Альтернатива звичному оцту – чи натурального продукту з харчової сировини чи розчину оцтової кислоти – яблучний, винний чи бальзамічний оцет. Їхня кислотність – 6%.
Яблучний, винний і бальзамічний оцти – це натуральні продукт, отримані шляхом бродіння з яблучного соку, яблучного виноматеріалу, яблучного сидру, виноградного сусла, вина. До бальзамічного оцту часто додають барвник карамель, антиоксиданти.
Щоправда для консервації рекомендують лише яблучний оцет, та й то лише окремі виробники і це зазначають на етикетці в рекомендаціях до чого використовувати даний оцет. Так яблучний оцет іспанського виробництва виробник рекомендує лише до заправки салатів, приготування кисло-солодких соусів, маринування качки чи карпаччо. І тільки на етикетці українського яблучного оцту від Кама і німецького оцту від Kuhne ми знайшли, що його рекомендують викоритосвувати для домашнього консервування овочів і фруктів, приготування маринадів, салатів і соусів.
А от винний і особливо бальзамічний оцет – це для гурманів – такі продукти рекомендують додавати до салатів, деякі виробники радять свій оцет поєднувати з оливковою олією, зі смаженими не грилі м’ясом чи рибою, омлетом, десертами з полуниці та морозива.
Більше оцтів українських виробників ми знайшли в супермаркеті «Новус». Це і винний оцет від Akura зі Львова, рисовий від „Екона” з Дніпра, яблучний – від Руна з Волині, яблучний і винний – від Кама з Києва, гранатовий „Наршараб” з Київської області. Іспанські та італійські зразки дорожчі. Загалом яблучний оцет різних виробників тут коштує 18,59 – 67,99 грн, винний – 18,59 – 71,99 грн, бальзамічний – 27,49-134,99 грн. Оригінальні оцти – рисовий і гранатовий – від український виробників коштують 22,49 грн і 27,49 грн відповідно.
В супермаркеті „Сільпо” більше імпортних оцтів – переважно виробники з Італії, Іспанії, Німеччини, є й українські. Яблучний оцет тут коштує 55,44– 70,99 грн, винний – 49,99-69,99 грн, а бальзамічний 59,94-1499 грн. Багато позицій в межах 100-400 грн.
Винні оцти є з білого і червоного вина. Дешевші позиції в пластиковиій тарі, той самий оцет в скланій пляшці коштує дорожче. Наприклад пластикова пляшка винного оцту від Ponti з білого чи червоного вина об’ємом 1 л коштує 69,99 грн, а склана пляшка 0,5 л – 49,99 грн.
Найдорожчий бальзамічний оцет ми знайшли в «Сільпо». 100 г італійського оцту Manicardi бальзамік з Модени в подарунковій упаковці коштує 1499 грн, виготовлений з виноградного сусла, яке виварюють на прямому вогні, а потім витримують в бочках з дуба, каштану і вишні 12 років. Використовують такий ексклюзив краплями, щоб підкреслити смак сиру, полуничного салату, вишуканого омлету чи морозива. Також він смакує до супів, страв з м’яса і риби.
Виробники бальзамічного оцту експериментують з різними складниками, тому можна знайти такий оцет і з гострим перцем, малиною, чорницею, інжиром, лимоном. Малесенька пляшечка на 25 мл коштує 89,99 грн.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер