Розбився ртутний термометр. Що робити? (ІНФОГРАФІКА)

Із розбитого термометра витікає рідка ртуть, що має властивість випаровуватися при кімнатній температурі. Дивіться інфографіку, що робити із ртуттю!

Розбився ртутний термометр. Що робити? (ІНФОГРАФІКА)

Якщо розлилась ртуть, негайно виведіть всіх з приміщення, позбирайте кульки спринцівкою, одягнувши ватно-марлеву пов’язку. І ні в якому разі не тягніть ртуть пилососом.

Рятувальники рекомендують громадянам поступово відмовлятися від використання в побуті приладів, що містять ртуть, замінюючи їх на інші, більш безпечні електронні аналоги.
 

Якщо у приміщенні розбили ртутний термометр:

Відео дня
  • виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів та людей похилого віку;
  • відчиніть настіж усі вікна у приміщенні; максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;
  • захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою; негайно починайте збирати ртуть:
  • збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті забороняється. вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води);
  • зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб;
  • утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче 18-200С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт; вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо ртуті розлито більше, ніж у термометрі зберігайте спокій, уникайте паніки;

  • виведіть з приміщення всіх людей, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку - вони підлягають евакуації в першу чергу;
  • захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою; відчиніть настіж усі вікна ;
  • ізолюйте максимально забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;
  • швидко зберіть документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі;
  • вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах перед виходом з будинку;
  • негайно викликайте фахівців через місцевий державний орган з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

У крайньому випадку – зателефонуйте в міліцію. Якщо ви виявили або побачили кульки ртуті в будь-якому іншому місці, будь ласка, негайно сповістіть про це місцеві органи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення або міліцію.
 

 

Коментарі (14)
  • Влад Федоришин

    Що за херню ви пишите!??? Ртуть не шкідлива взагалі! Я за своє життя розбив десь 20 градусників! Нічого зімною не сталося! Ні разу ні чим не хворів, в лікарню ходив два рази в житті, щоб зуб вирвати!! То що ви пишите про ртуть, ХЄРНЯ повна, основана на писанині лжевчених, котрі не можуть пояснити рівним счотом нічого!!! Ртуть як і коронавірус, малюють страшним Бабаєм для довірливих ідіотів!!! Маразм!!!!
  • Людмила Огниста

    Добре забирає ртуть скотч,особливо коли це сталося на килимі з ворсом
  • Igor Xot

    Продавати квартиру 😅😅😉

    Тетяна Таня reply Igor Xot

    Як воно таке шкідливе навіщо продавати людям...

    Тетяна Таня reply Igor Xot

    Я була молодою теж розбила термометер щось збирала но незнаю чи все тай викинула на сміття.. Мила кімнату хлоркою..

    Надія Брайчук Зозулька reply Igor Xot

    Igor Xot 🤣🤣🤣колись,в дитинстві, гралися ртуттю....
  • Василь Янішевський

    Якщо кульки закотяться у шпаринки, наприклад як у паркеті, то треба залити їх шаром клею достатньої товщини. Коли клей достатньо засохне - плівку клею відідрати і вона збере всі горошинки ртуті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up