Партнер рубрики Події

Чи реально безкоштовно оформитись у геріатричний заклад тернополянам літнього віку: ми дізнались

Чи реально безкоштовно оформитись у геріатричний заклад тернополянам літнього віку: ми дізнались
  • Життєві обставини непередбачувані. Інколи перед людьми, які не мають близьких родичів та неспроможні самі про себе попіклуватись, постає питання – де знайти притулок. На Тернопільщині діють кілька закладів, де допомагають самотнім літнім пенсіонерам.
  • Якщо містяни потребують постійного догляду, куди їм звернутись? Як безоплатно оформитись у пансіонат чи будинок-інтернат? Який пакет документів слід зібрати?
  • Про все читайте у нашому матеріалі.

Журналісти «20 хвилин» наприкінці жовтня відвідали Петриківський обласний геріатричний пансіонат, де живуть люди літнього віку та з інвалідністю. Ми зробили звідти серію матеріалів, присвячених умовах у закладі, побуту і життєвим історіям мешканців, які знайшли там прихисток.

Читайте також: Не знають, куди повернутись. Три історії переселенок, у яких війна забрала домівку (ВІДЕО)

Читайте також: Старість не вдома. У яких умовах живуть старенькі у геріатричному пансіонаті – ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

Відео дня

Після цього у редакцію нашого медіа було чимало дзвінків. Читачі цікавились, як оформити літню людину у пансіонат чи інші подібні установи, чи реально влаштувати її на повне державне утримання, до кого звертатись і які документи треба мати. За роз’ясненнями та детальною інформацією ми звернулись до Управління соціальної політики Тернопільської міської ради.

Які заклади є в нашій області?

На Тернопільщині діє кілька установ соціального захисту населення, які приймають одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

– Це такі заклади, як: Петриківський обласний геріатричний пансіонат (село Петриків), психоневрологічні будинки-інтернати у містах Почаїв та Теребовля, в селищах міського типу Скала-Подільська та Мельниця-Подільська, Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат (село Краснопуща, Тернопільський район), – розповідає Людмила Чорномаз, начальниця відділу з обслуговування учасників АТО, ООС, ветеранів війн та осіб з інвалідністю Управління соціальної політики Тернопільської міської ради.

На фото - Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат

Як оформитись у геріатричну установу?

Спершу людині слід зібрати повний пакет документів. Їхній перелік є у Типовому положенні про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, затвердженому Кабінетом Міністрів України від 2 вересня 2020 року. Людині, яка потребує влаштування до геріатричного закладу, необхідно подати:

  • письмову заяву особи, яка виявила бажання проживати/перебувати в закладі (для дієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);
  • письмову заяву законного представника та рішення органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, яким призначено опікуна);
  • паспорт особи або інші документи, що посвідчують особу, яка потребує влаштування в будинок-інтернат чи пансіонат;
  • копію ідентифікаційного коду особи, яка потребує влаштування в заклад;
  • довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії, за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я (при інвалідності);
  • медичну картку з висновком лікарсько-консультативної комісії за участю лікаря-психіатра про можливість проживання/перебування в будинку-інтернаті (за формою, встановленою Міністерством охорони здоров’я);
  • довідку про розмір пенсії особи, якій необхідне розміщення/перебування;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

Якщо ви проживаєте на території Тернопільської міської територіальної громади і потребуєте розміщення у геріатричному пансіонаті чи будинку-інтернаті, з відповідним (вищенаведеним) пакетом документів звертайтесь до Управління соціальної політики Тернопільської міської ради (вулиця Миколи Лисенка, 8).

Працівники Управління оформлять клопотання до Тернопільської обласної держадміністрації про надання путівки (направлення) для розміщення особи в будинок-інтернат чи пансіонат. Далі з цим клопотанням та аналогічним пакетом документів вам необхідно звернутись до Тернопільської ОВА в Департамент соціального захисту населення. Там оформлять путівку в конкретний геріатричний заклад у межах області. Важливо зазначити, що путівки до певної установи надають лише, якщо там є вільні місця.

На фото - Петриківський обласний геріатричний пансіонат

Умови для прийняття у геріатричний заклад

Чи реально прилаштувати літню людину в пансіонат або спеціалізований будинок-інтернат на державну форму утримання? Так, проте варто знати, що пільговий статус особи, яка потребує розміщення, враховується керівництвом відповідного закладу.

Людмила Чорномаз зауважує, що у час повномасштабної російсько-української війни, перевага щодо розміщення у геріатричних установах надається одиноким людям з інвалідністю, а також внутрішньо переміщеним особам, які залишились без житла та засобів існування.

– Упродовж 2022 року в нашому Управлінні соціальної політики оформили 10 клопотань про розміщення осіб в будинках-інтернатах. Цю послугу надаємо абсолютно безкоштовно! За результатами десяти клопотань, дев’ятеро осіб направили на безкоштовну форму перебування в будинку-інтернаті, а одну особу – на платну форму за її згодою, – розповіла Людмила Чорномаз.

Інші одинокі особи, які опинились у складних життєвих обставинах, можуть звернутись за допомогою у Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення.

Він знаходиться за адресою: вулиця Лисенка, 8. Також можна зателефонувати: (0352) 23 56 68 або +38 067 530 59 06.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up