з головних складових здоров’я школяра, наголошує педіатр.

 

Відео дня

Важливо скласти режим дня

Найголовніше для здоров’я школяра - відкорегований режим дня, зазначає Світлана Козак. Він включає в себе сон не менше 8 годин, а для найменших школярів бажано ще годину поспати вдень. Це прогулянка – 3-3,5 години для молодших школярів чи 2-2,5 години – для старших. Це час на навчання в школі і вдома. Відпочинок за інтересами може тривати 1-1,5 год – в молодших школярів, 2,5 -3 години старша школа. Це час на особисту гігієну, харчування, допомога до дому. Також це якісне і здорове харчування і чергування активності і відпочинку.

- Треба виробляти корисні звички. Спосіб життя – це набір рефлексів, це набір звичок, - каже лікар. - Звичку порухатися, поснідати, поїсти корисне. Треба вчити, що краще не брати чіпси,  краще взяти пюре. Про це треба говорити.

 

Проблеми зі спиною, очима, обміном

- Після щорічних оглядів школярів ми аналізуємо стан їхнього здоров’я, - зазначила Світлана Козак. – Проблеми практично не змінюються. На першому місці – ортопедична патологія - 99% - це порушення постави, кіфосколіоз, сколіоз. На другому і третьому місці чергуються з року в рік офтальмологічна або ендокринологічна патологія. Проблеми з зором мають 31% школярів – це міопії різного ступеня складності, спазм акомодації і астигматизм різного ступеня важкості. Ендокринологічні проблеми – 13% – це зоб, ожиріння, дефіцит маси тіла.

Крім аналізу патологій школярів під час профілактичних оглядів, медики аналізують стан здоров'я школярів за системами і органами. Лідерами серед таких патологій є захворювання органів травлення, на другому місці – захворювання системи кровообігу і на третьому – нервової системи.

- Питання не в тому, щоб провести медогляд, важливо те, що робити після нього, - каже лікар. – Це питання не лише медиків. Тут вже і питання ставлення батьків до стану здоров’я своєї дитини і створення належних умов навчання в школі. Дійсно, в початкових класах проблем зі здоров’ям значно менше, і чим старші стають діти, тим цих патологій більше.

Якщо говорити про порушення постави, то варто звернути увагу, як дитина сидить, коли  вчиться, скільки важить портфель, який вона носить до школи, зрештою, який це портфель – на два плеча чи на одне і яка фізична активність дітей, - зауважує лікар. - Також важлива вага портфеля. Не рекомендують, щоб портфель в початкових класах важив більше, ніж 2 кг, і більше, ніж 3-4 кг - в старших класах. 

Хоча зараз в Тернополі достатньо секцій, на рівні міської ради популяризується здоровий спосіб життя, відкривають спортивні майданчики і відновлюють стадіони, є секції, діти все одно більше сидять за гаджетами, ніж бігають на свіжому повітрі.

- Батьки повинні звертати увагу, як дитина ходить і сидить. Це буде профілактика і порушень постави і порушень гостроти зору. Зважайте, аби відстань від очей до зошита чи книжки була до 40 см, зорове навантаження має бути дозоване. Мають бути перерви через кожних 15-20 хв роботи за комп'ютером.

Якщо говорити про ендокринологічну патологію, зокрема ожиріння – знову ж таки – причина в малорухливому способі життя, режимі харчування і якості їжі.

- Батьки повинні контролювати, що і скільки дитина їсть, - зауважує лікар. - Усі вже достатньо мають інформації про фаст-фуд, газовані солодкі напої, які не є корисними для дитячого організму. Мама повинна готувати дитині їжу з якісних продуктів, і їжа має бути домашного приготування. Тоді режим харчування, якість їжі і фізична активність – це і будуть складові профілактики ожиріння.

 

Варто зміцнювати м'язевий каркас

- Давно відомо, що в перший клас діти приходять здоровішими, але під час навчання в школі набувають не тільки порушення постави, а й інші відхилення в стані здоров'я, - наголошує лікар. - Дитина перебуває в школі 11 років – приходить туди маленькою, а виходить дорослим. Організм формується і росте. Плюс гормональні зміни в 10-11 років і пубертатний період в 14 років. Це кризові моменти, які теж треба враховувати. Це не тільки ріст в висоту, а й формування органів і систем. За роки у школі відбувається її ріст і дозрівання. Після школи такого інтенсивного росту немає. І підлітковому віці треба звертати увагу на фізичну активність, бо кістяк випереджає ріст внутрішніх органів і починаються деякі проблеми зі здоров'ям. Це не патологія, це фізіологічно, на це просто треба звертати увагу. Тому треба зміцнювати м'язевий каркас. Якщо цього не робити, можуть бути порушення ритму, захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо займатися фізично, то буде краще. Горбляться і сутуляться не лише тому, бо швидко ростуть, а ще й через те, що важко сидіти, на ці моменти треба зважати. Все сформується, але організму треба допомогти.

 

На сніданок – не смажене

Дитина вранці має поснідати, і їжа має бути повноцінна і здорова, наголошує лікар.

