Як отримати підтримку та допомогу від свого Роду?

  • Наталія Гаєвська
  • Автор: Наталія Гаєвська
  • Психолог, психотерапевт по напрямку "сімейна системна психотерапія" та "когнітивно-поведінкова терапія" (CBT), кандидат психологічних наук, дійсний член Онтарійської Спілки Психологів (Ontario Psychological Association)
  • access_time
Чи замислювались ви коли-небудь, чому перелітний птах, відбившись від своєї зграї, залишається на місці і не відважується полетіти сам? Він ніби втрачає курс, не знає, куди йому направитись. Але як тільки збирається певна кількість птахів, все встає на свої місця, з'являється вожак, і зграя слідує за ним по чітко визначеному маршруту.

Дерево без коріння всихає, але те, що має сильну, розвинену кореневу систему процвітає і радує всіх навколо.

Людина, подібно всьому живому, підкоряється аналогічним правилам. 
Кожен з нас є частиною різних систем: ми представники якоїсь професії, національності, релігійної конфесії, гендерної групи. Найпотужніша з цих систем - родова. Ця система має найсильнішу енергетику.


У родовій системі визначені всі взаємозв'язки, що об'єднують членів одного роду, які не лише живуть сьогодні, але і їх предків. Ми отримуємо від неї знання, емоції, ідеї, підтримку і завдання. Родова система, як і всяка інша, володіє своїм енергетичним потенціалом, і він величезний! Уявіть лише всі покоління, що були до вас за своєю спиною! Як і будь-яка система, вона підпорядковується своїм правилам і закономірностям. Порушення балансу може призвести до серйозних наслідків. Більшість людей, на жаль, не вміє взаємодіяти з енергіями своєї родової системи і отримувати підтримку роду. Це призводить до складнощів, нерозумінь, неприємностей, обмежень. 

Поодинці ми можемо займатися чим завгодно, бути ким заманеться, досягати самих найамбітнійших вершин, але не вміючи бути частиною свого роду (в силу різних причин - непорозуміння та невирішені конфлікти з рідними, неприйняття родинних цінностей, заперечення та зневага когось з родини і т.д.), ми постійно будемо відчувати, що чогось нам весь час в житті бракує, відсутність напрямку і брак енергії роду. 

В другому блоці нашого он-лайн марафону "Нова Я до Нового року", який присвячений пошуку Власного Ресурсу, я особливу увагу хочу звернути нашому місцю в середині родової системи, її законам та особливостям, тому, як вона на нас впливає і як почерпнути з неї, направду, неоціненний ресурс та підтримку.

Напевно, особливо важливо це буде для тих людей, що в силу різних причин опинились далеко від свого дому, від свого коріння...

(нижче наводиться завдання для дев'ятнадцятого дня он-лайн марафону "Нова Я до Нового Року", стиль та подача матеріалу за 8.12.2015)
То ж сьогодні поговоримо про наші сімейні, родові системи, про наше місце в них, про зв’язок зі своїми предками і про те, як при потребі наш Рід може прийти нам на допомогу, або іншими словами, як навчитися в своєму житті активовувати силу та потенціал свого Роду.

В свій час Берт Хеллінгер – сімейний психотерапевт, який вніс великий вклад в метод «Сімейних системних розстановок», звернув увагу на те, що часто причина життєвих проблем знаходиться на рівні предків, наприклад, батьків або бабусь-дідусів. 
Не вирішені завдання, не прожиті сценарії попередніх поколінь дістаються нам з минулого, і переживаються як свої власні.

Нічого дивного і надприродного в цьому немає - адже ми діти своїх батьків і вбираємо з народження їх картину світу, яку вони отримали від своїх батьків. А ті - від своїх, і так по ланцюжку. Цей зв'язок йде в глибину століть.
В середині кожного з нас є наші батьки, бабусі, дідусі, інші предки - кілька поколінь відразу. Це схоже на матрьошку. Усі, хто мав якесь особливе значення в історії нашого роду, чинять на нас вплив, тому що знаходяться на рівні нашої підсвідомості, генетичної пам’яті. І діють постійно і непомітно для нас. А простіше кажучи, є частиною нас самих і багато в чому визначають наше життя.

Хто це у вашому випадку? 
Дідусь, який не повернувся з війни? 
Дядько, який трагічно загинув у молодому віці? 
Тітка, зв’язок з якою перервався десятки років тому? Або батько, якого ви не бачили з раннього дитинства?

Ви помічали, що дитина з'являється на світ вже з певним характером? У неї від народження є свої особливості, темперамент? А родичі з подивом відзначають, що крихітка - точна копія свого, скажімо, дідуся, якого вже може і не бути в живих. Його жести, посмішка, поведінка, манера реагувати дивно повторюються в новонародженому.

Звідки йде саме таке відтворення дійсності, що визначає, які саме якості й особливості малюк візьме від своїх предків? 

Відповідь у родовій системі – у тому, які завдання залишилися невирішеними, а борги несплаченими. 
Тому ми, кожен з нас, народжується зі своїм завданням, нас хвилюють певні душевні переживання, саме ці, а не будь-які інші. 

Яким чином передається інформація? 
Через енергію роду. Це такий собі банк даних, в якому зберігається все. Сімейні конфлікти, долі, хвороби, родові таємниці. Навіть, якщо нащадки не знають або не пам'ятають, інформація існує. І продовжує впливати.

