Замість СІЗО — домашній арешт у новому будинку. Ми пішли додому до Струня, який скоїв смертельну ДТП

Замість СІЗО — домашній арешт у новому будинку. Ми пішли додому до Струня, який скоїв смертельну ДТП
  • Експодатківець Олег Струнь, якого звинувачують в смертельній ДТП 16-річної давності,  уже кілька днів під домашнім арештом. 

  • Рідні загиблих в аварії дівчат звинувачують суд у несправедливому рішенні, а чоловіка називають вбивцею.

  • Ми розшукали будинок, де виріс Олег Струнь, де він офіційно зареєстрований. Але, як виявили, його там немає. А де ж він? Як про нього відгукуються сусіди та що сказала нам мати підозрюваного? Про все читайте у ексклюзивному матеріалі від «20 хвилин».

— Вбивцю двох дівчат випустили на волю! Наші серця просто розриваються від болю. Олега Струня таки відпустили під домашній арешт, — такою емоційною заявою шокувала рідна сестра однієї із загиблих у автокатастрофі дівчат Зоряна Кравець 23 січня. 

Чому шокувала? Бо ще із літа 2021-го ця справа  була на слуху: Олег Струнь з’явився після довгих 15 років переховувань та заявив, що розкаявся у вчиненому. Відтоді судові зали, у яких відбулись слухання резонансної справи, були заповнені журналістами, а небайдужі навіть збирались під стінами судів на протести: вимагали суворого покарання для Струня.

Нагадаємо, 16 років тому екс-податківець Олег Струнь на «Опелі» збив на смерть 17-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталю Гнатієвич з Петрикова і з місця події утік. Майже 16 років він переховувався від слідства. З'явився, бо термін давності притягнення до кримінальної відповідальності якраз 15 років, припускають потерпілі. Тож підозрбваний просто хоче таким чином уникнути покарання!

Відео дня

Це кат наших дітей, він не повинен бути на волі! Хто «зливає» справу  смертельної ДТП у Петрикові? : 26:08:2021 - 20 хвилин Тернопіль

Тиха резонансна справа 

З 1 липня Струнь був під вартою. І ось 20 січня суд відпустив його під домашній арешт. Родичі загиблих дівчат, як і журналісти, дізналися по факту, як Олег Струнь відправився додому.

— Ми не знали про те, що був суд. 6 січня Тернопільський міськрайонний суд вирішив продовжити міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для Олега Струня до 3 березня. І лише по факту рішення ми дізнались, що його адвокат подав апеляцію в Тернопільський апеляційний суд. І суд його відпустив… А дане рішення вже не підлягає оскарженню. Єдине, що може зарадити: через два місяці буде знову переобиратись міра запобіжного заходу, лише тоді його зможуть знову взяти під варту, — каже в телефонній розмові пані Зоряна. 

Рідні переконують, що про засідання лише за пів години до його початку дізнався і сам прокурор. На яку саме справу викликають, не уточнили. 

— Все робилось для того, аби ніхто не знав. Адже вже був момент, коли в апеляційному суді розглядали схожу скаргу. У справі з того часу нічого не змінилось, а рішення інше, — зазначає жінка. 

Не повідомили про судове слухання завчасно і журналістів. Хоча наголосимо, інтерес преси до цієї справи не вщухав понад пів року. 

За коментарем ми звернулись у пресслужбу апеляційного суду….Чому ніхто не повідомив про засідання? Відповіді на це питання ми так і не почули.   

 Ухвалу апеляційного суду про змінення виду запобіжного заходу підозрюваному опублікували лише ввечері 24 січня. Засідання відбулось під головування судді Ірини Тихої.

Адвокат Олега Струня Борис Шкільняк в мотиваційній частині скарги спирається на те, що судом не наведено належних обставин, які можуть свідчити про неможливість застосування більш м’якого заходу. А ще посилається на те, що сплив строк давності притягнення підозрюваного до кримінальної відповідальності, а тому ризик його переховування від суду відсутній. І наголошує:  йому не загрожує будь-яке покарання. Крім того зазначає, що свою вину у скоєнні злочину  його підзахисний визнав, добровільно з’явився до правоохоронних органів.

Втікав з головою загиблої у салоні авто: у Тернополі через 15 років після  ДТП водія взяли під варту | СУДОВИЙ РЕПОРТЕР

Суд ж вирішив, що факт прокурора, який переконує, що ризик переховування обвинуваченого від суду не зменшився, не відповідає фактичним обставинам провадження. 

Відтак, за рішенням апеляційного суду, скасовується постанова Тернопільського міськрайонного суду, за якою Олег Струнь мав би ще два місяці сидіти в СІЗО. Натомість тепер у нього  запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту за адресою ( у документі не вказано, але редакції відома — прим. авт.) з покладенням обовязків: прибувати до суду за кожною вимогою, не відлучатись з населеного пункту, у якому він проживає без дозволу суду, заборонити спілкування зі свідками та потерпілими, здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, носити електронний засіб контролю.

