Чи готуються тернополяни до можливих блекаутів? Ми запитали

Чи готуються тернополяни до можливих блекаутів? Ми запитали
  • Через ракетні удари ворога минулої зими українці зіштовхнулися з вимкненнями світла. Чого очікувати цьогоріч – ніхто не знає.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у пересічних містян, чи готуються вони до можливих блекаутів. Що розповіли люди – дивіться на відео!

Життя «за графіками погодинного вимкнення світла» у 2022 році стало нашою щоденною реальністю. Прання за розкладом, душ з ліхтариком, пошуки закладів з генераторами та інтернетом, аби десь попрацювати — до цього у Тернополі звикли.

Міністр енергетики Герман Галущенко закликав людей готуватися до можливих блекаутів взимку через обстріли енергетичної інфраструктури зі сторони росіян. Алгоритми, як діятимуть в умовах систематичних відключень електроенергії, розробляють у Тернопільській міській раді і Тернопільській ОВА, як раніше писали журналісти «20 хвилин».

Ми також поцікавились у пересічних тернополян, як вони пережили блекаути минулого року і чи готуються якось до цьогорічних можливих вимкнень світла. Чи купують техніку і теплі речі? Як взагалі налаштовані на осінньо-зимовий період, чи буде він складним?

Відео дня

Думки людей розділились. Одні зі спокоєм ставляться до можливих блекаутів і ніяк не готуються. Інші бояться, що зима буде складною.

Витримаємо все

Ольга, 75 років, пенсіонерка

 – Нічого, все переживемо, тільки щоб була Перемога. Перемога і ще раз Перемога. І щоб наші хлопці витримали все і не гинули, це найголовніше.

 

 

 

 

Опалювали дім по-різному

Андрій, 23 роки, лікар-інтерн

 – Вимкнення світла – це звісно, проблематично, але можна перетерпіти кілька місяців зими з теперішніми засобами і в наших більш-менш спокійних умовах у Тернополі. Хлопцям на передовій куди важче. Я живу в приватному будинку, тому ми комбінували опалення і тепло різними методами. Трохи газом опалювали, коли вмикали світло, трохи альтернативними варіантами. Шукали якийсь вихід з ситуації. Якщо знову настануть блекаути, я думаю, що пережити їх українцям буде неважко.

 

 

Адаптувалась до вимкнень

Карина, 17 років, студентка

 – Минулого року мені не було надто важко у період блекаутів. Спочатку, звісно, незвично, але потім, коли почали вимикати електроенергію за графіком – ми до цього звикли. Купила повербанк, генератор з’явився трохи пізніше. Пристосовувалась до тих умов, в яких жила. Наприклад, робила всі свої справи, поки світло було. Я думаю, що і цьогоріч переживемо цей період, якщо він настане.

 

 

Готується до блекаутів

Зиновій, 60+ років, пенсіонер

 – Не знаю, чи будуть цього року блекаути. Але кожен господар повинен думати, як пережити зиму. Тим більше, коли вимикатимуть світло. Минулого року у мене не виникало екстремальних ситуацій. Нічого особливого не купували. Хоча відключення були, але якось пережили. Просто пристосувалися до певних годин. Я думаю, що цього року теж це робитимемо. Але складно сказати, як воно все буде.

 

 

Сподівається на краще

Оксана, 31 рік, рятувальниця

– Минулого року спочатку було дуже важко пристосуватись до відключень. Це просто вихід із зони комфорту. Купували свічки та повербанки. У нас вдома було тепло, бо маємо індивідуальне опалення. Цього року до можливих блекаутів ще ніяк не готуємось. Сподіваємось, що може світло не вимикатимуть. Надіємося на краще.

 

 

 

Працювала у кав’ярнях

Валерія, 22 роки, копірайтерка

 – Під час блекаутів я купила багато свічок. Коли вимикали світло – ходила працювати у кафе, а потім поверталася додому і читала книжки під світло свічок, допоки не вмикали електроенергію. Заряду павербанка вистачало, аби підзарядити телефон. В квартирі було холодно, але якщо закутатися в багато светриків та плед – то нормально. Цього року, думаю, ми також все витримаємо.

 

 

Не відчув труднощів

Тарас, 17 років, студент

 – Під час блекауту я був у себе в рідному місті. Щодо навчання, ще тоді ходив до школи. Ніяких труднощів через вимкнення світла не відчував. Нічого особливого ми додатково не купували.

 

 

 

Проблем не було

Мирослава, 81 рік, пенсіонерка

 – Я люблю холод. Тому не дуже переживала в умовах вимкнень світла. Тепло одягалася, та і все. Свічки купувала, запалювала вдома, коли виключали електроенергію. Це не головне. Аби нашим хлопцям на передовій було не важко, аби їх люди підтримували і допомагали у цей час.

 

 

 

А як Ви готуєтеся до можливих блекаутів? Напишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Чи будуть у нас вода, світло і тепло: як Тернопільщина підготувалася до можливого блекауту?

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра

Готуємось до можливих блекаутів: скільки коштують свічки та газові пальники у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Соломія Загнійна

    Тернополяни готові до всього!
  • Nin Ja

    Підпалю все, що горить

keyboard_arrow_up