Як давати собі раду з непорозуміннями в стосунках

  • Наталія Гаєвська
  • Автор: Наталія Гаєвська
  • Психолог, психотерапевт по напрямку "сімейна системна психотерапія" та "когнітивно-поведінкова терапія" (CBT), кандидат психологічних наук, дійсний член Онтарійської Спілки Психологів (Ontario Psychological Association)
  • access_time

Що може перетворити наше життя на казку, а часом на і суцільне пекло? Що дарує нам крила за спиною, а часом в одну мить вибиває землю з під ніг? Що наповнює нашу душу надією та вірою, а часом розбиває наше серце розчаруваннями та тривогами?

Все це - про стосунки. З рідними. Коханими. Дітьми. Батьками. Єдиними. Колишніми. Друзями. Просто незнайомцями...

Напевно, складно знайти частину нашого буття, більш наповнену емоціями, переживаннями, сподіваннями та й просто самим життям у всіх його барвах, ніж стосунки! 

Продовжую знайомити вас з найбільш ефективними та цікавими завданнями з он-лайн Марафону "Нова Я до Нового Року", сьогодні пропоную вашій увазі завдання з блоку "Генеральне прибирання" - "Як  давати собі раду з непорозуміннями в стосунках" (Стиль та подача матеріалу за 30.11.2015)

"Найтепліші вітання всім учасницям нашого он-лайн Марафону!

На вулиці стає все холодніше, не за горами перші морози і снігові заметілі. Напевно, ніколи так не цінуєш тепло і затишок рідного дому, як в короткі дні пізньої осені, коли небо затягнуте сірими хмарами в передчутті перших сніжинок…

То ж, поговоримо сьогодні про стосунки. Бо саме від них, від наших стосунків з рідними, коханими, друзями і просто випадковими людьми багато в чому залежить наскільки нам буде тепло, радісно і муркітливо на душі не лише в ці осінні дні, а й в будь-які інші дні нашого життя. Правда в тому, що нам складно обійтись одне без одного, навіть, якщо ми цього не визнаємо (особливо, якщо ми цього не визнаєм). І як би ми не кричали про свою самостійність, цілісність, незалежність, в душі завжди буде потреба в теплі, ніжності, розумінні, та й просто обнімашках іншої людини. Можливо, такої не схожої на нас, але такої СВОЄЇ… І дуже часто все, що ми робимо для себе – самовдосконалюємось, ростемо, розвиваємось, ми робимо з однією ціллю – бути щасливими в стосунках, в першу чергу в стосунках з самими собою, а вже потім і з цілим світом.

Прогляньте ще раз свої списки «завислих» справ, чи є в них такі, що стосуються незавершених, невизначених, конфліктних стосунків? З будь ким: з чоловіками-дітьми-свекрухами-керівниками-батьками-подругами-коханцями і т.д. Щось мені так здається, що таких справ є достатньо. Чи може я помиляюсь? Насправді, непорозуміння, конфлікти виникають завжди і в будь-яких стосунках і це нормально! В цьому нема нічого поганого, ми розвиваємось через конфлікт. Проблеми настають тоді, коли наші комунікації є порушеними і ми входимо в таку собі стадію «стагнації» відносин.

Чому ж так стається? Що є причиною цієї «стагнації» і «зависання»?

Безліч проблем в особистих взаєминах, в сімейному житті і на роботі виникає тому, що МИ НЕ ГОВОРИМО ТОГО, ЩО ДУМАЄМО, І НЕ ДУМАЄМО ТОГО, ЩО ГОВОРИМО.

Як часто ми діємо відповідно до девізу «Слово - срібло, мовчання - золото»? Іноді ця стратегія буває ефективною, а іноді саме вона є кроком, який може зруйнувати стосунки.

Отже, ДЕСЯТЕ ЗАВДАННЯ.

Вам буде потрібно листок паперу, ручку і ваших 20 хвилин.

Виберіть стосунки, які ви цінуєте і хочете бачити їх наповненими та яскравими, живими. Хто виступає в цих стосунках вашим партнером: ваш чоловік, дитина, колега, друг, хтось ще?

Чи можете ви зважитися повідомити цій людині щось таке, що досі залишали невисловленим? Нерідко наше мовчання є, по суті, спробою бути тактовними і делікатними. Проте в житті цінується ще і спонтанність, відкритість, чесність.

Чи можете ви зараз зважитися і написати одному із значущих для вас людей лист, в якому повідомите щось таке, що досі - по якихось причинах, не важливо яких - залишалося невисловленим? Цей лист дасть вам можливість висказати всі не озвучені слова симпатії, страху, ніжності, гніву або розчарування. Нерідко ми не тільки проковтуємо слова, а й придушуємо пов'язані з ними думки і почуття, і в результаті вони стають нам недоступні, доволі часто , отруюючи наше буття поганим самопочуттям, тривогами і подавленим настроєм.

Такий лист також дозволить вам ясно і чітко побачити і заново переоцінити ті бажання і претензії, які досі виражалися лише побічно, натяками та недомовками.

Якщо стосунки з кимось стали сірими і одноманітними, формальними, напруженими чи нестійкими, а іншими словами – «завислими», то такого роду лист може послужити початком повороту на краще.

Чи відправляти цей лист адресатові – ви вирішуєте самі.

Для цього у вас є ваших 20 хвилин.

Успіху вам!

 

Коментарі (0)

Напевно, більшість з нас знайомі з такою неприємною річчю як КОМПЛЕКСИ. Хтось комплексує через власну зовнішність, хтось...

Діти - великі і маленькі, такі схожі на нас і водночас абсолютно інші, з власним характером, вподобаннями та звичками,...

Напевно, складно знайти більш вагому складову нашого успіху або навпаки неуспіху, ніж власна самооцінка. Фундамент нашого ставлення...

Сьогодні мені б хотілось просто побалакати з вами. Про життя. Розкажіть мені про свої «печальки». А може, хочете поскаржитися...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up