"Сміття в місті за 10 років побільшало в кілька разів": про бізнес на відходах та борги тернополян

"Сміття в місті за 10 років побільшало в кілька разів": про бізнес на відходах та борги тернополян
  • Щороку середньостатистичний українець продукує близько 200 кілограмів сміття. Але куди потрапляє сміття із контейнерів?
  • Про те як працює система вивезення відходів з Тернополя, в скільки це обходиться та чи хвилюються тернополяни про екологію, говоримо із керівником одного із найбільших підприємств, які займаються вивозом сміття з міста Василем Орденасом.

За інформацією Національного університету біоресурсів та природокористування, у середньому сучасна людина виробляє 1-2 кг відходів на день. За їх підрахунками, щороку людство продукує понад 2 мільярди тонн відходів. Це в середньому 200 кілограмів на людину. В країнах активного споживання ця цифра сягає 2 тонни на рік на одну людину, або одна невелика вантажівка. 

ТОВ  "Альтфатер-Тернопіль" займається вивезенням побутових відходів  вже 25 років. Як розповідає керівник фірми Василь Орденас, навіть за 10 останніх років кількість сміття у місті збільшилась у кілька разів. 

"Сміття побільшало в кілька разів"

— Сміття більшає з кожним роком і це факт. Ви зайдіть у магазин та подивіться як продукти та побутові речі пакують, —  говорить керівник товариства. —  Яку б річ ми не придбали, вона упакована, і добре, якщо там лише один шар. До прикладу, ще 15-20  років тому масло продавали "на вагу", загортаючи його у папір, який прямо "на очах" розчинявся чи то в воді чи навіть від того самого масла. А зараз скільки шарів має обгортка масла чи сметани? Якщо ви залишите обгортку зі сметани на вулиці, не знаю чи через 50 років вона переробиться в природі. Про пластик я вже і не говорю.

Відео дня

Раніше ми розповідали про те як чоловік із Тернопільщини кілька років живе, не використавши жодного пакета. Деталі читайте у матеріалі: У містечку на Тернопільщині чоловік живе без пластику, поліетилену та взагалі без сміття

У Тернополі "Альтфатер" обслуговує 50% усіх мешканців. І лише це підприємство вивозить щоночі 6 вантажівок. Кожна з яких вміщує 7-8 тон.

Куди сміття вивозять з міста?

 — Сміття завантажили у машини, далі веземо у Малашівці на сміттєзвалище. Що зараз з позитивного: зараз там є підприємство, яке взяло сміттєзвалище в оренду та обслуговує його. Зараз можна сказати, що це не сміттєзвалище, а полігон. Проблем немає, машини вже не тонуть в багнюці. 

Деталі про сміттєсортувальну лінію у Малашівцях читайте тут. До слова це місце ще кілька років тому було справжньою  «пороховою бочкою». Терміни експлуатації сміттєзвалища закінчувались, сміття там не утилізовували, а місцева громада неодноразово перекривала дорогу до цього стратегічного об’єкту.  А це, наголосимо, основний полігон відходів куди везуть сміття з Тернополя.

Більше про це у матеріалі "Оренда на пів століття: в Малашівцях обіцяють сміттєсортувальний комплекс"

Оренда на пів століття: в Малашівцях обіцяють сміттєсортувальний комплекс

Чому сміття забирають вночі?

Щоранку контейнери біля будинків мають бути пустими.Тому людям доводиться працювати ночами. Такий режим роботи дозволяє не лише не навантажувати зайвий раз дорожній рух, а й економити час для самих працівників. Вони не простоюють години у заторах.

— Щодо технічного боку, таких сміттєвозів, що постійно виїжджають на зміни - 12. Усі іноземного виробництва. Є MAN,  є  Mercedes. Із контейнерів у вантажівки сміття  потрапляє вже спресоване. Автомобілі оновлюємо практично щороку. Вже до осені плануємо закупити повністю нову машину. Її вартість близько 5-ти мільйонів гривень,  — каже пан Орденас. — Працює у нас близько 40-а людей. Більшість водії та вантажники.

