"Нас не можуть змусити платити за групи продовженого дня". Мами ходили на прийом до влади

"Нас не можуть змусити платити за групи продовженого дня". Мами ходили на прийом до влади
  • Мами учнів 20-ї школи у четвер, 13 вересня, прийшли на прийом до заступника міського голови Леоніда Бицюри, щоб з'ясувати, чому вони мають платити за групи продовженого дня (ГПД). 
  • Після розмови дійшли висновку, що писатимуть колективне звернення у різні Міністерства. 

- Прийшли, щоб з’ясувати, чому ми маємо платити за групи продовженого дня, якщо держава на це гроші видала, - кажуть батьки учнів з 20-ї школи. - Чому Тернопіль хоче, щоб ми оплачували. Якщо на сайті Міністерства освіти є роз’яснення, що оплата праці педагогічних працівників, у тому числі вихователів груп продовженого дня, здійснюється за рахунок освітньої субвенції. Відповідно фінансове забезпечення роботи ГПД здійснюється за кошт засновника школи, тобто міської ради.

Як кажуть батьки, міська рада прийняла рішення про співфінансування ГПД, але заставити батьків платити частину ніхто не може.

- Якщо ми привели дітей на ГПД, то вони зобов’язані їх взяти і це має бути безкоштовно, - кажуть мами. - А заставити підписати той договір нас не можуть. Нам пояснюють, що ці кошти підуть на оплату праці вчителів, але ж чітко вказано, що їм зарплату мають давати за рахунок субвенції.

Відео дня

Як кажуть жінки, директор школи №20 лише пропонує підписати договори, але не зобов’язує. І все-таки поки дозволяє приводити дітей у ГПД безкоштовно. Лояльно до цього, як кажуть мами, відносяться і вчителі.

Держава не дає коштів

Під час прийому заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Бицюра відразу сказав, що такі проблеми виникли через те, що Міносвіти дуже багато бреше.

- Є два листи від них: в одному йдеться про те, що ГПД фінансується за рахунок субвенції, а інший, що фінансування за кошти засновника, тобто міської ради, - каже Леонід Бицюра. - Дві позиції, які фактично суперечать одна одній. Бо, якщо субвенція, то не оплата засновником. Уряд ці кошти не профінансував.

На зарплати вчителям, за словами пана Бицюри, не вистачає приблизно 30 млн грн і зараз піднімуть тарифи на газ, тому ще зростуть комунальні послуги.

- Якщо ми не хочемо закривати школи, то треба оплачувати працю вчителів, комунпослуги і помалу розвантажуватись від інших послуг, - пояснює заступник міського голови. - ГПД нам коштує 10,5 мільйонів гривень в рік. 30 мільйонів ми маємо дати на зарплату вчителям, ще плюс комуналка. Якщо брати за квартал, то за ГПД треба заплатити 3,5 млн. Держава не дає стільки грошей.

Не платитимуть - не буде ГПД

Спершу у міській раді планували, що батьки 100% платитимуть за ГПД, але потім обговорили це і прийшли до рішення, що буде співфінансування.

- Нещодавно приїжджав віце-прем’єр Кириленко і я задавав йому чіткі питання. Крім балаканини та фантазій я нічого не почув, - каже Леонід Бицюра. 

Під час зустрічі одна із мам сказала, що працює офіційно на двох роботах, виховує двох дітей, знімає квартиру і з двох зарплат сплачує податки в міський бюджет. І чому не можна з тих податків виділити суму вчителям на ГПД.

Леонід Бицюра відповів, що держава не в повній мірі виконує свої зобов’язання. 30 млн по освіті недофінансовують, 30 млн по медицині. Держава цього не оплачує і влада змушена платити сама.

- І в нас є вибір, або виплатити вчителям зарплату, або ГПД, - каже Леонід Бицюра. - А ви сплачується податки і цілком зрозуміло, що вони мають йти на місто, але і місто не має доплачувати за те, що не вистачає. В нас є варіант закрити три школи і лікарню.