 Що кажуть знайомі про експодатківця

І хоча в ухвалі суду не вказано адреси, за якою відбуває домашній арешт підсудний, ми все ж розшукали дім, де він народився, і дім, де він зараз перебуває під домашнім арештом. 

Отож, це одна з вулиць на окраїні Тернополя. Багатоповерхівка, яка зовні не вирізняється від сотень інших. Саме тут офіційно зареєстрований підозрюваний. Як ми з’ясували на місці, саме в тому будинку минули його дитинство і юність.  

У квартирі, яка зазначена місцем реєстрації чоловіка, журналістам не відчинили. Сусіди розповіли: тут зараз проживають квартиранти.

— Я не знаю, чи під домашнім арештом, чи не під домашнім. Але Олега знаю особисто, з дитинства. Хороша людина, ніколи не курив, не пив, спортсмен. За тих 16 років не бачив його, але я тут вже не проживаю, прийшов в гості. Я знаю його історію. Щодо запобіжного заходу, не буду судити. Якщо він винен — буде відповідати, так склалось життя, біда сталась, — каже пан Василь, який раніше мешкав в цьому будинку (ім’я змінено на прохання прим. ред)

Коментарі іншого сусіда були дещо різкішими. 

— То, що дуже багато балакають — то треба комусь «хлєбальніки» позакривати. Я його прекрасно знаю, спортсмен. Зараз він чи його рідні тут не живуть, квартира здається, — каже сусід Ігор (Ім’я змінено прим.ред). — Це не вбивство, це ДТП, якщо вам розказати по законах. У мене три судимості за плечами, я знаю, що кажу. За строками давності воно пройшло, але ще треба доказати, що він за рульом був. Він на себе взяв… Якось так. 

Квартира у новобудові

Також нам вдалось зв’язатись з мамою Олега Струня. Ми просили жінку висловити свою позицію в справі та допомогти організувати зустріч із сином. Адже на її адресу теж було чимало звинувачень від рідних загиблих дівчат Наталі та Світлани. 

Нагадаємо, що коли водій втік з місця ДТП із головою дівчинки Наталі, то саме матір і родину Олега Струня просили повернути голову для поховання. Однак її знайшли вже після похорону. 

Однак мати Олега Струня і в розмові з журналістами не була налаштована на розмову, відповіда різко, навіть із претензіями.

— А ви де були тому півроку, тому 15, 16 років? Зараз я нічого не хочу вам коментувати. Ви слухаєте одну сторону! Слухайте і другу сторону. 

— Я телефоную вам саме з цього приводу, аби ви могли висловити свою позицію,   запитує журналістка.

— Чо ви за стільки часу не знайшли мене, аж тепер вам треба мене? Я нічо коментувати не буду. До побачення, — сказала жінка та поклала слухавку.

Завдяки нашому розслідуванню вдалось розшукати квартиру, де зараз проживає і відбуває домашній арешт чоловік. Ця квартира виглядає значно привабливіше: вона у новобудові. У дворі припарковані дорогі авто, чистий під'їзд та нові двері в самій квартирі. До слова, це місцезовсім поряд з будинком, в якому народився Олег Струнь. 

Дзвонимо у двері квартири, яка, за нашими даними належить мамі Олега Струня. Двері відчинила вона ж. 

Якщо підозрюваний передумає і захоче поговорити, ми готові опублікувати його позицію. 

На цьому наше розслідування не закінчилося. Оскільки у старій квартирі, де офіційно зареєстрований Олег Струнь, проживає інша сім'я, ми хотіли дізнатися, а де ж він? 

Нам вдалось розшукати квартиру, де чоловік зараз проживає і, за нашою інформацією, відбуває домашній арешт. І це помешкання, скажемо, виглядає значно привабливіше: воно у новобудові. До слова, недалеко від того будинку, у якому він народився. 

Під’їзд виглядає досить охайно, людей було небагато, адже ми поїхали у робочий час. Дзвонимо у двері квартири, яка, за нашими даними, належить мамі Олега Струня. Двері відчинила вона ж. 

— Доброго дня, це журналісти видання «20 хвилин». Ми хочемо поспілкуватись з паном Олегом. 

— Не маю, що з вами говорити. Вчора казала: де ви були пів року тому? 

— Ми хочемо почути вашу позицію в цій справі зараз.

— Я вам ще раз кажу: а чо ви не приходили пів року тому, 16 років тому? Чому ви, всі газети, слухали одну сторону? Я відмовляюсь розмовляти з вами.

— Ви теж могли звернутись до нас та висловити свою позицію. 

— Я не хотіла звертатись, раз ви неправду говорите, пишете. Всьо, до побачення. Я не хочу говорити на ту тему. Найшли вже мене. 16 років тому де ви були? Писали то, що всі наговорювали. Не ходіть більше по хатах. 