  • Традиційно – каші, - радить педіатр. - Якщо вівсяна не смакує, можна додати фрукти, пластівці. Якщо бутерброд – то можна дати більше зелені, і не копчену ковбасу, а запечене м'ясо, сир, і звичайно - не майонез.

Треба враховувати вподобання дитини, але і дати їй корисніше. Подача сніданку залежить від батьків. Найкраще все-таки каші,  особливо молочні. Якщо дитина не любить молочне, можна замінити тим, що подобається – йогуртом. Смажена їжа особливо зранку не є корисна, але з сира ж можна приготувати запіканку, а не смажити сирники. Так само і з м’ясом – замість смаженої відбивної краще м'ясо запекти. Це буде корисніше. Бо смажене, копчене, з масою приправ - не для дитини. Ті самі продукти можна приготувати інакше. Є зараз сучасні пароварки – дуже корисна їжа, приготована на парі.

 

Навантаження дозувати

Часто можна почути, як мамочки жаліються одна одній, що так не встигають нічого, бо віддали дитину на кілька секцій. Що вже казати про дитину. Таке навантаження витримає не кожна дитина.

  • Напевне батькам не треба реалізовувати в дитині те, що не вийшло в себе, - зауважує педіатр. - Дитина не має, танцювати, співати і бути спортсменом. Але якщо дитина хоче, справляється і їй це в задоволення, то таке навантаження треба робити. Якщо раціонально скласти режим дня, то зміна різної діяльності корисна, наприклад після школи пішла на секцію – це зміна діяльності. 3-4 секції – це важко. Але якщо дитина це витримує, то чому ні.

Чи підібраного навантаження буде забагато, батьки це побачать. Звичайно кожна дитина по-різному зреагує.

- Хтось може влаштувати протест, хтось буде мовчки терпіти, хтось може йти на заняття і проходити повз. Треба знати і любити свою дитину, щоб побачити, чи вона хитрує, маніпулює чи не хоче. Може бути втома реальна, а може бути симуляція. Тоді буде боліти зуб, голова, живіт  і т. п. Батькам треба звертати увагу, чому дитина так себе поводить. Може треба зменшити навантаження, бо може виникати хронічна втома – дитина лежить і не хоче займатися навіть улюбленими справами, може хворіти.

 

Прості речі

А формувати відповідальне ставлення до свого здоров'я варто змалечку.

- Про корисне для здоров'я треба розказувати, - наголошує педіатр. - Згадайте молодшу школу – три постулати – чисті нігті, чисте волосся, чисті руки. Всі навики виховуються змалку. Це не лише акуратний вигляд, а й профілактика різних захворювань, в тому числі паразитарних і кишкових. Наступне - власний приклад батьків. Якщо дитина бачить, що тато і мама активні, здорово харчуються, не вживають шкідливої їжі і розповідають це дитині, це виховується в процесі. Плюс – прогулянки, фізична активність. Ніхто ж не змушує ставати майстрами спорту. Ми говоримо про звичайні речі, можливо, кимось забуті. Встав зранку – гігієна, зробив зарядку, здоровий сніданок. І протягом для чергувати фізичну активність і навчання і відпочинок. Після навчання - година відпочинку. Дитина поїла, відпочила і тільки після того приступала до уроків. Батьки повинні стежити, щоб більше як по півгодини, виконуючи завдання за комп’ютером, дитина не сиділа. Так формується звичка, що треба сидіти рівно, робити перерви, працюючи за комп’ютером. І очевидно, що пропаганда здорового способу життя – це позитивно. Це модно - бути здоровим, займатися фізичною активністю і їсти здорову їжу. І можливо, якщо ми робитимемо на цьому акцент, а молодь хоче бути модними, буде результат.

Також важливо, які умови створені в школі.

- Впродовж життя в школі згідно з санітарними нормами парт має бути шість розмірів, - розповідає Світлана Козак. - Дитина повинна сидіти за тією партою, яка відповідає її зросту. Ще в початковій школі завдяки батькам цього досягають, в старших класах – це більша проблема. Також дітей треба часто пересаджувати відповідно до листків здоров’я, які заповнюють щороку. Там вказані зріст дитини, гострота зору, розмір парти, патологія дитини – порушення зору чи постави, і чи часто дитина хворіє. Ці листки здоров’я мають бути в класних журналах, щоб дітей пересаджувати, і ще одні листки здоров'я для формування груп з фізкультури. Це робиться для того, щоб давати відповідне навантаження. Це важливо, бо дитина з короткозорістю має сидіти на перших партах. Дитину з порушенням постави треба частіше пересаджувати вправо, вліво чи по центру в класі. І  батьки повинні проводити профілактику і виконувати призначення лікарів, якщо в дитини виявили порушення – є басейни, лікувальна гімнастика, в нас в поліклініці є лікувальна фізкультура. До цього треба свідомо ставиться і займатися – так, на це треба приділяти час, незважаючи на зайнятість роботою. Але спільними зусиллями медиків, педагогів і батьків можна щось змінювати а не лише бути статистами патологій, тоді і буде результат.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up