Уявляти життя

Уявляти майбутнє і бачити себе в ньому - дуже важливий процес для функціонування здорової психіки.

Із самого малку і до пізньої старості ми уявляємо майбутнє і будуємо на нього плани. Звісно, дуже часто плани розбігаються з реальністю або змінюються у процесі життя та трансформуються у інші, але сам процес планування вкрай важливий.

У дитинстві наш горизонт планування зазвичай не сягає далі за день чи два. Засинаючи увечері, ми складаємо собі план на завтра - піти на полуницю, залізти на оте дерево коло хати і поїхати на ровері в магазин. В юності плани видовжуються у триваліші часові відрізки і сягають максимуму у найбільш продуктивні періоди та вік, коли ми плануємо кар'єри, створюємо сім'ї та починаємо будівництва. Промінь наших планувань освітлює майбутнє на десятки років, наче світло від проектора в кінотеатрі. Ми світимо уявою собі в майбутнє і малюємо сценарії, образи і ролі. І хай добрих три чверті із них не справдиться, розіб'ється, насмішить або згірчить нас потім - планувати і уявляти справді важливо.

З фізичним та віковим згасанням наше уявне майбутнє гасне разом із нами, скорочуючись знову до років, місяців і тижнів. Аж поки знову не стане на день-два. Пережити цей день і подивимось шо буде завтра.

В часи потрясінь, раптових проблем чи негараздів горизонт планувань теж ситуативно скорочується до концентрації на поточному, для мобілізації сил і ресурсів. Уявне майбутнє стискається як м'яз.

Теперішня війна позбавила нас майбутнього взагалі. Не реального того, що неодмінно настане - а уявного. Ми всі замкнулись на поточному дні і в обід навіть не думаємо, що буде завтра, бо ше невідомо що буде увечері.

Спочатку від цього навіть якось легше - бо ми відсікаємо наші довоєнні клопоти і гризоти, як "не на часі" і жити просто день стає простіше і зрозуміліше. На день завжди коротші плани, аніж на життя.

Але таке "поденне" життя дуже скоро виснажує, бо наша психіка перестає бачити майбутнє. Втрачає навичку уявляти його і для неї все починає виглядати так, ніби нам вже гаплик. Доживаємо день і все. І незрозуміло нащо прокидатись завтра.

Бо завтра, зрозуміло, знову війна, а уявляти війну і тим паче себе у ній не хочеться ніяк.

Тому ми ніби живемо, але не відчуваємо ні смаку життя, ні його взагалі. І це безглуздий розвиток подій, бо позбавляти себе життя, поки воно ще триває - це непродуктивно. Ніхто з нас не уникне його завершення, але до того моменту життя триває, що б не відбувалось навкруги.

Тому зараз теж важливо уявляти своє майбутнє і будувати хоч якісь мінімальні, але плани. Витягувати себе уявою з цієї чорної діри, як Мюнгаузен витягував себе за волосся з болота. Бо майбутнє неодмінно настане. І хай нічого із запланованого не реалізується, саме планування - це як гімнастика для здорової психіки. А уявляння майбутнього - спосіб боротьби з війною та її впливом на нас.

Бо життя і складається з днів, і щоб нормально прожити завтрашній день - треба уявляти життя.

Коментарі (0)

Сирени повітряної тривоги 24 лютого 2022-го року найстрашніші, навіть у відеоспогадах. Хоч ми потім чули ще сотні нових сирен...

Виявляєтся, дух Різдва найкраще чути лише тоді, коли його втрачено. Всі попередні безкінечні Різдва опалубкою обліпили наше...

Гадаю, що ставити чи не ставити ялинку — особиста справа кожного і залежить від наявності у людини відчуття свята. Якщо...

Що мене не влаштовує у експертних моделюваннях прогнозів чи дій світових гравців, навіть у матеріалах експертів всеукраїнського...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст 10:20 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття ще на дев’яти вулицях
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up