У цьому сховищі одночасно є сьогодення, минуле і майбутнє. Біль і радість наших предків, повороти їхніх доль. Там є інформація про тих, кого ми не знаємо. З ким нас об'єднує безліч взаємозв'язків, які ми можемо навіть не усвідомлювати.
Поле родової енергії - це місце, де є все: коріння наших проблем, наші ресурси і рішення.
Ми вирішуємо у своєму житті безліч завдань. У кожного вони свої - комусь вічно бракує грошей, у кого щось не ладиться у сімейному житті, кому нездужається.

Ми не замислюємося, що наша доля несе відбиток доль, невирішених завдань і «неоплачених рахунків» з нашого роду. Хочемо ми того, чи ні, але ми є частиною свого Роду, його продовженням. 
І це робить ще цікавішою, але і складнішою гру під назвою «Нашє життя».

Ці завдання нерідко ставлять нас у глухий кут, змушують задаватися питаннями, на які, як нам здається, немає відповіді.
Хоча, у нас є можливість зазирнути туди, де є інформація про причини, рушійні сили і рішення. Нам потрібно лише звернутися до джерела сили роду, частка якої належить нам по праву.
То чи можемо ми наблизитися до мудрості душі роду? 

Так, звичайно, сьогодні я хочу запропонувати вам чудову медитативну вправу, яку часто використовую як в роботі з групою так і індивідуально. Результати завжди приємно вражають, бо навряд чи є більш потужна енергія, ніж підтримка нашого Роду!

Отже, завдання на ДЕВ’ЯТНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ нашого Марафону:

Закрийте очі. 
Уявіть, що позаду вас стоять ваші батьки. Батько - праворуч, мати - зліва. Їх руки лежать на ваших плечах.
За спинами батьків стоять їхні батьки, ваші бабусі і дідусі. За їхніми спинами - їхні батьки і т.д. 
За вами стоїть весь ваш Рід. Тих, кого ви не знаєте, уявляйте просто у вигляді фігур і образів.
Відчуйте за своєю спиною покоління за поколіннями, що йдуть в глибину століть. 
Праворуч - по батьківській лінії, зліва - по материнській.
Подякуйте своєму Роду за дар життя. 
Зробіть це в голос. 
В своїй уяві поверніться обличчям до Роду і вклоніться.
Встаньте знову спиною і скажіть: «Я приймаю всіх виключених, відкинутих, всіх, про кого було забуто, кого позбавили підтримки і поваги. І даю їм гідне місце».
Уявіть в області грудей білу кулю, наповнену безумовною любов'ю. Ця куля зростає, наповнюється все більшою любов'ю, збільшується в розмірах, заливає любов'ю і охоплює спочатку ваших батьків, потім бабусь-дідусів і поступово весь ваш Рід.
Відчуйте, як вас наповнює відповідна любов від вашого Роду. Відчуйте, що ви – продовження свого Роду, його улюблене дитя. Ваш Рід підтримує вас і дає опору.
Вимовте це вголос: «Я - улюблене дитя мого Роду. І відтепер потік любові, мудрості, світла і сили Роду безперешкодно протікає через мене і наступні покоління на благо всіх моїх близьких, людства і Всесвіту ».
Зіпріться спиною об стіну. Відчуйте, що надійність і стійкість стіни - це підтримка і сила, яку вам дає Рід. Подякуйте йому за це.
Ви також можете звернутися за порадою, рішенням, підтримкою і «подарунком» в конкретній життєвій ситуації. Наприклад, ви шукаєте вирішення проблем з фінансами чи негараздами в особистому житті. Навіть якщо ви не знаєте своїх предків, в будь-якому роду була не тільки слабкість, а й Сила.
Обов'язково був хтось щасливий і успішний. Зверніться за цією Силою. «Придумайте» її, якщо треба. Наші звернення до роду не залишаються без відповіді, це працює!
Ви не самотні в цьому світі.
Ви - частина свого Роду, частина чогось більшого. А значить можете затребувати і опертися на силу свого Роду.

Повторюйте цю практику час від часу, вона дозволяє зробити дуже важливий крок назустріч своєму роду і його силі. Це допоможе розблокувати потік родової енергії, дасть вам відчуття підтримки та опори, впевненості та віри навіть в самих несприятливих обставинах.
Звертайтеся до неї перед важливими переговорами і рішеннями у своєму житті. Перевірено на багатьох і багатьох - це працює.

Успіху вам!
 
 
 
Коментарі (1)
  • Чир Соломія

    Про "сімейні розстановки" Берта Хелінгера можна детальніше прочитати на сторінках №9 психологічного журналу "Експеримент"

Напевно, більшість з нас знайомі з такою неприємною річчю як КОМПЛЕКСИ. Хтось комплексує через власну зовнішність, хтось...

Діти - великі і маленькі, такі схожі на нас і водночас абсолютно інші, з власним характером, вподобаннями та звичками,...

Напевно, складно знайти більш вагому складову нашого успіху або навпаки неуспіху, ніж власна самооцінка. Фундамент нашого ставлення...

Сьогодні мені б хотілось просто побалакати з вами. Про життя. Розкажіть мені про свої «печальки». А може, хочете поскаржитися...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up