Чи у квартирі сам Олег Струнь? Наші джерела підтверджують, що домашній арешт він відбуває саме за цією адресою. Проте мама чоловіка на питання, чи перебуває він зараз у квартирі, так і не відповіла. Лишається сподіватися, що він у Тернополі і на судові засідання буде з'являтися у визначені терміни. Якщо підозрюваний передумає і захоче поговорити, ми готові опублікувати його позицію.

Розпочались слухання по суті справи

Наприкінці грудня відбулось підготовче засідання у справі Олега Струня в Тернопільському міськрайонному суді. 6 січня було ще одне засідання, перше по суті справи, під час якого допитали потерпілих. 

Це кат наших дітей, він не повинен бути на волі! Хто «зливає» справу  смертельної ДТП у Петрикові? : 26:08:2021 - 20 хвилин Тернопіль

Уже скоро слухання  мають перейти до допиту свідків. 

— Ми добиваємось того, аби допитали в якості свідків усіх людей, які фігурують в справі. Досі не було допитано людей, які переховували голову дитини, переховували машину його. Я вважаю, що це неправильно, — каже жінка.

Наступне засідання має відбутись 25 січня. Із судової зали ми будемо вести онлайн-трансляцію. Стежте за нашими матеріалами.

Нагадаємо всю історію

Деталі про те, чому Олег Струнь міг вже 28 серпня бути вдома, читайте у матеріалі: Хто «зливає» справу смертельної ДТП у Петрикові? Рідні загиблих дівчат готові до радикальних дій

Нагадаємо, 8 жовтня 2005 року дві подруги, 17-річна Світлана Козлюк і 16-річна Наталя Гнатієвич повертались з міської дискотеки у Петрикові. Їх проводжав Наталин однокласник. Трохи віддалік крокувала сестра-близнючка Світлани – Зоряна зі знайомим юнаком. Приблизно о 22.30 на першу групу молодих людей наскочив шалений автомобіль. Якимось чудом біда оминула хлопця, який супроводжував Світлану і Наталю. Переляканий, він добіг до найближчого дому і повідомив людей про лихо. А через кілька хвилин до місця трагедії підійшла Зоряна. Вона та її друг наїзду не бачили, але його наслідки викликали в молодих людей шок. Усіх трьох очевидців жахливої ДТП медики швидкої доправили до психоневрологічного диспансеру, однак невдовзі рідні забрали дітей додому. Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Ті загинули на місці. 

​Найжахливішою ж деталлю трагедії став наслідок зіткнення з автомобілем Наталі Гнатієвич: її голова вдарилася об лобове скло з такою силою, що пробила його. Уламки перерізали шию, і голова дівчини опинилася в салоні машини... Водій втік разом з нею. Тоді родина довго тягнула з похоронами, сподіваючись, що голову відшукають. Проте так довелось і ховати. Лишень після похоронів голову знайшли і доховали у могилу до Наталі.

Як вже відомо, чоловік визнав свою вину в тому, що вчинив страшну ДТП та майже 16 років переховувався. Але рідні загиблих в тій аварії дівчат наполягають, що це не вияв покаяння, а добре продуманий план, як уникнути відповідальності за скоєне. І, здається, першу сходинку у ньому вже пройдено.  

Рідні загиблих дівчат припускають, що Олег Струнь після скоєного утік до Москви, де був тоді на заробітках його батько. А Москва злочинців Україні не видає. 

— Я  знаю, де він був весь той час, жив собі, як ні в чому не було, зробив нові документи. І все, а дівчат нема... —  каже сестра покійної пані Зоряна. 

Родичів найбільше обурює, що строк давності злочину минув навесні 2021 р, тобто через 15 років. І, скоріш за все, Олег Струнь, після завершення слідства і суду, вийде на волю. Тому, впевнені обидві родини, він і явився до поліції – нібито з каяттям.

Це кат наших дітей, він не повинен бути на волі! Хто «зливає» справу  смертельної ДТП у Петрикові? : 26:08:2021 - 20 хвилин Тернопіль

Такі підозри ще наприкінці червня висловлювали і самі правоохоронці. 

— Підозрюваний з’явився до поліції сам – ймовірно, розраховуючи, що минуло 15 років (у цьому випадку особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло 15 років), і він зможе уникнути покарання, — коментував тоді журналістам начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. 

Екс-податківця судять за  ч.3 ст 283 ККУ «Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель декількох осіб” або йому інкримінують ще й 135 статтю ККУ “ Залишення в небезпеці». Питань у цій справі залишається чимало. Ми продовжуємо стежити за ситуацією. 

 

Читайте також: 

Як тебе земля носить — убити дітей, забрати голову?! Родичі до водія, який скоїв смертельну ДТП 

Струнь, який на смерть збив двох дівчат і переховувався від слідства 15 років, може вийти на волю. Чому?

Дайте нам — порвемо! Як екс-податківець, який збив на смерть двох дівчат, може уникнути тюрми?


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталя Щирба

    Закони беруть своє. Значить треба міняти закони.
  • Olga Mozghova

    Новини Тернопільщини у твоєму смартфоні
    https://t.me/ternopil_ODA

keyboard_arrow_up