Поінформований - озброєний

«Доки грім не вдарить – хлоп не перехреститься». Заїжджена приказка спадала на думку, коли читала чергові бідкання у соцмережі з приводу підвищення ціни на опалення. Не минуло й трьох місяців, як люди зрозуміли, що тарифи в платіжках будуть саме такими, як заявляла влада у листопаді, – 42 грн 24 коп. за квадратний метр житла. І що субсидії отримають тепер лише направду нужденні.

У задачі, яку ставить тернополянка аудиторії однієї з фейсбучних груп, вона запитує, чи всім прийшли космічні суми за опалення за грудень? Тесть дописувачки за квартиру метражем 65 квадратів має оплатити 2 800 грн. Маючи пенсію 3 тис. грн., вже із субсидією чоловік повинен сплатити за комунальні послуги 2 000 грн. Жінка цікавиться, «чи то ціни зараз такі?», «чи то в Тернопільтеплокомуненерго трохи переборщили?» Під постом учасники групи масово розповідали
про свої платіжки, про недостатньо теплі батареї, закликали виходити на протести і (увага!) питали, чому журналісти про це не пишуть.

Про рішення міськвиконкому підняти ціну на централізоване опалення на сайті «20 хвилин» ми повідомляли в кінці жовтня. Згодом ми інформували, що ціна 44 грн. 67 коп. значно вища, ніж у решті обласних центрів України, ми аналізували, чому відбувається підвищення, говорили із керівником Тернопільміськтеплокомунерго у відеочаті, робили калькуляцію. 5 листопада міськвиконком переглянув тарифи (а вони були таки найвищими в Україні), змилувався і знизив їх… аж на дві гривні!

Зараз тариф для населення становить 42 грн. 24 коп. Субсидію нині отримує лише п’ята частина із торішніх субсидіантів. І про це ми теж регулярно пишемо
і говоримо. Поінформований – значить, озброєний. Напевно, щоб у січні не волати у соцмережах: «Агов, журналісти, робіть щось!», треба було думати у жовтні. Журналісти – не всесильні, якщо люди байдужі.

До слова, з 1 лютого тариф за метр квадратний опалювальної площі для населення може скласти вже 42 грн. 67 коп., на дві гривні може подорожчати й гаряча вода. Такий проект рішення розглянуть на одному із найближчих засідань міськвиконкому. І я в жодному разі не сію зради, просто інформую.

Коментарі (0)

Розмови останнього тижня між людьми, здається, починаються із запитання: «За кого голосував?» Фейсбучне місиво...

Ну що? Готові? А доведеться… Сім найближчих тижнів слухати обіцянки від кандидатів в усіх кольорах веселки. Цьогоріч...

«Доки грім не вдарить – хлоп не перехреститься». Заїжджена приказка спадала на думку, коли читала чергові...

Інколи мені здається, що якби в Україні існувала служба «911», вона була б на базі нашої редакції. З якими тільки...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up