На досягнутому зупинятись не хочуть! Як Великогаївська громада волонтерить у час війни (ВІДЕОРЕПОРТАЖ)

На досягнутому зупинятись не хочуть! Як Великогаївська громада волонтерить у час війни (ВІДЕОРЕПОРТАЖ)
Фото з відкритих джерел
  • У Великогаївській ЗОШ з перших днів війни ні на мить не припиняється робота. Енергійний колектив навчального закладу не тільки створив прихисток для переселенців, а й плете маскувальні сітки, шиє білизну й готує безліч смаколиків нашим захисникам на передову.
  • Як усе встигають і чи не втомлює така активна волонтерська діяльність – ми запитали у вчителів й мешканців села.

З початку російського вторгнення педагоги загальноосвітньої школи у Великих Гаях одразу «включилася» в роботу й стали допомагати бійцям ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам, котрі прибували до громади. Про це нам розповідає директорка закладу Оксана Кость.

– У школі ми створили прихисток для переселенців. Розміщували їх у класах. Одні вчителі приймали людей, інші – готували для них триразове харчування на нашій кухні. Весь цей процес був безперервним, – додає вона.

Відео дня

Пані Оксана ділиться, що в перші воєнні тижні педагоги чергували у школі цілодобово. З ними був і медик з місцевої поліклініки, адже переселенці після пережитого нерідко потребували медичної й психологічної допомоги. Колектив навчального закладу підтримував людей усіма способами.

– В школі є дві душові кабіни. Внутрішньо переміщені особи мали змогу і поїсти, і помитися, і переночувати в теплі. Дехто проводив тут два-три дні і їхав далі. Інші залишались мешкати у Великогаївській громаді, – каже директорка.

У коридорі навчального закладу лежить безліч розсортованого одягу. Оксана Кость зауважує: це все речі для переселенців. Частину привезли з-за кордону волонтери, дещо – від мешканців ОТГ. Тут є ще багато взуття та іграшки.

– Наразі у нас немає внутрішньо переміщених осіб, але якщо люди приїдуть, то ми завжди готові їх поселити. Паралельно з волонтерством проводимо онлайн-уроки для вихованців школи. Після них та на перервах вчителі працюють у їдальні й готують смаколики для наших захисників, – усміхається пані Оксана.

Читайте також: За 100 днів приготували тисячі тонн їжі для наших захисників: як волонтерять вчителі у Великих Гаях

Перефарбовують тканину для сіток

Працівниці Великогаївської ЗОШ Антоніна Глуха і Лариса Дишкант вже понад три місяці регулярно плетуть маскувальні сітки на фронт. Тільки за два тижні від 24 лютого зробили їх двадцять. На даний момент вже передали бійцям ЗСУ 50 штук: тридцять своїх, а решту від жителів сіл громади.

– Щиро дякуємо місцевим людям, які рулонами привозили тканину, приносили з дому простирадла, наволочки тощо. Тепер майже все перефарбовуємо, адже речі потрібних кольорів, на жаль, закінчились, – пояснює пані Антоніна.

В плетінні сіток задіяні мешканці Великих Гаїв, зокрема, до школи приходять багато дітлахів, а також внутрішньо переміщені особи. Готові маскувальні вироби передають волонтерам, а ті доставляють їх на фронт. Також Антоніна Глуха розповідає, що сітки передавали ще військовим священникам-капеланам та солдатам, котрі просили їх для своїх частин.

Лариса Дишкант разом з іншими майстринями з громади власноруч шиє нижню білизну для захисників і носки. Їх вже відправили хлопцям у великій кількості.

– Наші земляки з Великих Гаїв, які зараз проживають за кордоном, передають сюди чимало одягу, продукти харчування, засоби гігієни. Ми отримували великі посилки з Іспанії, Італії, Польщі тощо, – говорить пані Лариса.

Як в цілому волонтерить Великогаївська громада?

Ми встигли зустрітися й з Олегом Кохманом – головою Великогаївської ОТГ. Він розповідає, що у волонтерську діяльність залучені всі структури громади: пліч-о-пліч задля перемоги працюють вчителі, вихователі дитсадочків, колективи клубів, адмінустанов й пересічні мешканці сіл.

Читайте також: Допомогли понад двом тисячам постраждалим від війни! Як волонтерять адмінустанови у Великих Гаях

– Відколи росія напала на Україну, громада почала жити по-іншому. Перш за все, ми почали допомагати внутрішньо переміщеним особам та ЗСУ. Завдяки злагодженій роботі нашої команди вдається успішно робити це й до нині. Кожен з нас має свій напрямок, за який відповідає, – говорить пан Олег.

Від громади закупляють автомобілі на передову, а ще надають матеріальну допомогу ОТГ з Харківщини та Дніпропетровщини, яких не оминули злочинні дії агресора. Це все роблять під егідою Всеукраїнської асоціації громад.

– У десяти школах в наших населених пунктах вчителі готують страви та випічку, тушонки для військових у «гарячих» точках. Щотижня двічі, а то й тричі, ми відправляємо туди завантажену автівку, – зауважує Олег Кохман.

У воєнний час Великогаївська громада співпрацює з різними європейськими грантовими проєктами, зокрема американським DOBRE, програмою U-LEAD тощо. Від партнерів отримують допомогу для переселенців. Нещодавно до ОТГ приїхала партія генераторів, посуд, понад 200 ліжок для ВПО.

– Ми щотижня звітуємо про все виконане перед жителями громади. Коли підбиваємо підсумки, то вражає, скільки всього спільними силами вдалося зробити! А побачивши й почувши відгуки від тих, кому ми допомогли, розуміємо, що сформували міцну команду й рухаємось у правильному напрямку, – на завершення розмови каже Олег Кохман.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up