Мешканці Бродівської борються за земельну ділянку, яку від них забрали тишком-нишком

Мешканці Бродівської борються за земельну ділянку, яку від них забрали тишком-нишком
  • Мешканці будинку на Бродівській хочуть повернути земельну ділянку, якою користувалися понад 20 років. Її тишком-нишком забрала і передала ОСББ з сусіднього будинку міська рада.
  • Журналісти «20 хвилин» зверталися туди з інформаційним запитом, а також у поліцію – дізнатись, як проходить розслідування справи.
  • Що нам відповіли – читайте у матеріалі!

До редакції «20 хвилин» звернулися мешканці будинку №8-8А, що на вулиці Бродівській, – Василь Свистун і його сусідка Зореслава Грига. Уже третій рік люди шукають справедливості. Вони хочуть повернути в користування під’їзну дорогу до свого будинку, яку отримали в 1996 році. У лютому 2022 року на цій ділянці стартували земельні роботи – прокладали кабель живлення. Мешканці дізнались, що земля більше не їхня. Міська рада скасувала старе рішення й віддала її для ОСББ «Бродівська, 11».

Василь Свистун і Зореслава Грига, які розповіли про свою проблему журналістам

За словами людей, іншого заїзду до їхнього дому немає. Вони хвилюються, що на ділянці можуть почати будівництво, і тоді їхній будинок просто «відріжуть» від вулиці. До нього не зможуть дістатись ні пожежна машина, ні «швидка» в разі нещасного випадку. А за державно-будівельними нормами заїзд має бути обов’язково, як пояснив речник пожежно-рятувальної служби області Сергій Данілін.

Пенсіонер Василь Свистун дізнався, що прокладання кабелю проводили від компанії «Проф-Тер-Буд». Ця ж сама фірма будує офісний центр на протилежній стороні Бродівської. На думку чоловіка, ділянку (включно із його заїздом) перед його будинком отримала саме будівельна компанія – під виглядом ОСББ. Однак керівник «Проф-Тер-Буд» Сергій Щеглецький, до якого «20 хвилин» зверталися за коментарем, заперечив відношення до вищезгаданої локації на Бродівській.

Відео дня

Мешканці будинку №8-8А адресували звернення в поліцію. Правоохоронці розслідують дану справу і зареєстрували кримінальне провадження, як дізналась наша журналістка. Однак, під час написання матеріалу «Тишком-нишком забрали землю: мешканці Бродівської бояться, що не зможуть потрапити додому», «20 хвилин» не вдалось отримати подробиць ситуації ні від поліції, ні від міської ради. Тому ми скерували до них інформаційні запити. У січні отримали відповіді, які й публікуємо!

Старого рішення і документів не мають

Будинок, у якому проживають Василь Свистун і Зореслава Грига, у 90-х роках мав адресу – вулиця Бродівська, 11 та 11А. Рішенням виконкому Тернопільської міської ради від 17 січня 1996 року №21 громадянам дозволили «провести розширення існуючої під’їзної дороги до житлового будинку за рахунок присадибної ділянки будинку №11». Іншими словами, за мешканцями закріпили земельну ділянку, загальною площею 100 м2. У редакції є копії документів, які це підтверджують.

То чому тоді Тернопільська міська рада у 2021 році скасувала рішення міської ради 1996 року та передала ділянку на Бродівській іншому користувачу? Чи був певний термін, на який мешканцям будинку №11 і №11А понад двадцять років тому виділили в користування присадибну ділянку з тупиковим заїздом?

У відповіді на запит журналістам «20 хвилин» повідомили, що рішення міської ради та виконавчого комітету, які прийняли до 2007 року, відсутні в архівному відділі установи і знаходяться на зберіганні в Державному архіві Тернопільської області, що на вулиці Карпенка. А це, як пояснили у міській раді, «унеможливлює надання інформації стосовно прийнятих рішень у 1996 році».

У міській раді підтвердили, що наразі земельна ділянка на Бродівській знаходиться в постійному користуванні ОСББ «Бродівська, 11». Однак надати копію документа, який засвідчує це право – відмовилися. Пояснили це так.

Земельна ділянка наразі перебуває в користуванні ОСББ за адресою цього будинку

«Відповідно до статей 125 та 126 Земельного кодексу, право власності на земельну ділянку, право постійного користування і оренди виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності і користування оформлюється відповідно до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно – відкрита, загальнодоступна, але платна. 

Тому в міській раді порадили журналістам отримати документи через Держреєстр речових прав на нерухоме майно. Ми так і зробили. Дійсно, ділянкою площею 0,0989 гектара з 15 вересня 2021 року має право постійно користуватись ОСББ «Бродівська, 11».

