Тернополянин знову виграв суд проти тарифів. У міськраді кажуть, вартість проїзду незмінна (оновлено)

Тернополянин знову виграв суд проти тарифів. У міськраді кажуть, вартість проїзду незмінна (оновлено)
  • Тернополянин Ростислав Небельський знову подав до суду на виконком міськради. Оскаржував поки лише одне рішення про тарифи на проїзд у тролейбусах. Чоловік суд виграв.
  • Згідно із ухвалою суду, пасажири за проїзд готівкою мають платити 4 грн. Юристи кажуть, якщо виникнуть конфлікти з кондукторами - викликайте поліцію.
  • В міській раді кажуть, рішення суду не впливає на ситуацію з тарифами. 

Нагадаємо, після того, як суд визнав рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 30 жовтня 2018 року №819 "Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м. Тернополі» протиправним та нечинним, а потім ще й Верховний суд відмовив у клопотанні виконкому про зупинення дії рішення апеляційного суду, у прес-службі міської ради раз за разом коментували: "Тарифи незмінні". І від 16 квітня більше жодних коментарів у цій справі не давали. За словами тернополянина, міський голова Сергій Надал вдруге звертався до Верховного суду, щоб той зупинив дію апеляційного суду. Проте суд знову відмовив.

А тим часом "під шумок" 2 травня у міській раді зібрався виконком, про засідання якого інформації на сайті міської ради не було. Журналістів теж не повідомляли. На засіданні, згідно з інформацією із сайту міської ради, розглядали лише два питання і стосувалися вони тарифів на проїзд у громадському пасажирському транспорті Тернополя. 

Рішення, яке раніше оскаржував Ростислав Небельський, стосувалося тарифів на проїзд і в тролейбусах, і в маршрутках водночас. А на таємному виконкомі це рішення розділили. Одне стосується тролейбусів, а інше - маршруток. Тоді, як з'ясувала журналістка "20 хвилин", профільна депутатська комісія з транспорту про це нічого не знала.  

Відео дня

Ростислав Небельський казав, що знову подаватиме до суду. Це він і зробив. І виграв. Про це він повідомив 23 травня. 

- Я оскаржував лише одне рішення - про тарифи на проїзд у тролейбусах, - коментує Ростислав. - Хотів побачити наскільки наш суд може приймати справедливі рішення. І суд увалив зупинити дію регуляторного акту про тарифи. Тобто вартість проїзду у тролейбусах Тернополя 4 гривні готівкою. І пасажири мають платити 4 гривні. Якщо будуть конфлікти, то слід викликати поліцію. Я захищатиму усіх, до кого поліція матиме претензії. Якщо громада сама не захищатиме, то по-іншому не вийде. До речі, в цій ухвалі суд описав усю історію і дає зрозуміти, що міська рада себе негідно поводить.

Про те, що після рішення суду вартість проїзду у тролейбусах 4 грн говорить і юрист Василь Когут. Проте можуть виникнути конфлікти між пасажирами та кондукторами.

- Юридично пасажири мають право платити чотири гривні за проїзд, бо є ухвала суду, - пояснює юрист. - Можна взяти роздрукувати ухвалу і доводити кондукторам, що тариф - чотири гривні. Але кондуктори можуть казати, що тарифи по шість і жодних вказівок про зниження тарифів не було. А, згідно із Законом, то міська рада мала б негайно виконати ухвалу суду і перевести валідатори на старий тариф. Рішення суду має виконувати і КП "Тернопільелектротранс". 

Також юрист нагадує, що пасажири мають право на компенсацію коштів за переплачені кошти. Потрібно мати квитки за проїзд. Спершу звернутися до виконкому, щоб повернули гроші. Якщо там відмовляться, тоді слід писати заяву в суд. І додати заяву, яку писали до виконкому та їхньою відповіддю. В заяві відповідачами слід вказувати і перевізників, і міську раду. А хто винен - визначить суд.  

Якщо ж міська рада не виконає ухвалу суду, то її можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Якщо хтось подасть до суду.

У міській раді знову коментують, що тарифи на проїзд у громадському транспортні Тернополя, у тому числі у тролейбусах, незмінні.

- Адже повноваження встановлювати (коригувати) тарифи для КП "Тернопільелектротранс»" має управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради Тернополя, - коментують у міській раді. - На нашу думку, судові позови проти рішень міської ради спрямовані на створення транспортного колапсу у Тернополі. Окрім того, цей адвокат не має жодних претензій до приватних перевізників, а подає судові позови лише проти тарифів на проїзд у комунальному транспорті – тролейбусах. Які й так є дотаційними. По факту самого рішення суду, то воно не впливає на ситуацію з тарифами на проїзд у громадському транспорті Тернополя. Відтак, діючі тарифи на сьогодні: - У тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою. - У маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою. - Зберігаються пільги для учнів, студентів та інших категорій.

Як раніше коментував директор КП Андрій Мастюх, якщо відмінити діючі тарифи, то буде несплата за електроенергію, борги по заробітній платі, податках. Це зупинить підприємство взагалі.

Щодо іншого рішення міської ради про тарифи на проїзд у маршрутках, Ростислав Небельський теж оскаржуватиме. Зараз підготовлює пакет документів. 

Текст ухвали Тернопільського окружного адміністративного суду від 22 травня:

"Заяву Небельського Ростислава Орестовича про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом Небельського Ростислава Орестовича до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Комунальне підприємство «Тернопільелектротранс», Управління транспорту, комунікацій та зв’язку Тернопільської міської ради про визнання протиправним та нечинним рішення задовольнити. Зупинити дію оскаржуваного нормативно-правового акта - рішення Виконавчого комітету Тернопільської міської ради (вулиця Листопадова, 5, місто Тернопіль, 46001, код ЄДРПОУ 04058344) від 02.05.2019 № 420 «Про тарифи на перевезення пасажирів електричним транспортом в м. Тернополі» до набрання законної сили рішення у цій адміністративній справі. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Копію ухвали надіслати учасникам справи. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення."

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Ярослав Кондришин

    А чи не думав пан Ростислав подати позов про визнання його директором електротрансу? Хай на своїй шкурі відчує куди йде тариф.
  • Андрій Кравець

    Не розумію чому всі в захваті. Тернопільелектротранс це комунальне підприжмство. Якщо воно буде збитковим то збиток буде компенсовуватися з бюджету міста, з тих грошей що мали б іти на інфраструктуру і ьлагоустрій міста, дитячих садочків, водопроводу і т. Д. Навіть якщо якийсь дядько виграє суд що проїзд має бути 10 копійок, то ми все одно заплатимо 5 грн, просто з іншої кишені. Самі себе надурили. Чому він маршрутчиків не чіпав? Думайте!
  • Fanat

    Ну і, виграв суд, і що... Тарифи не змінились, всім по..., Грек на це ніякої не реагує, в олігарху Мединському взагалі то вже не вперше, тобто як прийняли, так і відмінять. А лише найбільше від цього терплять кондуктори. У них же заведений тариф 5 і 6 грн., а пасажири ж хочуть платити лише 5 і 4. У нас тяжко добитись зниження, а от повишення - то раз - два, і підняли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up