В Україні підвищили мінімальну зарплату: Верховна Рада прийняла закон

В Україні підвищили мінімальну зарплату: Верховна Рада прийняла закон

Підвищення відбудеться з 1 вересня.

Верховна рада схвалила текст законопроекту №3963 авторства президента Володимира Зеленського про підвищення мінімальної зарплати в Україні. Мінімалку повинні підвищити до 5000 гривень. Про це повідомляє РБК-Україна.

За документ проголосували 295 нардепів.

Зокрема, передбачено збільшити мінімальну зарплату на 5,86% до 5000 гривень з 1 вересня.

Відео дня

Також збільшуються видатки на підвищення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки. Його розмір складе 2225 гривень (підвищення складе 5,86%).

Додаткові витрати на оплату праці у зв'язку з підвищенням розмірів мінімальної зарплати та посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС будуть забезпечені завдяки економії витрат за бюджетною програмою "Обслуговування державного боргу".

Ця сума складе 3,5 млрд гривень. Вона виникла у зв'язку з відхиленням фактичного курсу національної валюти по відношенню до іноземних валют у порівнянні з прогнозними курсом.

Крім того, будуть збільшені і планові податкові надходження на 541,3 млн грн, у тому числі з податку та збору на доходи фізичних осіб - на 461,3 млн грн і податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування - на 80 млн гривень.

Законопроект є збалансованим та дозволить покращити якість життя громадян за рахунок підняття рівня доходів працюючого населення, повідомляє "Урядовий портал".

«Водночас буде збережено співвідношення між розмірами посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою, що склалося у поточному році ‒ 44,5%. Для реалізації зазначених ініціатив у проекті змін до держбюджету на 2020 рік передбачено збільшення видатків на 4 млрд гривень», - повідомив під час виступу у Верховній Раді Міністр фінансів Сергій Марченко.

Збільшення видатків на виплату підвищених розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС буде здійснено:

- за рахунок економії видатків за бюджетною програмою «Обслуговування державного боргу» у сумі 3,5 млрд грн, що спричинено, зокрема, з відхиленням фактичного курсу національної валюти по відношенню до іноземних у порівнянні з прогнозним, що використовувався при підготовці державного бюджету на 2020 рік (зі змінами);

- перегляду прогнозу доходів державного бюджету у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 гривень.

Так, доходи буде збільшено на 0,5 млрд грн, зокрема податок на доходи фізичних осіб та військовий збір (0,4 млрд грн), податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (0,1 млрд гривень).

«Загалом запропоновані зміни стимулюватимуть зростання споживчого попиту, забезпечать детінізацію «сірих» зарплат. Це дозволить підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної та пенсійної системи, а також поліпшить захист трудових і соціальних прав громадян», - наголосив Сергій Марченко.

Нагадаємо, текст законопроекту про підвищення мінімалки з'явився в Раді ще на початку серпня.

Також "20 хвилин" запитували читачів, наскільки вони стануть багатшими, якщо мінімалку таки підвищать. Коментарі читачів читайте ТУТ.

Довідка

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт (Кодекс законів про працю України, Закон України "Про оплату праці"). Згідно п.5 ст.38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік. Наразі місячна мінімальна зарплата в Україні складає 4723 грн.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Валентина Вівчар

    Ви дебіли до мінімалки прив*язали всі податки-зокрема на нерухомість Як платити пенсіонерам--податки ростуть а пенсія 2100 Тварюки безмозглі
  • Петро Довгань

    Якщо в тиждень, то більш менш нормально
  • Олег Торгпреса

    Нічого доброго в тому не буде.Піар перед виборами.Підняття мінімалки автоматично буде включене в ціну продукції і послуг.
  • Олександра Вода

    Для чого ? Щоб пенсіонери не могли хліб купити бо ціни догори підуть.Уроди ніяк непонажираються
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up