Як навчитися завершувати незавершені справи

  • Наталія Гаєвська
  • Автор: Наталія Гаєвська
  • Психолог, психотерапевт по напрямку "сімейна системна психотерапія" та "когнітивно-поведінкова терапія" (CBT), кандидат психологічних наук, дійсний член Онтарійської Спілки Психологів (Ontario Psychological Association)
  • access_time

З кожним новим винаходом в сфері комунікацій та зв'язку світ стає ближчим, а спілкування більш доступнішим навіть, якщо між людьми тисячі кілометрів. Те, що ще кілька років тому здавалось неможливим, а часто і відверто фантастичним, з появою інтернет технологій таких як скайп, вайбер, oovoo та схожих, перетворилось на звичну буденність. Так, це дає нові можливості для спілкування, обміну досвідом, але поруч з цим - це і нові виклики. Особливо в сфері психологічного консультування, ведення дистанційних тренінгових груп, груп взаємопідтримки. Для України на сьогоднішній день це ще недостатньо досліджена сфера, над плідним освоєнням якої потрібно буде багато попрацювати. Але воно того варте, бо світ і технології не стоять на місці! 

Саме тому інтерактивний он-лайн проект "Нова Я до Нового Року" набуває особливого значення, адже крім того, що це успішний міжнародний проект, це суто УКРАЇНСЬКИЙ продукт, що пропагує українську мову, культуру та традиції, здоровий спосіб життя, духовність та психічне здоров'я. Власне, саме так у співавторстві з Ірою Микитюк ми і бачили його реалізацію, бо чим більше на нашому ринку послуг буде української продукції, тим перспективніше майбутнє і як країни, і як нації нас очікує. Так що, працювати є над чим! :) 
В минулому дописі я обіцяла ознайомлювати з деякими найбільш цікавими та ефективними завданнями з проекту - стримую свою обіцянку! :) 
Сьогодні пропоную вашій увазі завдання для восьмого дня з блоку "Генеральне прибирання" - "Як навчитися завершувати незавершені справи" (стиль та подача матеріалу за 28.11.2015


Восьмий день нашого Марафону! Вітаю всіх учасниць віртуального «забігу» 
Готові продовжувати далі? Попереду нас чекає захоплююча подорож у свій власний світ. Одна із найбільш цікавих подорожей у вашому житті, за умови, якщо ви наважитесь на неї. :)
Поступово ми рухаємось до найбільш важливої частини нашого Генерального Прибирання – усунення незавершених, довготривалих без видимого прогресу справ, невирішених стосунків, конфліктних та безперспективних ситуацій. Бо саме через отакі завислі в часі, як то кажуть, ні туди і ні сюди речі і витікає наша дорогоцінна енергія. Ми самі, хочемо того, чи ні повертаємось в своїй уяві, в своїх думках, в своїх емоціях до незавершених справ. Дуже люблю, коли мої колеги-гештальтисти називають це - незавершеним гештальтом. :)

Щоб було краще зрозуміло про що йде мова, наведу простий приклад: скажімо, ви поконліктували із колегою, але так і не змогли дійти згоди, залишились недомовки, образа, і тепер при кожній із зустрічей ви відчуваєте дискоморт і ваш настрій автоматично псується. Або інший приклад - ви давно вже збираєтесь змінити роботу, наприклад, в силу того, що не бачите в теперішньому працевлаштуванні жодних перспектив для росту, але так і не наважуєтесь на рішучий крок. Сумніви, не бажання змиритись із дійсним станом речей, відсутність сміливості - все це "розхитує" вас, також позбавляючи необхідної енергії. В кожного з нас таких "завислих" справ назбирається, певно, цілий віз, і якщо вони не вирішуються, то з часом лише накопичуються, без перебільшення, отруюючи наше існування: відсутність енергії, мотивації, подавлений настрій і це далеко не весь перелік отриманих "бонусів".

Отже ЗАВДАННЯ НА ВОСЬМИЙ ДЕНЬ:
Візьміть свій записник, виберіть час і місце, коли ніхто не зможе вас потривожити.
Випишіть мінімум 20 незавершених справ на даний момент часу. Щоб легше це було зробити, розбийте всі «завислі» справи на дві частини:
- поточні справи (все, що стосується вашої роботи, кар’єри, дому, рутини)
- стосунки (виписуйте абсолютно все і всіх, з ким ви вважаєте не до кінця маєте прояснені відносини. НЕ ЗАДУМУЙТЕСЬ над тим реально це чи не реально порозумітися. Ми зараз не про це. Вам необхідно скласти список «завислих» стосунків, бо як правило, саме вони поїдають найбільшу частину нашої енергії) Кожен з нас спинним мозком знає, про що йде мова, так що будьте чесними самі із собою.

При виконанні цієї вправи керуйтеся одним принципом - пишіть все, що приходить в голову, НЕ ЗВАЖАЮЧИ на свої думки типу: це ні до чого не приведе, а для чого знову це підіймати, це не реально і т.д. ПРОСТО ЗРОБІТЬ ЦЕ! Справа в тому, що наша психіка доволі інертна річ і вона всіма способами намагатиметься зберігати стан спокою та рівноваги (навіть якщо він нам не комортний!), противлячись перемінам всіма можливими способами, як би абсурдно це не звучало. Пам'ятаєте, наш розум любить гратися з нами в свої ігри, не варто йому піддаватися.

Після того, як ви складете список, прогляньте його, перечитайте, виберіть ОДНУ "завислу" справу (з власного досвіду скажу, краще вибирати щось попростіше для початку) і спробуйте знайти для неї рішення. 
Не обов'язково все і одразу! 
Не обов'язково це має бути 100-відсотково прийнятне для вас рішення - головне, щоб справа із статусу "завислих" перейшла у статус "на вирішенні". 
На протязі дня зробіть лише ОДИН малесенький крок для вирішення цієї справи. Повірте, це надасть вам колосальний приток енергії! Але це зможуть відчути на собі лише ті, хто дійсно виконає цю вправу :)

Успіху вам! 

Коментарі (0)

Напевно, більшість з нас знайомі з такою неприємною річчю як КОМПЛЕКСИ. Хтось комплексує через власну зовнішність, хтось...

Діти - великі і маленькі, такі схожі на нас і водночас абсолютно інші, з власним характером, вподобаннями та звичками,...

Напевно, складно знайти більш вагому складову нашого успіху або навпаки неуспіху, ніж власна самооцінка. Фундамент нашого ставлення...

Сьогодні мені б хотілось просто побалакати з вами. Про життя. Розкажіть мені про свої «печальки». А може, хочете поскаржитися...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up