Облаштування нового садка на Микулинецькій: як міськрада отримала приміщення та які компанії фігурують

Облаштування нового садка на Микулинецькій: як міськрада отримала приміщення та які компанії фігурують
  • У Тернополі планують відкрити новий дитячий садок, облаштування якого може обійтися в 10 680 308, 56 гривень.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як міська рада отримала приміщення від забудовника та коли мають завершити ремонти.

21 лютого Тернопільська міська рада повідомила про облаштування нового дитячого садка, площею в 787,7 кв.м на вул. Микулинецькій, 116П. Майбутній дитячий садок розташований у районі авторинку, на території нового житлового комплексу.

Журналісти «20 хвилин» промоніторили сайти нерухомості. В оголошеннях вказують, що на Микулинецькій, 116П розташований житловий комплекс «Рідний дім-1», остаточно введений в експлуатацію у третьому кварталі 2022 року. Забудовник – ТОВ «Перспектива ресурс». Також повідомляють, що на території є власний заклад дошкільної освіти.

Відео дня

Нагадаємо, журналісти відвідали територію, де розташоване приміщення. Детальніше про це можна почитати за посиланням: 12 мільйонів хочуть витратити на відкриття нового садка у Тернополі. «20 хвилин» побували на місці будови

Приміщення не купували…

«20 хвилин» неодноразово намагалася дізнатися як у Тернопільській міській раді, так і представниці фірми забудовника ТОВ «Перспектива ресурс» Роксолани Левченко щодо передачі приміщення для дитсадка. На що нам відповіли, що Тернопільська міська рада не витрачала коштів на придбання нового приміщення для дошкільного закладу. А забудовник зробив внесок у розвиток інфраструктури міста.

— Тернопільська міська територіальна громада отримала нежитлове приміщення, прибудований дитячий садочок (група нежитлових приміщень №132) загальною площею 786,5 м2 шляхом прийняття у комунальну власність згідно з рішенням міської ради від 27 січня 2023 року, — відповіла на запит «20 хвилин» заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук.

Даємо приміщення і закриваємо борги?

Як нам вдалося з’ясувати, з листопада 2022 по січень 2023 року виконавчий комітет Тернопільської міської ради звертався до Господарського суду Тернопільської області через діяльність ТОВ «Перспектива ресурс». Про це журналістам «20 хвилин» стало відомо з єдиного державного реєстру судових рішень.

Восьмого листопада 2022 року виконком звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовом до ТОВ «Перспектива ресурс» про зобов’язання виконання умов договорів та сплати заборгованості 2 035 606,06 гривні.

У заяві від виконкому вказали, що основа боргу – 1 800 000 гривень. А ось 55 606,06 гривні – штраф за несвоєчасне виконання умов договору про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Тернополя до здачі II черги будівництва і 180 000 гривень до здачі III черги будівництва.

22 листопада 2022 року ухвалою Господарського суду Тернопільської області прийняли позовну заяву до розгляду та відкрили провадження у справі №921/573/22.

ЖК, на території якого планують відкрити дитячий садок

19 грудня 2022 року відбулося підготовче засідання, на якому перебував представник і виконкому, і забудовника. Зокрема, особа від ТОВ «Перспектива ресурс» зазначила, сторони ведуть перемовини щодо укладення мирової угоди та просив суд оголосити в підготовчому засіданні перерву. Суд ухвалив перерву на місяць – до 19 січня 2023 року.

«Після місячної перерви сторони заявили, що готові укласти мирову угоду. Зокрема, ТОВ «Перспектива ресурс» визнало свій борг з усіма штрафами. І за мирною угодою перекривають заборгованості 2 035 606,06 гривні шляхом передачі нежитлового приміщення №132, загальною площею 786,5 кв. м для відкриття дитячого садочка. Після передання Тернопільській міськраді всіх документів для державної реєстрації права власності на приміщення всі борги вважаються зарахованими», – повідомляють в ухвалі від 19 січня 2023 року. 

Також в ухвалі від 19 січня 2023 року додають, що в рамках мирної угоди, фахівці проводили ринкову оцінку вартості приміщення для дитячого садка. За їхнім висновком, приміщення коштує 16 608 620 гривень, що у понад вісім разів більше за частину боргу.

«Аби врегулювати питання різниці заборгованості, представник Тернопільської міської ради та ТОВ «Перспектива ресурс» погоджуються врахувати умови з інших спільних договорів про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Тернополя. Врахувавши інші договори, пайовий внесок разом з усіма штрафами – 16 162 335,40 гривні. У результаті домовленостей Тернопільська міська рада та ТОВ «Перспектива ресурс» не мають один до одного претензій», – повідомляють в ухвалі. 

Гроші віддають своїм?

Хто і які суми отримає за капітальний ремонт та облаштування дитячого садка, журналісти «20 хвилин» дізнавалися в електронній системі публічних закупівель Prozorro. А ось кому належить фірма-переможець і з ким вони пов’язані, допоміг дізнатися сервіс YouControl.

Отож, 16 лютого управління обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради оголосило аукціон на проведення капітального ремонту у дитячому садочку на вулиці Микулинецька, 116П. Очікувана вартість – 12 388 290 гривень. Аукціон провели 27 лютого.

