Унікальні давні фото містечок Тернопільщини з американського архіву отримала редакція "20 хвилин"

Унікальні давні фото містечок Тернопільщини з американського архіву отримала редакція "20 хвилин"
  • На світлинах — відомі історичні постаті, життя яких пов'язано з містечками Тернопільщини. Їх київський дослідник та кінопродюсер Олександр Дебич віднайшов в Українському музеї-архіві в місті Клівленді (штат Огайо, США).
  • Фото передали у Теребовлянський музей-майстерню, Бучацький музей та Бережанський музей Богдана Лепкого. І світлини отримала редакція "20 хвилин".

Нам вдалося отримати справді унікальні кадри. Їх чимало. На багатьох з них відомі на Тернопільщині постаті. 

Про електронні копії раніше невідомих світлин, оригінали яких зберігаються в Українському музеї-архіві в Клівленді, штат Огайо, США, редакції "20 хвилин" розповідає керівник Теребовлянського музею Ярослав Ярошевський. 

 — Унікальними кадрами із Музеєм-майстернею поділився кінопродюсер Олександр Дебич, який працював над проєктом оцифрування колекції історичних українських фотографій у рамках стипендії програми імені Фулбрайта, що надається американським урядом. На фото Йосип Гірняк – дуже цікава особистість, адже це — український актор і режисер, член Української академії мистецтв і науки,  — розповідає пан Ярошевський.

Відео дня

На одній зі світлин — Йосип Гірняк із дружиною Олімпією Добровольською.

— Невипадково фото нам передали у квітні, адже Йосип Гірняк народився 14 квітня 1895 року в Струсові Теребовлянському,  — продовжує Ярослав Ярошевський. 

Ще одна світлина — Йосипа Гірняка з актором Мар’яном Крушельницьким, що родом із Бучацького району. Тож її Олександр Дебич передав і Бучацькому краєзнавчому музею.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та просто неба

У американському музеї знайшов унікальну колекцію

Сам дослідник розповідає, що фото у американському музеї знайшов випадково і вирішив, що їй мають побачити у тих краях, де вони були зроблені.

— Я знімав фільм в США, який пов'язаний з пошуком частини моєї родини, із якими я втратився зв'язок. Так я потрапив в архів, про який йде мова. Там побачив унікальну колекцію фотографій і пізніше взявся до їх опрацювання, адже не всі вони підписані і важко навіть зрозуміти, хто на них і з якого вони місця, — каже пан Дебич. — Працюючи над описом цієї колекції, каталогізацією, оцифруванням. Власне, завдяки цьому мені вдалось привести в Україну понад 600 історичних фотографій. 

Серед них були і ті світлини, які ми опублікували вище. Олександр Дебич каже, що раніше ці фото були опубліковані у книзі, але вона не має поширеного тиражу, а цінність знімків справді висока. 

Фото із США є вже у Бережанах

Схожа передача артефактів з США  нещодавно відбулась Бережанах. Місцевий музей ім. Б. Лепкого у березні отримав унікальні фото художниці Олени Кульчицької та письменника Богдана Лепкого. Світлини потрапили в Бережани, адже Олена Кульчицька народилася там, а Богдан Лепкий вісім років прожив у Бережанах, зокрема, навчався у місцевій гімназії.

На фотографіях можна побачити, як же виглядала робітня знаменитої уродженки Бережан, куди з дружніми візитами заходив Богдан Лепкий.

На зображенні може бути: у приміщенні

На зображенні може бути: одна або кілька осіб

May be art of 1 особа

Найстарша кінострічка про Галичину

Окрім того, Олександр Дебич готує ще одну непересічну прем'єру. Невдовзі він планує  представити на Тернопільщині унікальний документальний фільм "Галичина" Івана Яцентія 1927 року.

— Стрічку, яку віднайшов у приватному архіві в Голлівуді, Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, США. У фільмі є кадри з таких локацій на Тернопільщини як Буцнів, Велика Лука, Настасів, Ценів та інші. Це буде теж непересічна прем'єра у вашому краї, — розповідає він. 

До слова, стрічку вже представили у Івано-Франківську та Львові. І прем'єру назвали сенсаційною.

Презентація віднайдених фільмів Юліана Дороша. Фото Ігоря Сальнікова

Довідка 

Йосип Гірняк –  український актор і режисер, член Української академії мистецтв і науки. Акторську біографію він розпочав у 1914 в театрі товариства «Руська Бесіда», а продовжив на професійній сцені 1915 в Театрі українських січових стрільців, куди записався добровольцем. Йосип Гірняк грав у театрі «Березіль» та в Київському театрі юного глядача, після 1941 року продовжував сценічну діяльність у Галичині.

Цікавий факт: вперше на українській сцені, у Львівському оперному театрі, спектакль «Гамлет» Вільяма Шекспіра поставив саме наш земляк Йосип Гірняк.

Навесні 1944 емігрував до Австрії, згодом — до Німеччини, працював в українському табірному театрі. У 1946 році він разом із дружиною Олімпією Добровольською, відкрив театр-студію, де поставив 15 вистав.

Йосип Гірняк займав відповідальні посади в Асоціації українських акторів Німеччини.

Із 1947 року він проживав у Нью-Йорку, де разом з дружиною очолював Український театр в Америці, Театр слова.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up