Анонімно не можна: кому потрібен паспорт, щоб здійснити переказ на суму понад 5000 грн

Анонімно не можна: кому потрібен паспорт, щоб здійснити переказ на суму понад 5000 грн
  • 28 квітня вступив у дію закон про фінансовий моніторинг. Відтепер, якщо ви бажаєте здійснити переказ коштів на суму більшу, ніж 5000 гривень, потрібно буде пройти ідентифікацію.
  • Як тепер будуть переказувати гроші тернополяни та  чи обов'язково для цього потрібен паспорт, цікавилися «20 хвилин».

На ці та інші питання нам відповіла речниця ПриватБанку Докія Кузьменко. Вона пояснила, що більшість клієнтів ПриватБанку не відчують змін, адже вони вже є ідентифікованими.

─ 28 квітня набрав чинності Закон України 361 “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”. Він встановлює нові, більш cучасні вимоги щодо підтвердження інформації про платника і отримувача прибуткових операцій. – повідомляє Докія Кузьменко - Закон діє для юридичних та фізичних осіб. Більшість клієнтів ПриватБанку не відчують законодавчих змін, адже вони вже є ідентифікованими. При відкритті рахунку вони заповнювали анкету та надавали ксерокопії своїх документів. Ідентифікація за допомогою картки для наших клієнтів давно звична справа.

Навіщо потрібен фінмоніторинг та кого стосується?

Фінансовий моніторинг – це контроль за фінансовими операціями, аби виявити незаконні дії з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму, розповсюдженню зброї масового знищення. Поняття фінансового моніторингу супроводжує фінансові послуги з 2001 року – з часів терористичних актів 11 вересня у США.

Відео дня

Того року в Україні з'явився перший закон про фінмоніторинг, завданням якого було запобігти фінансуванню тероризму та масовому розповсюдженню зброї. Згодом цілі закону розширилися протидією ухиленню від сплати податків та протидією легалізації коштів, отриманих злочинним або незаконним шляхом. Більшість країн світу імплементували ці правила.

─ НБУ обіцяє, що з новою редакцією закону для 95% клієнтів українських банків не тільки нічого не змінюється, а й полегшуються деякі процеси. Операції 95% клієнтів банків, за даними НБУ, мають низький рівень ризику. Раніше банки однаково перевіряли всіх клієнтів: від студентів та пенсіонерів до публічних діячів, - каже пані Докія. -  Відтепер буде чіткий перелік низькоризикових клієнтів: оплата комуналки; зарплатні проєкти, стипендії, пенсії; ОСББ; підприємства ЖКГ, інтернет-провайдери; "білий" бізнес, що платить податки тощо.

 Увага до низькоризикових клієнтів буде мінімальна. Високоризикових клієнтів перевірятимуть більш прискіпливо. Наприклад, йдеться про політиків чи олігархів. Тобто тих, хто може проводити операції на великі суми.

Чи можна переказати суму більшу, ніж 5 000 грн?

─ З картки на картку - можна. Якщо ж мова йде про операцію з готівкою, то потрібна ідентифікація. Наприклад, якщо клієнт вносить готівку на суму від 5 000 грн для поповнення картки, платежу, внесення коштів на депозит, відправки грошового переказу у касі або терміналі самообслуговування, ─ каже Докія Кузьменко.

Вона також доповнила, що поповнити банківську картку за номером готівкою у терміналі без використання власної картки можна виключно на суму до 5 тисяч гривень.Так само поповнення готівкою своєї або чужої банківської картки у касі банку без пред'явлення паспорту обмежене лімітом у 5 тисяч гривень.

Для переказів з картки на картку закон нічого не змінює. Якщо ви будете поповнювати картку через термінал, то все залежить від того, чи є у такого терміналу ліміт. Якщо він встановлений на рівні 5 тис. грн, то більше ви переказати не зможете.

Як тепер платити за товари в онлайн-магазині?

─ Якщо платите карткою – то все за звичним алгоритмом. Якщо доставка товару буде через поштового оператора, а оплата накладеним платежем, наприклад на суму 40 тис. грн – то згадуємо про правила роботи з готівкою. Поштовик попросить особисті документи.

Чи потрібна ідентифікація, коли людина переказує гроші міжнародною системою переказів?

При здійсненні цієї операції на суму понад 5000 грн необхідно ідентифікувати та верифікувати платника. Тобто клієнту треба мати з собою паспорт та пояснити, що це за платіж, наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам, - повідомила пані Докія.

Опитування

Як думаєте, чи гарна ідея - здійснювати перекази лише з паспортом?

А як ви ставитеся до закону про фінмоніторинг? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • ♤♡◇♧

    скотство від держави .
    а стадо сидить карантініт.
  • Богдан Богданович

    А якщо 10 раз по 5000 можна ?
  • Саша Крест

    дурість... 5000 гривнів то навіть не гроші зараз...

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    як на...мене...саша крест...надто...категоричний - більш-менш...пристойні...чохли...для...рогів...які...йому....колись...навішала дружина...через...його...дебілізм...і...антисанітарію...цілком....можна...купити...ще й ...на...гамбургер...у...Макдональдсі...залишиться...а може...і на...олію...для...протирання...рогів...хе-хе-хе)))

    стіль...креста саші...дуже...нравітся...мені-
    він...подходящий...для ...усякої..."фуйні"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up