"Граються на цвинтарі та ночують посеред вулиці". Тернополянин став миротворцем у Конго

"Граються на цвинтарі та ночують посеред вулиці". Тернополянин став миротворцем у Конго
  • Знаний у Тернополі військовослужбовець, прес-офіцер Тернопільської військової частини Юрій Кульпа приєднався до складу національної Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.
  • Ексклюзивні подробиці розповів "20 хвилин".

Життя в африканській республіці майже за 6000 кілометрів від рідного дому, сім'ї, друзів та з іншими кліматичними умовами, природою та звичаями. Що ж конкретно робитимуть наші військові у Конго, які перші враження від африканської країни у тернополянина. Ексклюзивна розповідь Юрія Кульпи - нижче.

Ми започатковуємо серію публікацій під назвою "Записки тернополянина з Демократичної Республіки Конго". У наступних дописах будемо подавати цікаві розповіді, які відкриють перед вами зовсім інший світ.

Відео дня

Перед тим, як ви почнете читати цю історію, відзначимо - 15 жовтня наш земляк Юрій Кульпа святкуватиме свій День народження далеко від дому. Тому підтримайте його привітаннями і добрим словом - у коментарях. 

Яку місію виконуватимуть?

Військові зараз перебувають на самоізоляції у базовому таборі в м. Гома. Вони вже завершують обсервацію, починається процес прийому-передачі посади командира національного контингенту та невдовзі розпочнеться виконання завдань за призначенням.

Командуватиме черговою ротацією національного контингенту полковник Сергій Ващенко - офіцер, у якого за плечима декілька ротацій до міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки в різних країнах світу.

Старший лейтенант Юрій Кульпа – помічник командира 18 овз зі зв'язків зі ЗМІ. Він забезпечує інформаційний супровід, комунікацію з журналістами з різних видань за визначеним напрямком командира 18 овз та Командування об’єднаних сил ЗС України.

Потрапити до складу національного контингенту не так просто, як може здатися на перший погляд. Адже усі, хто нині перебуває у складі місії ООН, проходили відбір та підготовку. Майже рік часу Юрій Кульпа чекав на цей важливий етап у своєму житті.

У «керемеках» неподалік вулкану

М. Гома (фр. Goma) — конголезьке місто на кордоні з Республікою Руандою, адміністративний центр провінції Північне Ківу. Там наразі і перебуває наш земляк. Розташоване місто на березі озера Ківу, поблизу руандійського міста Гісеньї, на висоті 1499 м над рівнем моря. Приблизно за 15 км на північ розташований знаходиться діючий вулкан Ньїрагонго. Є аеропорт. Центр Гоми знаходиться всього за 1 км від кордону з Республікою Руанда і за 3,5 км від центру Гісеньї.

- Нам добре видно один з небагатьох діючих вулканів. Уночі він світиться, краса неймовірна! Вулканічний пил розноситься по навколишній території. На землі добре помітні дрібні частинки ніби срібла, - уточнює чоловік.

Проживають українські військові у «керемеках», вони схожі на вагончики, які обладнані під кімнати. По декілька чоловік у кожній. Є меблі, холодильники, які передають з ротації в ротацію. Є санвузли, душові кабіни, проблем із побутовими умовами немає. Військове містечко має власну охорону, виставлені пости, де несуть чергування наші військовослужбовці.

 Час перебування нашої ротації в місії - не менше, як пів року.

 Як удома поставилися до такого довготривалого відлучення чоловіка та батька? Пан Юрій каже, що рідні мали  час на те, щоб морально підготуватися.

- Ще з минулої осені розпочався процес підготовки та відбору кандидатів до складу національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в Демократичній республіці Конго. Моя сім'я готувалася до того, що я буду деякий період часу перебувати в іншій країні, з іншими кліматичними та географічними умовами. Я дякую за віру та підтримку рідних, для мене це важливий етап у житті, адже є можливість здобути міжнародний досвід, працюючи з військовослужбовцями та журналістами інших країн. Є нагода побачити на власні очі, як несуть службу військовики інших контингентів Місії ООН, які проблеми є в інших державах, - говорить він.

Перші враження від Африки

Перебуваючи на обсервації, Юрій Кульпа ще не мав нагоди побачити країну. Але перші враження про Демократичну Республіку Конго і її жителів уже склалися.

