Чому комусь вигідно "підгодовувати" свої комплекси

  • Наталія Гаєвська
  • Автор: Наталія Гаєвська
  • Психолог, психотерапевт по напрямку "сімейна системна психотерапія" та "когнітивно-поведінкова терапія" (CBT), кандидат психологічних наук, дійсний член Онтарійської Спілки Психологів (Ontario Psychological Association)
  • access_time

Напевно, більшість з нас знайомі з такою неприємною річчю як КОМПЛЕКСИ. Хтось комплексує через власну зовнішність, хтось боїться осоромитися перед великою аудиторією, когось “гризе” комплекс меншовартості, а хтось страждає від комплексу жертви. І, здавалося б, вихід простий - працюй над собою, позбувайся своїх комплексів і живи щасливим, повноцінним життям, тим більше, що зараз безліч найрізноманітніших тренінгів, курсів, семінарів, практикумів, марафонів і т.д. Але чомусь на практиці все далеко не так просто, навіть пройшовши курс крутих тренінгів чи семінарів, частина з нас все рівно повертається назад до свого звичного способу життя із старими, добрими комплексами.

Чому так відбувається? 
Тому що ми самі ПІДГОДОВУЄМО ВЛАСНІ КОМПЛЕКСИ часто не усвідомлюючи цього. Адже, що таке комплекси? Це витіснені у підсвідомість внутрішні конфлікти, переживання та страхи, що проявляються у невротичній поведінці.

То ж, що заставляє нас вперто ГОДУВАТИ СВОЇ КОМПЛЕКСИ, навіть, коли ми знаємо, що це деструктивно для нас? Є кілька основних причин:

1. ПРИХОВАНА ВИГОДА. Так, саме прихована вигода заставляє нас “берегти” власні комплекси, “пилинки з них здувати” і всіма силами саботувати спроби їх позбутися, неусвідомлено, звичайно. Наприклад, жінка, яка комплексує з приводу своєї зовнішності, скажімо, надлишкової ваги, але всі спроби скинути зайві кілограми закінчуються для неї невдачею. Проте, якщо вона уникає будувати близькі емоційні стосунки з протилежною статтю в силу різних причин, то зайва вага може мати для неї свою приховану вигоду - стрункі жінки є більш привабливими для чоловіків, а отже, на мене не будуть звертати увагу, бо моя зовнішність не є ідеальною, то ж, мені не потрібно буде вступати у відносини, які викликають в мене певні складнощі. 
До тих пір поки не буде вирішений основний внутрішній конфлікт з протилежною статтю, жодна дієта чи комплекс вправ не дадуть бажаного результату. 
Часом для того, щоб усвідомити свою приховану вигоду від того чи іншого комплексу, який ніяк "не йде", необхідна допомога ззовні, наприклад, неупереджений погляд когось, хто не є зацікавленою особою, або консультація психолога.

2. СТРАХ ПЕРЕД НЕВІДОМИМ. Що ж тут невідомого, скажете ви? Адже зрозуміло, що якщо я зараз страждаю, скажімо, від комплексу меншовартості, то позбувшись його, скільки можливостей відразу переді мною відкриється! Від однієї цієї думки вже перехоплює подих. Але на практиці, як правило, зовсім протилежна річ. Якщо у вас в силу різних причин немає позитивного досвіду життя, де вас цінують, до вашої думки прислухаються, ніхто вас не кидає і не зраджує, складно уявити, що все це може бути у вашому житті. В чийомусь іншому - так, але не в моєму… 
Адже, я не вартую цього… 
Хоча всіма силами прагну і в самий останній момент, коли вже, здавалося б все буде добре, знову стається, щось таке, що відкидає мене назад, в черговий раз підтверджуючи мій комплекс меншовартості.
Саме в тему згадалася казка братів Грімм “Пані Метелиця”, де головна героїня, яка в звичайному житті потерпала від знущань своєї мачухи, попадає до пані Метелиці, перебування в якої для цієї дівчини абсолютно міняється на протилежне: її цінують і поважають, до неї прислухаються, але в один момент вона вирішує все покинути і повернутися назад до попереднього життя. Чому так? Адже все було добре! Чому не залишитись там, де в тебе все гаразд, чому потрібно все кидати і повертатися назад туди, де тебе не цінують? 
Тому що так звично. 
А нове життя, нехай навіть з більшою кількістю відкритих можливостей, може лякати та сприйматися як щось чуже, “не своє”.

Не спішіть повертатися до старого, ви завжди це встигнете - вивчайте новий досвід, “приміряйте” його як нове вбрання, можливо, не відразу зручне та комфортне Придивіться, як цей новий досвід змінює ваше звичне життя, наповнює його новими барвами та відчуттями. 
Не бійтесь перемін! ))

3. НЕВІРА В СЕБЕ, В СВОЇ СИЛИ ЩОСЬ ЗМІНИТИ. Всі ми час від часу сумніваємось в собі, в обраному шляху, в тих, хто є поруч. Це абсолютно нормально, але якщо це перетворюється у перманентну звичку, то вийти з цих сумнівів буває дуже складно. Це як болотяна трясина, в яку потрапляєш і вона тебе засмоктує, не залишаючи шансів на порятунок.

Для початку повірте в те, що ВИ МОЖЕТЕ, можете змінити власне життя так, як ви цього хочете. Якщо іншим це вдається, то чому має не вдатися вам?

Перенесіться в своїй уяві в той час, коли ваш комплекс якимось чином зник. Яким тоді буде ваше життя? Що в ньому з'явиться, а що навпаки зникне? Хто вас буде оточувати? Чим ви будете займатися? “Намалюйте” в своїй уяві найбільш яскраву картинку майбутнього. Що в ній надихає, дає сили і енергію рухатися вперед?

Наступним кроком визначіться з довгостроковою стратегією свого життя і нарешті напишіть покроковий тактичний план вашого розвитку та самореалізації. В своїй книжці “Нова Я. Шлях до себе” в третьому блоці Відновлення я даю чітку інструкцію по стратегічному і тактичному плануванню.

Вірте в себе, в свою цінність такого, яким ви є! Вірте в своє оточення, в Бога, в те, що цінний кожний момент вашого життя. Адже віра творить дива ))

Коментарі (0)

Напевно, більшість з нас знайомі з такою неприємною річчю як КОМПЛЕКСИ. Хтось комплексує через власну зовнішність, хтось...

Діти - великі і маленькі, такі схожі на нас і водночас абсолютно інші, з власним характером, вподобаннями та звичками,...

Напевно, складно знайти більш вагому складову нашого успіху або навпаки неуспіху, ніж власна самооцінка. Фундамент нашого ставлення...

Сьогодні мені б хотілось просто побалакати з вами. Про життя. Розкажіть мені про свої «печальки». А може, хочете поскаржитися...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up