"До запаху звикли, але люди могли би бути культурніші". Відеоінтерв'ю із працівниками сміттєвоза

"До запаху звикли, але люди могли би бути культурніші". Відеоінтерв'ю із працівниками сміттєвоза
Про роботу розповіли головний водій Андрій Кулецький та вантажник Володимир Уніят
  • Вони працюють вночі, щоб до ранку місто було чистішим. Щоночі з-під будинків забирають тони сміття і кажуть, що до роботи звикли. Скільки заробляє водій сміттєвоза, чому водії так не люблять зустрічатись з ними на дорогах та як люди реагують на їх роботу?
  • "20 хвилин" продовжує серію відео-інтерв'ю із тернополянами різних професій. Щочетверга о 20.00 ми готуємо для вас цікаві історії про неординарних людей з нашого міста. 

"20 хвилин" вже розповідали про тонкощі роботи тернопільських двірників та навіть працівника кладовища.

Зараз говоримо про те, як працюється робітникам підприємства ТОВ "Альтфатер Тернопіль", що спеціалізується на вивезенні побутових відходів. Детальніше про те, чим займається підприємство та які проблеми зі сміттям у Тернополі, читайте у матеріалі: "Сміття в місті за 10 років побільшало в кілька разів": про бізнес на відходах та борги тернополян".

У багатьох людей існує чимало стереотипів про працівників сміттєвозів. Однак після нашого спілкування одразу стає зрозуміло – ця професія дуже недооцінена та, на жаль, не вважається престижною серед людей.

Відео дня

Працюємо всю ніч

34-річний тернополянин Андрій Кулецький — старший водій сміттєвоза. Він розповідає, що про цю роботу йому розповів знайомий, який теж тут працював. Він звернувся у підприємство, пройшов співбесіду і вже три роки працює. Здебільшого, вночі. Такий режим ввели для того, аби зайвий раз не перенавантажувати рух на дорогах, а самі працівники не витрачали час, простоюючи години в заторах.

— На зміну ми виїжджаємо о 9-10-ій вечора. Працюємо всю ніч. Графік залежить від погоди. Зараз, поки сніги, працюємо трішки довше, Але, як би не було, ніч є ніч. Працювати вночі нелегко. Зі сном допомагає боротись кава та денний відпочинок, — розповідає чоловік. — Маємо рейси і містом, і в селах, які неподалік. 

Працювати потрібно вночі, у будні, вихідні та свята, щоб місто було чисте. В одній машині їде троє людей – водій та два вантажника. Володимиру Уніяту 54 роки. Він працює вантажником. Хоча процес частково автоматизований – це не легка праця.

– Це важка робота, – каже вантажник. – Працювати потрібно в нічний час. Кава звичайно рятує, бо часто хочеться спати. Потрібно підтягувати руками контейнери, а це важко. Буває, що через припарковані машини сміттєвоз не може під’їхати близько до контейнерів. Їх треба підтягувати самому. А взимку працювати найважче через холод. Швидко завантажили – у кабіну грітися. На запах я вже не реагую. До цього звикаєш.

Коли контейнер фіксують – сміття потрапляє у сміттєвоз, де його спресовують, щоб більше помістилось. Всі сміттєвози – марки MAN та Mercedes. Одна нова машина коштує орієнтовно 5 млн гривень. На підприємстві розповідають – вартість розмитнення такої техніки велика, і потрібно вносити зміни в Закон. Адже необхідна техніка для комунальників виходить "золота".

Як кажуть чоловіки – на роботі буває багато труднощів. Не кожен зможе витримати такий режим. Більше дивіться у відеоінтерв’ю. Розмова видалась цікавою.

Скільки заробляють?

А скільки ж платять за цю роботу? Як кажуть робітники, хоч це робота не з приємних, але платять за неї достойно.

– Зарплата буває різна, 16-17 тисяч на місяць, усе залежить від графіку роботи, чергувань, виїздів, – каже водій Андрій. – На життя вистачає.

У вантажників зарплата трохи нижча.

– Водій має трохи більшу зарплату, бо він відповідає за все у бригаді, – додає пан Володимир. – Скажем, зарплата хороша, приблизно 16 тисяч гривень. Буває по-різному. На життя вистачає, але завжди хочеться більше. За кордоном на Заході працювати на сміттєвозі це дуже хороша робота. Туди далеко не кожен може потрапити. Та і працівників люди поважають.  

Вивозити сміття – нелегка та не дуже приємна робота. На жаль, у багатьох людей є стереотипи та зверхнє ставлення до працівників деяких професій. Але без їх праці нам було б не солодко...

Читайте також:

Вони працюють, поки інші сплять. Ексклюзивне відеоінтерв'ю з подругами-двірничками, які дбають про чистоту

"Треба боятися живих, а не мертвих": ексклюзивне інтерв’ю із копачем могил на Микулинецькому кладовищі"

Ексклюзивні відеоінтерв'ю з тернополянами шукайте на нашому сайті щочетверга о 20.00. Пишіть у коментарях із людьми яких професій вам цікаво було б побачити матеріали.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ростислав Гарасимчук

    Авто, що збирає сміття на бульварі Данила Галицького періодично нищить газон перед палацом спорту. Сподіваюсь цей водій прочитає цей комент і попуститься таке робити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки Від читача 11:32 До уваги внутрішніх переселенців, які оселилися на Тернопільщині, - служба зайнятості створила інформаційний ресурс для ВПО 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята 09:35 Паска, панетоне, коломба: чим відрізняється випічка на Великдень 09:01 Незряча дівчина з Тернополя довірилась молодикові «з інтернету», той обманув її на тисячі гривень 08:01 Чи працюватимуть банки на Великдень та травневі свята: графік 22:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 21:01 Загинув 23-річний воїн з Тернопільщини Павло Мізоцький 20:02 «Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up