- Ми потрапили на сезон дощів, який триватиме тут кілька місяців. Але ґрунт тут дуже швидко сохне. Температура – у середньому 23-25 градусів тепла, - розповідає він. - Уночі термометри показують до 20 градусів. Волога втягується, земля всипана дрібними камінцями. Але ми говоримо про температуру повітря у вересні, у січні, кажуть, слід очікувати спеку з тропічною погодою і температурою +33 градусів. Довкола пальми. Є африканські ялинки, голочки дрібненькі. Ростуть авокадо, банани, манго. Фауна також цікава. День тут дорівнює ночі. О 6-й годині ранку світліє, а о 18-й уже темрява. Таке собі рівнодення, але найголовніше, що цілий рік літо.

Можливості поспілкуватися з місцевими ще не було. Але помітив – живуть вони дуже бідно, хоча як видно із будинків здалека, є й заможні.

- Українці живуть у значно кращих умовах. А тут дуже величезний соціальний розрив, я би сказав, навіть соціальна прірва між різними верствами населення. Дуже дивно, що в одній з найбагатших країн, де є золото руда, мінерали, зрештою колтан, без якого неможливе виробництво смартфонів, ноутбуків, DVD-плеєрів живуть в найбідніших умовах люди,  які перебувають у злиденних умовах, є й такі що не мають житла, а ночують на вулиці. Неподалік на іншому боці міста - звичайні приватні будинки, є й великі хороми (маєтки) з вишками і озброєною охороною, - наголошує співрозмовник.

Діти, замість м’яча, грають у футбол згортком ганчір'я. Бавляться на цвинтарі, як у звичайному дворику. Тут взагалі малюків не реєструють до 5 років, бо дитяча смертність є дуже високою. А поховати близьких з усіма ритуалами можуть далеко не всі. Бідні самі риють яму, обкладають насип камінцями, і це свого роду могила. Середній клас – ставить бетонну плиту, або ж хрест, а багатші вже облаштовують огорожу, - говорить військовослужбовець, аби інші не мали змоги нашкодити.

- Неподалік проходить своєрідний кордон з іншою африканською державою Республікою Руанда. Очевидно, з доріг та будинків, які видніються у просторі, люди там живуть краще. І цю різницю розділяє лише декілька десятків метрів, - каже Юрій Кульпа.

Це лише частинка вражень від перебування у Африці. Продовження записок військового читайте згодом.

 

ДОВІДКА:

Наразі ООН проводить 14 міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки. 18 окремий вертолітний загін є складовою частиною Місії Організації Об'єднаних Націй зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (далі – МООНСДРК), який призначений для підтримки діяльності Організації Об'єднаних Націй у Демократичній Республіці Конго (далі – ООН) згідно з відповідним мандатом Ради Безпеки ООН.

ДЕМОКРАТИЧНА РЕСПУБЛІКА КОНГО

Столиця

Кіншаса

Населення

85,026 млн

Площа

2 345,4 тис. км²

Різниця в часі з Україною

-1 год

Мова

Французька (статус національної також мають лінгала, кіконго, суахілі)

Релігія

Християнство

Грошова одиниця

Конголезький франк

Телефонний код країни

+243

Про місію

У кожного військового у складі національного контингенту 18 овз – свої обов’язки й завдання. Основними завданнями 18 овз є: транспортні перевезення; вогнева підтримка наземних сил; повітряне супроводження; стримування (демонстрація сили), розвідка та спостереження; оперативна логістична підтримка; пошуково–рятувальні операції; інші завдання, які будуть покладені керівництвом МООНСДРК.

Відповідно до покладених завдань 18 овз здійснює:

перевезення військ, їх доставку (повернення) в район проведення операцій;

перевезення персоналу МООНСДРК, особливо важливих персон

та вантажу;

авіаційну підтримку наземним силам;

озброєне супроводження вертольотів МООНСДРК;

забезпечення дій (перегрупування) підрозділів сил швидкого реагування та підтримки бойових наземних операцій;

пошуково–рятувальні операції та їх вогневу підтримку;

демонстрацію сили;

польоти з метою спостереження, розвідки,  патрулювання та моніторингу ситуації на території відповідальності;

медичне транспортування;

матеріально–технічне забезпечення персоналу ООН у надзвичайних випадках (військових та цивільних осіб, у разі прийняття відповідного рішення керівництвом МООНСДРК), оперативну логістичну підтримку, поповнення запасів матеріально–технічних засобів, перевезення поштової кореспонденції та грошового забезпечення;

взаємодію з керівництвом та іншими підрозділами МООНСДРК у регіоні;

щоденне відпрацювання та надання до Командування об’єднаних сил Збройних сил України доповідей про стан справ (згідно з Табелем термінових донесень).

