Обшук авто без дозволу судді - заборонений

Обшук авто без дозволу судді - заборонений
  • У разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку автомобіля, водій має право вимагати від нього вказати конкретну підставу для її проведення.
  • Поліцейський в жодному разі не має права перебувати в середині вашого автомобіля. Це він може зробити тільки за вмотивованим рішенням суду.
  • Я став свідком, як копи вимагали у мого товариша оглянути авто, - зателефонувавши до редакції, розповів читач Максим. – Ми їхали на відпочинок – три машини. Ігор попереду. Врешті це перетворилось на «цирк».

Перші хвилини розмови Максим, каже, не чув. Просто сиділи в авто і чекали. Припускали, може, якась перевірка – і за кілька хвилин продовжать шлях.

Але йшли хвилини, а друзі бачили, як Ігор вибіг з авто і щось емоційно пояснював копам.

  • Ми підійшли, виявилось, що копи хотіли оглянути авто – Ігор не погоджувався, доводив, що це незаконно, - пригадує Максим. – Вони наполягали. Словом, все переповідати не буду, бо буде багато матів, але за кілька хвилин на місце патрульні викликали слідчо-оперативну групу.

Але і група врешті поїхала ні з чим, а Ігор, принципово, не відкрив багажник. Всіх деталей описувати чоловік не хоче, проте, стверджує, що втратили купу часу, діти помучились і  до місця відпочинку приїхали набагато пізніше, аніж планували.

Відео дня

Чоловік цікавиться, в яких випадках поліцейські можуть вимагати огляду чи обшуку авто? На яких підставах їм це дозволено?

За коментарем ми звернулись до керуючого партнера ТОВ Юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайла Самуляка.

Якими можуть бути підстави для огляду авто

Частина 4 статті 34 Закону України "Про національну поліцію" містить виключні підстави, коли поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу, наголосив адвокат.

1) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

3) якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

- У разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку автомобіля, водій має право вимагати від нього вказати конкретну підставу для її проведення, - наголошує Михацло Самуляк. - Поверхнева перевірка речі або транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу або візуального огляду салону та багажника транспортного засобу.

Поліцейський при здійсненні поверхневої перевірки має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону.

В середині авто – тільки за рішенням суду

Під час поверхневої перевірки транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу, каже адвокат.

  • Щодо місця перебування поліцейського під час проведення поверхневої перевірки, то стаття 30 Конституції передбачає можливість проникнення в житло та інше володіння особи з метою проведення огляду тільки за вмотивованим рішенням суду, - пояснив Михайло Самуляк.

Тому поліцейський в жодному разі не має права перебувати в середині вашого автомобіля. Це він може зробити тільки за вмотивованим рішенням суду. Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, чи переслідування особи, підозрюваної у скоєнні злочину, підсумував адвокат.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Артур

    Имеет ли право сотрудник полиции при остановке авто проверять вин код и номер двигателя.?
  • Сан Саныч

    Ну нельзя им осматривать, они устроили херню, задержали человека. Еще хорошо, что он ехал просто отдохнуть. А если по делу или не дай бог связано со здоровьем, кто будет отвечать в случае негативных последствий незаконной задержки полицаями??? Да НИКТО, вот от этого и беспредельничают суки в погонах. А вот если бы оно несло ответственность за свои неправомерные действия, то десять раз подумал, прежде чем водителей кошмарить. Нужен закон, прозрачный, ответственность за незаконные действия. А только льготы им ....
  • Свіжа преса :)

    Правильно повинний бути документ ато дім як якийсь прохідний двір хороша новина:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up