На одному сміттєвозі працює водій та два вантажники. Інтерв'ю із працівниками сміттєвозів читайте 11 лютого о 20.00.

Хто не платить за вивіз відходів?

Керівник підприємства каже, що нерідко тернополяни платою за вивіз відходів нехтують, а сміття все ж доводиться кудись викидати. 

Читайте також: Від медичних голок до унітазів: що ще викидають тернополяни на смітники. Який район найчистіший — ми перевірили

Від медичних голок до унітазів: що ще викидають тернополяни на смітники. Який район найчистіший — ми перевірили

  Є чимало тернополян, які взагалі не платять за комунальні послуги. Це дивно, але факт. За світло чи газ переживають, бо можуть припинити подачу, —  говорить директор фірми. —  А от квартплата і вивіз сміття —  проблема, бо ти ж не перестанеш вивозити сміття для всього будинку через одного мешканця і чергувати біля контейнерів щодня теж не будеш. Він піде, викидати його в смітник сусідів або ще гірше —  на тротуар. 

Василь Орденас каже, що зараз їх підприємство все частіше судиться із жителями Тернополя за неоплату послуги. Більшість судів завершуються перемогою позивачів.

  Ми подаємо в суд ті справи, які справді обгрунтовані і є підстави для цього. Люди мають розуміти, що за кожні послуги потрібно платити, —  вважає пан Орденас. —  Якщо сім'я за місяць має сплачувати 50-60 гривень за наші послуги, а назбирують 5-10 тисяч, то, безумовно, ми будемо вимагати ці кошти через суд. Були випадки, що люди боргували по 15-20 тисяч гривень.

Коли в Тернополі сортуватимуть сміття?

До слова,  1 січня 2018 року Україна зобов'язалася сортувати сміття. Тернопіль не став винятком. Але на практиці втілити це не так просто, як здавалось.

 — Роздільне сортування сміття ми можемо вводити, але розділити — це лише початок справи. Далі його треба ще кудись вивозити і переробляти, — каже Василь Орденас. — Наприклад, поставили контейнери для пластику, але люди кидають туди і пластмасу, і все решта. А воно не йде усе разом на переробку. Так, в Україні є можливість переробляти пластикові пляшки. Але, щоб хтось їх прийняв — треба "довести до кондиції": вони мають бути чисті, розсортовані за кольорами, без кришок. А ще, стюковані. У мішках їх ніхто не забере. Про що можна говорити, якщо у контейнери для пластику люди кидають і листя, і папір,і харчові відходи. Було, що навіть холодильник викинули. 

Для кожного виду сміття має бути спецмашина, яка везтиме його на переробку. І навіть якщо закупити такі машини, то переробляти це сміття в Україні ніде. 

— Поки люди не почнуть розуміти що таке "сортування сміття", а держава не почне думати про створення заводів для переробки — шансів немає. Але ми маємо перебирати досвід з Європейських країн. І можливо за років 5-10 це буде і в нас.

 Читайте також: Все в один бак? Як насправді тернополяни сортують сміття та чому це робити вигідно (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

На питання "Чи зміниться ставлення людей до сміття через 10 років?", керівник ТОВ "Альтфатер-Тернопіль", каже, що змін карто чекати навіть швидше.

  Зміни є щороку чи навіть кожних кілька місяців. Це стосується також і законодавчої бази. Ми маємо досвід Європи та багатьох світових країн. І звісно, тут, ставлення людей до цієї проблеми, катастрофічне зараз. Зараз У Верховній Раді готують новий закон "Про побутові відходи", хоча і він дуже "важко" зараз розглядається. Але, сподіваємось, що він буде більш-позитивним в плані поводження зі сміттям.

А ви думали про те, що продукуєте занадто багато відходів? Чи бачити шляхи їх зменшення? Напишіть про це у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up