Участь в аукціоні брали два товариства з обмеженою відповідальністю – «Будівельна компанія Тернобудсервіс» та «Тернопільбуд». За реалізацію проєкту ТОВ «Тернопільбуд» хотіла отримати 11 877 002 гривні, а ось ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс» на понад 1 196 000 гривень менше – 10 680 308,56 гривні. Четвертого березня переможцем визнали компанію з нижчою ціною.

За даними сервісу YouControl, власниками ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс» є Володимир Андрійович Кіцану та Володимир Михайлович Черкас. Дата реєстрації підприємства сьомого лютого 2020 року. Щодо видів діяльності, то основний – будівництво житлових і нежитлових будівель.

Зауважимо, Володимир Андрійович Кіцану неодноразово вигравав тендери від Тернопільської міської ради чи її управлінь, але як власник інших фірм. Наприклад, 22 грудня 2021 року ТОВ «Країна будсервіс», директором якої є той самий Кіцану, стала переможцем у тендері на облаштування «Дальнього пляжу». Запропонована сума від компанії за проведені роботи сягала 42 617 182 гривні. 

Володимир Кіцану – син Андрія Кіцану, який є директором «Корпорація Ватра». З сайту Тернопільської міської ради журналістам стало відомо, що Андрій Кіцану долучався до експертної ради Тернопільської міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності. Відповідно до протоколів від 2021 року, Андрій Кіцану – секретар цієї експертної ради. За даними сервісу YouControl, наразі батько та син мають спільну фірму – ТОВ «Будінвест Тернопілля».

Львівські колеги з видання «Наші гроші Львів» повідомляли, також один з напрямків молодого підприємця – ремонт міжквартальних доріг на території Східного району міста. За проведення ремонтних робіт у 2023 році він мав отримати 24,7 мільйона гривень.

За даними «Наші гроші. Регіон. Центр», свого часу Кіцану встиг побувати членом правління обласної організації уже забороненої партії «Блок Володимира Сальдо».

Треба робити все з нуля

Відповідно до тендерної документації, підрядник має виконати ряд завдань, починаючи від підвального приміщення. Ми оглянули тендерну документацію і розкажемо про заплановані роботи:

У дитсадку мають встановити електричний котел та сучасні батареї. А ось в ігрових кімнатах першого та другого поверху – облаштувати теплу підлогу. Заклад обіцяють зробити доступним та безбар’єрним для вихованців з інвалідністю.

Біля головних дверей вже зробили пандус

Окрім ремонтних робіт, за ці понад 12 мільйонів гривень підрядна компанія повинна ще й закупити та встановити меблі, техніку. Мова йде про повне технічне укомплектування кухні: овочерізка, ваги, холодильник, плита, м’ясорубка, кип’ятильники тощо. Окремо облаштують кімнату для прання, сушіння та зберігання білизни. Для цього придбають стелажі та спецобладнання.

Для педагогічного колективу та вихованців закуплять: дошки, стільці, столи та шафи, спортивну та гімнастичну стінки, лавки. А також 31 дитяче ліжко. Враховуючи те, що у дошкільному закладі планують відкрити актову залу, то до речей на закупівлю внесли і синтезатор зі стійкою. У пропозиціях йдеться і про телевізор та комп’ютер.

Коли запрацює садок?

Нагадаємо, у житловому районі «Південний» функціонує лише один дитячий садок №11 (вулиця Шкільна, 3) з проєктною потужністю 60 вихованців, а ось відвідує його 110 дітей. Про це на запит журналістів «20 хвилин» повідомила заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук.

— Понад 30 дітей даного мікрорайону змушені відвідувати інші заклади дошкільної освіти через брак місця. Станом на 26 лютого 2024 року 72 дитини зареєстровані в загальному міському електронному реєстрі для зарахування у садок №11. Тож у «Південному» є потреба для створення нового закладу дошкільної освіти з метою розвантаження уже функціонуючого садка, — розповіла «20 хвилин» Вікторія Остапчук.

Біля садочка є два дитячих майданчики 

Реєстрацію саме до цього дошкільного закладу відкриють після того, як будівлю здадуть в експлуатацію, отримають ліцензію на надання освітніх послуг у сфері дошкільної освіти та Тернопільська міська рада ухвалить рішення «Про створення закладу та затвердження Статуту».

— Першочергово до закладу освіти на вулиці Микулинецькій, 116П будуть зараховувати дітей з житлового району «Південний». А також ті малюки, які вже стоять у черзі загального міського електронного реєстру, — додала Вікторія Остапчук.

Коли саме планують відкривати новий садок у Тернопільській міській раді не відповіли. Натомість з тендерної документації «20 хвилин» відомо, що виконати роботи з облаштування приміщення мають до 15 серпня 2024 року.

Читайте також:

Забудовник готовий піти на поступки мешканцям: «20 хвилин» дізналися, чим закінчився скандал на Білогірській

Гольф-клуб біля Водної арени: ми дізналися, хто за цим стоїть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Матвіїв

    Гроші на зброю для наших захисників

    Поліна Дайнега reply Людмила Матвіїв

    Людмила Матвіїв кошти на придбання приміщення не витрачали
  • Галина Бабій-Любінецька

    Спочатку зруйнують ,а далі будують і по колу

    Поліна Дайнега reply Галина Бабій-Любінецька

    Галина Бабій-Любінецька чому обов’язково зруйнують?

keyboard_arrow_up