Як виглядає оновлена зупинка на проспекті Бандери?

Як виглядає оновлена зупинка на проспекті Бандери?
  • На проспекті Степана Бандери, неподалік Збаразького кільця, вже завершили будівництво зупинки громадського транспорту, а також нових кіосків. Журналісти «20 хвилин» побували на цьому місці.
  • Дивіться, як виглядає оновлена локація, і що саме там зробили.

У жовтні 2023 року «20 хвилин» писали, що на проспекті Бандери триває будівництво нових кіосків і зупинки громадського транспорту. Як дізналися журналісти, підготовчі роботи до нього розпочали ще у липні – демонтували афіші, зняли шар ґрунту і заливали фундамент. За документацією будівництво мали завершити до березня 2024 року. Однак, як ми помітили, роботи станом на кінець лютого 2024 року вже закінчили. Зупинка громадського транспорту та МАФ-и довкола неї готові.

Який вигляд має зупинка?

Оновлена зупинка досить велика. Над металоконструкцією, яка слугує за основу, зробили навіс, щоб там можна було сховатися у разі дощу.

Відео дня

Біля зупинки, як і біля кіосків, є понижені бордюри.

Тут встановили три лавки для очікування громадського транспорту і ще одну за ними.

Зупинку та прилеглу територію у нічний час освітлюють ліхтарі.

У верхній частині конструкції є найменування зупинки – «просп. С. Бандери» жовтим кольором.

На самій зупинці, як ми помітили, дещо брудно – люди залишають тут недопалки, порожні пляшки з-під алкоголю, пакети та інше дрібне сміття. А на стіні видно патьоки, вочевидь, від дощів.

До зупинки примикає мобільне укриття. Як писали раніше «20 хвилин», його фасад відновлював підрядник, який проводив будівництво, бо штукатурка захисної споруди обсипалась. 

Орендував ділянку на проспекті Бандери й облаштовував нові приміщення підприємець Віталій Доктор, як раніше повідомляли журналісти «20 хвилин».

Громадські вбиральні відкриють згодом

За словами пана Доктора, біля зупинки мали збудувати приміщення торгового призначення, які планували здавати в оренду. Як ми помітили 27 лютого 2024 року, у кількох МАФ-ах вже облаштували магазини і заклади швидкого харчування. Інші кіоски наразі пустують.

Також, як розповідав підприємець, крім зупинки для міського громадського транспорту на місці мали зробити ще одну зупинку – для міжміських автобусів. Вона дійсно є, розміщена з правої сторони біля останнього магазину. Тут встановили три лавки для очікування людей та навіс.

Будівництво вже завершене (станом на 27 лютого 2024 року – прим. авт.). На обох зупинках встановлені лавки і проведене освітлення, – прокоментував Віталій Доктор.

На оновленій території зробили й два громадські туалети, як раніше обіцяв підприємець. Вони повинні бути безкоштовними для тернополян, а за їх чистотою стежитимуть орендарі торгових приміщень. Однак, як помітили наші журналісти, наприкінці лютого вбиральні ще не працюють.

– Один громадський туалет розміщений зі сторони магазину «Хмельничанка». Інший з протилежного боку, зі сторони зупинки. В туалетах все готово для користування. Як тільки «Тернопільводоканал» закінчить будівництво нової лінії водопостачання – тоді ми їх відкриємо. Одна із громадських вбиралень буде загального користування, а інша для працівників і відвідувачів магазинів, – додав Віталій Доктор.

Туалет зі сторони зупинки громадського транспорту
Туалет зі сторони продуктового магазину

Чи були дозволи на будівництво?

Журналісти «20 хвилин» дізнавались, чи є дозвільні документи у підприємця на проведення будівництва. У міській раді у відповіді на наш інформаційний запит повідомили, що ділянка площею 0,0326 га на проспекті Степана Бандери з 2013 року перебуває в оренді відділу технічного нагляду міської ради.

Її передали у суборенду місцевому підприємцю для будівництва кіосків і облаштування нової зупинки громадського транспорту. Додамо, що Віталій Доктор надав редакції усі дозвільні документи на проведення робіт. 

Нормативна вартість цієї земельної ділянки, відповідно до розрахунків на 2023 рік, становила 177 701 грн, – йшлося у договорі суборенди. Орендна плата за користування ділянкою – 3% від цієї суми на рік. Тобто в місяць підприємець сплачує 444 грн.

Відповідно до чинного плану зонування міста, на ділянці немає зеленої зони, скверу, тощо. Там зона Г-6 (Торгівельна зона). Даній ділянці присвоєний кадастровий номер 6110100000:08:013:0057. На публічній кадастровій карті ділянка відповідає категорії землі житлової та громадської забудови.

 

Читайте також:

Боротьба за монастир на паузі? «20 хвилин» дізналися, що з будівництвом біля Катедри

Під час війни зводять нову церкву на Куліша. Що ж не так із рішеннями на будівництво?

Мешканці Бродівської борються за земельну ділянку, яку від них забрали тишком-нишком

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Леся Костюк

    Ще жодну зупинку так не рекламували.

    Ото допоможе нам перемогти рашку
  • Мирослав Пошпур

    За зупинку можна подякувати,гарно.Але скажіть,будь ласка,скільки зупинок побудовано в місті підприємцями без вигоди для себе.?І чи кожний, (хто хоче),отримає дозвіл на будову в такому людному місці?Я думаю,що ні.І звідки сума 444,забули ще 29 копійок
  • Галина Голуб-Дзебчук

    Оренда земельної ділянки 444грн.в місяць. Це нормально для підприємця, а якби проста фізична особа зробила біля свого дому якусь добудову це було би щось із чимось. Потрібно  було ходити сім кіл пекла.
  • Наталія Савенко

    Нова зупинка і нові кіоски....п....ць

keyboard_arrow_up