Чи буде будівництво на ділянці?

Також «20 хвилин» поцікавились у міській раді, чи зверталися до них мешканці будинку №8-8А щодо заїзду і чи можуть ним користуватись, якщо ділянка, у межах якої він існує, людям не належить.

– У Тернопільську міську раду надходили звернення від мешканців будинку №8-8А. Вони стосувались встановлення постійного безоплатного земельного сервітуту на право проходу і проїзду до присадибних ділянок за адресою – вулиця Бродівська, №8-8А через земельну ділянку, яка перебуває в постійному користуванні ОСББ «Бродівська, 11». Заявникам належним чином надали відповідь відповідно до вимог законодавства, – відповіли від міської ради.

Василь Свистун надав редакції «20 хвилин» копії відповідей від міської ради, зміст яких однаковий. У них йдеться про те, що в одному з підпунктів рішення виконкому від 3.09.2021 року, коли земельну ділянку передавали ОСББ «Бродівська, 11», нового власника зобов’язали забезпечити прохід і проїзд інших користувачів землекористувачів. Тому, як додали у відповіді, немає необхідності в прийнятті окремого рішення щодо дозволу на земельний сервітут. 

Пенсіонеру відповіли й на те, чи звертався новий власник ділянки у міську раду за наданням дозволу на проведення якогось будівництва.

– Шляхом перевірки відомостей, які містяться на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, за критерієм пошуку «м. Тернопіль, вулиця Бродівська, 11», відсутня інформація про зареєстровані відділом державного архітектурно-будівельного контролю дозвільні документи, які дають право на початок виконання будівельних робіт, – наголосили у відповіді від міської ради.

Станом на 26 січня, як перевірили «20 хвилин», дозвільні документи дійсно не зареєстровані.

Триває досудове розслідування справи

У поліції журналістам натомість повідомили, що група слідчих слідчого відділу районного управління ГУНП в Тернопільській області проводить досудове розслідування після звернення Василя Свистуна та Зореслави Григи. Відомості про кримінальне провадження внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020211180000010 від 15 січня 2020 року.

Правоохоронці розглядають факт можливих неправомірних дій Тернопільської міської ради при наданні дозволу на постійне користування земельною ділянкою, що знаходиться на вул. Бродівській, для ОСББ «Бродівська, 11», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем» Кримінального кодексу України.

Архівне фото редакції

– На даний час щодо цього кримінального провадження поліція здійснює всі необхідні слідчі дії з метою швидкого, повного і неупередженого розслідування справи, – додала слідчий слідчого відділу Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області Юлія Гладка.

Коли планується передача справи до суду – журналістам «20 хвилин» в поліції не уточнили.

За словами Василя Свистуна, від 21 грудня 2023 року (коли на сайті «20 хвилин» був опублікований перший матеріал про заїзд на Бродівській – прим. авт.) ситуація ніяк не зрушила з місця. Жодних змін не відбулось, єдине – 29 січня пенсіонера запросили в поліцію на прийом до слідчої, яка займається розслідування справи. Та чоловік і не думає здаватись. Запевнив журналістів, що буде звертатися й у інші інстанції, аби повернути ділянку, якою, як вважає чоловік, має користуватися він з сусідами.

Архівне фото редакції

Довідка

Відповідно до статті 99 Земельного кодексу України, власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші зацікавлені особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів:

Відповідно до положень частин 1 та 2 статті 100 Земельного кодексу, сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду, сервітут може належати власнику (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також певній конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Земельний сервітут можна встановити шляхом укладення договору між особою, яка його вимагає, та власником (землекористувачем) земельної ділянки. 

Журналісти «20 хвилин» продовжують і надалі слідкувати за ситуацією на вулиці Бродівській. Оновлену інформацію шукайте на нашому сайті та в соціальних мережах.

 

Читайте також:

У Тернополі провели обшуки в забудовника. Поліція підозрює, що документи підроблені

Боротьба за монастир на паузі? «20 хвилин» дізналися, що з будівництвом біля Катедри

Під час війни зводять нову церкву на Куліша. Що ж не так із рішеннями на будівництво?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nin Ja

    Будівельника настигла карма. Як забудовував зажопинськ, питань не було, а тут булькає
  • Teren Teren

    - Ну і що, що краде. зато щось робе!

    - А шо робе?

    - та краде...
  • Читач95

    Там все схвачено. за все оплачено. Хай живуть наші найсправедливіші суди у світі та наші беззаконники які тишком- нишком не один кусень землі відпанахали  у файному місті.
  • Nataliya Diduch

    То для чого було забирати ділянку, якщо новий користувач має зберегти проїзд до будинків?
    В чому логіка?

keyboard_arrow_up