На запитання чому лише в Тернополі є платні ГПД, мами почули відповідь, бо Тернопіль наводить порядок. Якщо батьки не платитимуть за групи ГПД, то і груп не буде. Як зазначила заступник начальника управління освіти та науки з фінансових питань Олена Пельвецька, батьки можуть відмовитись від платних послуг, якими є ГПД. На що мами запитали, тоді куди їм подіти дитину? Чи, можливо, звільнитись з роботи? На це у влади відповіді немає.

Шукатимуть рішення

Батьки порахували, що на двох дітей у школу треба дати по 15 гривень на сніданок, 18 гривень на обід і ще за групу продовженого дня. У рік треба заплатити 13 500 гривень. - Ми не змозі зараз заплатити за ГПД, нам не вистачає грошей, - каже пані Пельвецька. - Ми написали три звернення до Гройсмана, Гриневич та Міністерство фінансів. І прийшло три відповіді, що грошей немає і не буде.

Представник управління пояснила і те, чому в різних школах різна ціна за ГПД. Є педагоги з 20-річним стажем, в яких 30% вислуги, які мають атестацію і звання кращого вчителя.

- Ми не можемо порушити їхні права і заплатити їм меншу зарплату, - каже жінка. - А є вчителі, які прийшли на роботу після інституту, які ще не мають вислуги. Тому в них зарплати менші. Тому за такою калькуляцією складають вартість утримання тої ГПД. В різних школах вона різна, бо різні педагоги.

Претензії в батьків є і до договору, який їм пропонують підписати. Кажуть, що там немає прописано які послуги надаватимуть за ті кошти, що вони мають сплатити за ГПД.

Леонід Бицюра зазначив, що позицію батьків до влади та депутатів донесе. І, можливо, під час формування бюджету на рік в середині жовтня знайдуть якесь рішення. Але до того часу за ГПД все одно потрібно платити, бо держава не дала потрібних коштів. Батьки кажуть, що писатимуть колективні звернення у МОН, Мінфіну та Мінекономіки.

Платні ГПД - незаконно

Як коментує генеральний директор Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Андрій Осмоловський, МОН ніколи не розглядав ГПД як платну освітню послугу, зокрема чинним Порядком надання платних послуг державними і комунальними закладами (затвердженим спільним наказом МОН, Мінфіну та Мінекономікм від 23.07.2010 # 736/902/758) її не передбачено. Якщо її впроваджено наказом управління освіти, ідеться про перевищення повноважень. У такій ситуації батьки можуть звернутися колективним листом до міської ради із проханням створити групу на безоплатній основі із посиланням на чинні порядки створення ГПД, надання платних послуг комунальними закладами та роз'яснення МОН (із копією, адресованою Державній службі якості освіти, що має повноваження із нагляду і контролю в сфері освіти).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ніна

    Вибори на носі! їм же треба десь грошиків накосити собі на білборди, от і тягнуть з простих людей останнє і в різний спосіб. Тут би ще пустити сюжетик від ТСН про мільйонні доходи наших "народних обранців" - контраст був би ще той!
  • Эдуард Дубоделов

    Наскакали?Далі буде ще веселіше.Вони за вас,та ваших дітей подбають!!!
  • Герасимчук Ростислав

    ПРИВЛАДНІ СВИНІ !!! КРАДІТЬ МЕНШЕ !!!
  • Анонім

    Значить розкидатися баблом на бредові ідеї типу памятник вчителю гроші знайшлися , а на дітей вже не вистачило.Я б тих трутнів заставив пахати за станком 24 /7 нехай відчують як то звичайні люди на декількох роботах працють тільки щоб заробити ту копійку. Ту шоблу з міської ради нах.... обрали щоб вони казали людям ,що в міському бюджеті відсутні кошти,чи для того щоб вони думали як наповняти бюджет,створювати робочі місця, випускати продукцію,вирішувати фінансові питання освіти ну і так далі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up