Бібліотекарка з Тернополя продає брошки на підтримку ЗСУ

Бібліотекарка з Тернополя продає брошки на підтримку ЗСУ
  • Кожен має стати на свій фронт і чимдуж працювати, аби пришвидшити перемогу. У цьому переконана жителька Кутківців Ірина Гонташ. Вона працює бібліотекаркою в шостій школі, а вільний час присвячує творчості.
  • Своїми співами намагається підтримувати бойовий дух українців, а брошками з бісеру – допомогти людям зібрати кошти на армію.

Творчість супроводжує Ірину Гонташ змалечку, адже народилася та виросла в родині музикантів. Мама жінки – скрипалька, музкерівниця в садочку, брат грає на гітарі, а батько-лікар, який також обожнює музику.

На шкільних та міських заходах пані Ірина виконує українські хіти. Навесні 2022 року за одну ніч вона написала власну пісню під назвою «Могутня, незламна». А вже у листопаді того ж року зняла кліп, яким хотіла підтримати українців. Переважно жінка виступає в сукні з вишитих бабусиних подушок, яку їй пошили на замовлення. 

Відео дня

Крім музики жителька Кутківців займається ще й рукоділлям – виготовляє брошки. Рукоділля не лише приносить задоволення, а й дає можливість допомогти нашим Збройним силам України. 

Красою проти війни

Перші дві брошки з бісеру власноруч Ірина Гонташ створила ще шість років тому. Це був подарунок на день народження доньки. Вироби оцінили не лише рідні, а й друзі, знайомі. Тож після цього пані почала отримувати від них перші замовлення. 

– Я виготовляла такі брошки своїм подругам на свята. Їм подобалося, вони навіть говорили, у якій формі хотіли б отримати брошку. У 2018 році вирішила ризикнути і створила спеціальну сторінку в соціальній мережі, де публікувала свої роботи. Так вже почали надходити замовлення від інших, незнайомих мені людей, – розповідає дівчина.

Фламінго, тістечка, різні мультяшні герої та корони – у добірці пані Ірини аксесуари на будь-який смак. Коли 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення на території України, тернополянка не мала часу на творчість, а думала, як врятувати двох дітей.

–  Донька дуже боялася сирен, і ми вирішили виїхати у Німеччину. Там пробули з березня до липня 2022 року. Єдина нестандартна річ, яку я взяла в рюкзак до Німеччини, – вишита сорочка. День вишиванки ми зустрічали за кордоном, тому я одягнула свою, аби показати німцям красу української вишивки. У Німеччині я не робила брошки, було не до того. Я постійно сумувала за Україною і влітку ми повернулися додому, – каже пані Ірина.

Всидіти у рідних Кутківцях Ірина Гонташ не змогла, тому вирішила стати трохи корисною для армії.

– Робили донати, приносили волонтерам матеріал на плетіння сіток, інші волонтери шукали для військових старі телефони, то ми віддали. Але це все дрібниці, мені хотілося не лише допомагати, а й об’єднати людей навколо доброї справи. Тоді згадала про свої брошки і вирішила зробити чорну кицьку. Були побоювання, що люди можуть мені не повірити, що не купуватимуть номерки. Я тоді подумала, що маю закрити лотерею за три дні, але на велике здивування, 10 номерків розійшлися швидше, – каже співрозмовниця.

З липня 2022 року по квітень 2023 року вона створила понад 10 різних брошок. Це переважно коти, але бували і фламінго, корона, пташки. Дівчина каже, на виготовлення однієї йде мінімум чотири години. Це не враховуючи підбору кольорів та матеріалів, що так важливо в кінцевому результаті. Тому зараз придбати брошку від Ірини Гонташ можна через участь у благодійній лотереї. Ми дізналися про всі умови.

– На сторінці у соціальній мережі я публікую допис з фотографією брошки. Обов’язково позначаю, що це благодійна лотерея. Далі пишу умови участі і залишаю 10 номерків. Охочі стати учасником лотереї пишуть в коментарях чи в приватні повідомлення. Кажуть, скільки одразу хочуть придбати номерків та питають картку, на яку треба відправити гроші. Заздалегідь за викуплення одного номера встановлюю певну суму – 30-50 гривень. Люди можуть надіслати більше грошей, але не менше. Після того, як всі номерки розкупили, я оголошую про закриття лотереї і за допомогою спеціальної програми обираю переможця. Інколи це тернополяни, інколи люди з інших регіонів, – розповідає співрозмовниця. – Також люди можуть надсилати кошти наперед, бо знають, що я вже готую новий виріб і хочуть стати першими учасниками. 

Кожна копійка за брошку – на ЗСУ

З перших лотерей тернополянка перерахувала кошти відомим українським фондам. Та зараз в пріоритеті збори, які організовують звичайні люди, аби підтримати своїх рідних і зібрати потрібну суму на автомобіль чи інше обладнання. З нами ділиться, що це невеликі суми, але кілька тисяч гривень вже вдалося зібрати.

– Буває, що такими лотереями допомагаю закривати збори знайомим, які збирають чи то на авто, чи то на щось інше для армії. Наприклад, кошти з минулої лотереї передала своїй подружці, яка допомагає вести збір однокласнику. Також долучалася до придбання авто кулеметному взводу 101-ї бригади. Зараз не передаю кошти на якийсь один фонд, бо переймаюся, щоб вони були направлені в потрібне русло. Але якщо вже перераховую, то стежу за збором і звітом. Як тільки люди чи фонди звітують, то я публікую у себе. Хочу, щоб підписники бачили, що кошти собі не залишаю, а своєю участю вони дійсно роблять гарну справу. Я не можу сказати, що ми передаємо кожен раз тисячі гривень. Суми невеликі, трохи більше 3500 гривень, –  додає тернополянка.

Пані Ірина тішиться, що кількість людей, які бажають стати учасниками лотерей та допомогти армії, збільшується. Та ще приємніше жінці бачити на незнайомій людині свій виріб. Наразі тернополянка готує нову порцію аксесуарів і вже має заздалегідь викуплені номерки.

За бажанням ви також можете стати учасником або учасницею лотереї і підтримати добру справу.

Читайте також:

Розмальовує ракетні комплекси та збирає кошти для військових: історія незламності тернопільської художниці

У 20 років об’їздив усю лінію фронту. Художник з Кременця розповів про свою волонтерську місію

Передали частинку дому на фронт. Одинадцятикласниці з Гусятина спекли пасочки для ЗСУ (ВІДЕО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up