З яких пасток вдається визволяти людей? Ліфтер ексклюзивно для «20 хвилин» розповів про свою роботу

З яких пасток вдається визволяти людей? Ліфтер ексклюзивно для «20 хвилин» розповів про свою роботу
  • Володимир Єрмійчук працює майстром дільниці ліфтової служби «Максима». Робота чоловіка – лагодити ліфти, більшості яких уже понад 25 років.
  •  Як влаштований ліфт та чому ви ніколи в ньому не впадете? Приголомшливими історіями ділиться тернополянин із читачами «20 хвилин».
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

Володимир Єрмійчук працює ліфтером уже 18 років. Раніше мав роботу у тернопільському аеропорту. Він лагодить та запускає механізми. За дільницею майстра закріплені ліфти у різних районах Тернополя. Раз на місяць він обов’язково йде їх перевіряти. Ходить завжди з напарником на виклики та перевірку, тому що за технікою безпеки одному це робити заборонено. Чоловік живе своєю роботою і її особливостями поділився читачами «20 хвилин».

Пан Єрмійчук показав журналістам "20 хвилин" як влаштований ліфт

Відео дня

– Ви працюєте і у свята та вихідні?

– Ні. Ми працюємо в будні. На свята, нічний час та вихідні для порятунку  аварійна служба. Це окрема структура.

– Що стає найчастішою причиною поломок «серця» багатоповерхівки?

– Однозначно, люди. Саме мешканці того чи іншого будинку його перевантажують, стрибають в кабіні, палять кнопки, неналежно користуються, а потім викликають нас.

Новий ліфт вартує дуже дорого, а більшість з тих що є, вже відпрацювали кілька десятків років. І ще стільки ж пропрацюють, якщо ними належно користуватимуться. Замінити кілька деталей, і він буде далі працювати.

Працівники ліфтової служби мають окреме приміщення у багатоповерхівці де зберігають деталі ліфтів та планують свою роботу

– Скільки ліфтів у Тернополі потребують ремонту?

– Майже всі. Зі 199 ліфтів, які ми обслуговуємо, лише 20 ремонту не потребують. Річ у тім, якщо ліфту понад 25 років, він потребує заміни. А в нас є такі, яким понад 40 років. Це дозволено, якщо після відповідного терміну ліфт ще знаходиться в хорошому робочому стані. Для цього проводять експертну оцінку.

– Які найстаріший та найновіший ліфти, що ви обслуговуєте?

– Найстаріший в мене – 1978 року випуску, ровесник будинку, у якому його встановили. А найновішому лише два роки.

Щомісяця ліфтери складають план, який ліфт та коли перевірятимуть

– Чи часто витягуєте з ліфта людей?

– Взагалі, коли витягаємо людей, вони реагують по-різному, одні дякують, інші кричать. Одного разу поїхали на виклик, витягувати з ліфта жінку. Коли приїхали, її чоловік спробував накинутися на мене з розвідним ключем. Ніби це я винуватий у тому, що вона застрягла.

Та ми ж в цій роботі маємо бути і психологами. Тому поліцію не викликав. Заспокоїв сам. Стукнув по лобу і відібрав ключ, сказав: «ще раз до мене з ключем підійдеш, я цим же ключем тебе «приголублю»» (посміхається). Але в такій ситуації я був тільки одного разу.

– А коли людина застрягала, чи були випадки, що довелося їй викликати швидку?

– У мене таких випадків не було, а от в моїх колег, так. Але як тільки двері ліфта для жінки відкрили, їй стало краще. Взагалі причин знепритомніти в ліфті мало, адже там є решітки для доступу повітря, а якщо у вас клаустрофобія (страх замкненого простору), то ви в ліфт і так не зайдете.

Ця щитова призначена для керування ліфтом

– Що варто робити, коли застряг у ліфті?

– У кабіні мають бути написані відповідні правила. До того ж там є і наліпки з номером до аварійної чи ліфтової служби. А от те, що вандали їх здирають, тут вже проблема мешканців будинку, і саме вони мають слідкувати за порядком.

– А якщо застряг і не знаю, або не маю номеру до аварійної служби?

– Бажано в ДСНС не телефонувати, тому що зазвичай працівники цієї служби діють не так обережно, м’яко кажучи. Ми відкриваємо за допомогою спеціальних відмичок, пару хвилин, і двері відкриті. У службі ДСНС часто застосовують гідравлічний домкрат і фактично виламують двері.

На моїй практиці таке ставалося двічі. Але зазвичай ми приїжджаємо швидше рятувальників.

Тільки ліфтери можуть потрапити у шахту ліфта

– Чи часто люди тягнуть в ліфт тяжкі речі, цемент, меблі?

– Так-так, часто. І цемент, і людей багато іноді заходить, ліфт перевантажують. Тоді електрощитову вибиває, і механізм зупиняється, поки хтось з нас не приїде і не звільнить бранців. Виїжджаємо на виклики машиною, аби швидко прибути. За нормами маємо приїхати за 15 хвилин. Стараємося встигнути. Хіба ввечері трохи тяжче це зробити через корки.

– У багатьох існує острах, що ліфт може випадково обірватися. Чи можливо це?

– Можу заспокоїти всіх. Це неможливо. На кожному ліфті, навіть найстарішому, є обмежувач швидкості. Коли кабіна перевищує швидкість руху на 25 відсотків від дозволеної, обмежувач швидкості спрацьовує автоматично і блокує її в шахті. Впасти у кінець шахти ви не зможете. За нормами ліфт везтиме вас зі швидкістю 0,71 метра за секунду.

Цей мотор піднімає та опускає "серце багатоповерхівки"

– А коли вимикають електроенергію в будинку, ліфт також зупиняється? Тоді вам доводиться його запускати?

– Ні, роботу він відновлює сам після увімкнення електроенергії. Зізнаюся, останнім часом відключення електроенергії частішає, а нас навіть не попереджають про це. Доводиться кожного ранку шукати інформацію в інтернеті про відключення в тих чи інших районах.

– Якщо між двері потрапить рука чи нога, чи рушить ліфт?

– Однозначно, не рушить. Щоб він продовжив рух, потрібно, щоб щілина між дверима була менше сантиметра. Якщо поставити ногу між дверима, двері просто зійдуться, вдаряться об ногу і відкриються.

Без відповідних знань годі й зрозуміти, яка деталь цього складного механізму за що відповідає

– А коли людина заходить з домашнім улюбленцем на повідку і закрила двері, повідок опинився між ними, а песик чи кіт по ту сторону дверей? У такому випадку ліфт рушить і як діяти?

– Такі випадки були в нас. Якщо вчасно не зреагувати, собачку просто задушить. Перш за все викиньте з рук повідок. Потім натисніть на кнопку «СТОП». В кожній кабіні ліфта вона є. А далі натискайте на кнопку того поверху, з якого ви рушили.

 

Читайте також:

"До запаху звикли, але люди могли би бути культурніші". Відеоінтерв'ю із працівниками сміттєвоза

"Треба боятися живих, а не мертвих": ексклюзивне інтерв’ю із копачем могил на Микулинецькому кладовищі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up