 

Що ви хотіли б дізнатися про життя на іншому материку - задайте своє питання у коментарях. І ми постараємось дати відповіді на них у наступних публікаціях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Liudmila Lykyanova

    Пропозиція про можливий варіант подій що може привести до швидкого закінчення війни.

    1. Відкриття воєнних кафедр у 2020-2021н. р. при всіх вищих навчальних закладах України. ( Медуніверситет готує військових медиків, Фінансовий університет готує військовий менеджмент - фінансисти, бухгалтери, аудитори,  податківці, банкіри, юристи, і т. д., Політехнічний університет готує військових інженерів - дорожники, мостобудівники, електротехніки, комп'ютерники в т. ч. розробка безпілотників, приладів нічного бачення , обслуги для в.ч яка розташована в області або в обласному центрі) педуніверситет вже з нового семестру починає з ветеранів ( учасників) АТО готувати педагогічні кадри,кращі з яких займуть своє місце у військових кафедрах вузів, середні - у військових ліцеях, яких має бути відповідна к-сть до к-сті вузів 1 медуніверситет- 2-4 ліцеї, а найгірші підуть працювати воєнруками в усі загальноосвітні школи І-ІІІст і будуть привчати учнівську молодь до думки, що воєнним бути - прекрасно, що відслуживши по контракту в армію ти можеш вибрати будь-який вуз країни і поступити на бюджет ( можна оговорити роки контракту і престижність вузу в Києво- Могилянську Академію -5 чи більше років, можна зробити градацію для дівчат і хлопців) Доступ до воєнних училищ тільки після спеціалізованих шкіл військово-спортивного нахилу.

    2. Оспівувати в піснях, розповідях, легендах незримий подвиг бійців на фронті (лінії розмежування) зустрічати і проводжати ротації тільки у винятково святковій атмосфері - центральна площа міста, всенародне свято, зустріч наших вцілілих героїв з рідними.

    Зробити військову форму модним одягом для молоді - хай молоді дизайнери попрацюють над колекціями для бойових завдань, для повсякденної роботи, для параду. Можливо дозволити після показу мод обирати окрему форму кожній окремо взятій частині.

    4. Для популяризації нашої безперечної переваги над ворогом випустити серію комп'ютерних ігор, де наші танки, бронемашини, артилерія, авіація, бійці, штурмовики, десантники, розвідники, мінери і т. д. перемагають ворога, виходять на державний кордон і поширюють наступ далі на схід, ворог в паніц іпокидає Крим, підриває ерченський міст і біжить, біжить, біжить

    Ось приблизно такий розвиток подій хотілось би отримати у наступному, 2021 році.

    David Starr reply Liudmila Lykyanova

    Ага, отак всі взяли - і побігли в армію )
  • Liudmila Lykyanova

    Досвід - це головне. А міжнародний досвід - найкраще, що може бути. Головне щоб при поверненню додому не сталося як з військовими льотчиками Не афішувати дати відбуття - прибуття, транспорт, і т. д. Вільна журналістика повинна проходити обов'язкову воєнну цензуру і всі враження і розповіді по прибуттю у місце постійної дислокації. Хай про тропіки пишуть туристи, а не військові.Відбув на виконання важливої місії - і все. Де, що, коли - нікому не потрібно знати. І військові звання, реальні прізвища, категорично ні. З розповідей лейтенанта К. полковника В. рядового Д. і т. д.

    Ворог не спить!
  • Богдан Попадин

    Яка дурна "місія"! Звичайно військове заробітчанство! Краще б москалів і кацапорашистів вигнали з Донбасу і Криму!

    David Starr reply Богдан Попадин

    Добре чужими руками жар загрібати )

    Цьвєк reply David Starr

    Может лучше не уничтожать зло, а растить добро?
  • Оксана Вагіна

    Всегда нужно стремится к лучшему, а некоторым нравиться жить в говне😐. Се ля ви
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up