Які перспективи для китайського сміттєпереробного заводу в Тернополі

Які перспективи для китайського сміттєпереробного заводу в Тернополі

Китайські інвестори хочуть вкласти власні кошти в будівництво сміттєпереробного заводу у Тернополі. Міська влада готова завозити сміття з інших областей, аби забезпечити безперебійну роботу китайського заводу.

На початку цього року очільник Тернопільської обласної державної адміністрації (далі ТОДА) Степан Барна заявляв про те, що китайський бізнес готовий інвестувати великі кошти в будівництво тернопільських доріг на умовах концесії (договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи місцевим органам влади, у тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам).

Про подробиці зустрічі на цю тему керівники Тернопільщини ЗМІ нічого не повідомляли. 19 квітня в ТОДА відбулася чергова закрита для журналістів зустріч з іноземними інвесторами. Однак тепер тернопільські можновладці обговорювали з китайськими представниками не дорожний проект, а можливість будівництва сміттєпереробного заводу.

Якщо треба, сміття знайдуть
Докладніше щодо цього питання ми попросили розповісти міську раду. Керівник відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ Катерина Калуш розповіла, що при обговоренні умов співпраці з китайськими колегами виникло ряд питань, які необхідно буде додатково обговорити.

Відео дня
  • Інвестори розповіли, що Тернопіль як обласний центр виробляє надто мало сміття за день, лише близько 250 тонн, - говорить вона. - А вони працюють лише з тими містами, які за день мають понад 500 тонн сміття.

У відділі інформаційної діяльності Тернопільської обласної державної адміністрації розповіли, що невелика кількість сміття, яку щодня збирають у місті, не є проблемою. Насправді, щоб забезпечити потреби заводу, сміття можуть довозити не лише зі всіх околиць нашої області, а й із сусідніх регіонів. Іншими словами, якщо буде необхідність - сміття знайдуть.

На зустрічі також порушили низку інших важливих питань.

  • Китайці вбачають проблему у нашій податковій системі. Інвестори говорять, що у всіх країнах світу, де вони працюють, уряди сприяють у веденні бізнесу та послаблюють податковий тиск, - кажуть працівники відділу. - Наразі ми не готові їм обіцяти, що наша податкова знизить для них податкові ставки.

Аби сміттєпереробний завод з’явився в Тернополі, обласна та міська влада готові дати зелене світло. Попередньо земельну ділянку, на якій збудували б завод, чиновники планують виділити у межах міста. Те, де конкретно і яка буде її площа, наразі невідомо.

Обладнання вже заіржавіло
Нагадаємо, що епопея з будівництвом сміттєпереробного заводу для Тернополя тягнеться ще від каденції Романа Заставного. Першу сміттєсортувальну лінію в нашому місті мали збудувати у 2009 році. Більше того, тоді ж закупили обладнання за два мільйони гривень. Однак його так і не запустили в експлуатацію. Як результат - тепер новеньке обладнання не придатне для використання, оскільки заіржавіло.

  • Обладнання уже вийшло з ладу, і тепер потрібна значна сума на відновлення лінії, - повідомив голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

Спочатку сміттєсортувальну лінію зберігали у Скалаті Підволочиського району, там планували переробляти сміття з усієї області. Згодом, зі зміною керівництва обласної ради, сміттєсортувальну лінію возили по усій території нашої області і врешті-реши зупинилися на ідеї переробки сміття у селі Малашівці Зборівського району. Однак наміри Романа Заставного, а згодом і чинного мера Сергія Надала (він ще у своїй першій передвиборчій програмі обіцяв сміттєпереробний завод) залишились порожніми обіцянками.

Про те, чи доцільно розміщувати сміттєпереробне підприємство у межах обласного центру та чи не завдасть це шкоди тернополянам, ми поцікавились в експертів. Перший заступник начальника Держекоінспекції області Юрій Рослий відповів, що проблема сміття на Тернопіллі досить гостра і, на його думку, її так швидко не вирішать. Практика показує, що далі розмов справа не йде.

  • Якщо при будівництві та експлуатації будуть застосовані новітні технології, то екологічної проблеми для міста не буде, навіть якщо завод збудують у Тернополі, - каже фахівець.

Проблем із нестачею сміття Юрій Рослий також не вбачає, оскільки, на його думку, не лише в нашій області, а й у Тернопільському районі знайдеться достатньо непотребу, щоб завантажити піприємство.

За розвиток місцевого бізнесу
Сміттєпереробний завод - інвестиційно приваблива ідея для нашого міста. Для області він також вкрай необхідний, каже директор ПП «ЕкоТерн» Богдан Гевко.

  • Однак я є прихильником сміттєсортувальних ліній, які розміщені у санітарній зоні, тобто в радіусі 20 км від міста, - наголошує керівник. - В області вже працює сміттєсортувальна лінія - у селі Плебанівка Теребовлянського району, від підприємства “Катруб”. Проте її потужностей недостатньо для всієї Тернопільщини.

Богдан Гевко виступає за розвиток місцевого підприємництва, оскільки, як він каже, кошти від такої діяльності будуть направлені у місцевий бюджет. Відповідно, такі фінансові вливання забезпечать розвиток нашого міста та області загалом.

  • Краще було б, якби держава сприяла розвитку вітчизняного бізнесу, а не збільшенню капіталу закордонних компаній. У нас є достатньо підприємців, які готові працювати і вкладати власні кошти у розвиток бізнесу такого роду. Приміром, я особисто готовий об’єднатися з іншими місцевими підприємцями, аби вирішити проблему зі сміттям.

Можуть віддати місту
Китайські інвестори, які готові збудувати завод у Тернополі, є представниками  компанії China Western Power Industrial Co Ltd, яка спеціалізується на будівництві сміттєпереробних підприємств по всьому світу. Ця компанія на теренах нашої держави не має ще жодного заводу.

Щоправда, на сайті Закарпатської ОДА знаходимо інформацію про те, що китайські інвестори нещодавно зустрілися з головою адміністрації Геннадієм Москалем, щоб обговорити питання утилізації місцевих відходів. Китайці розповіли, що будують свої об’єкти, застосовуючи ВОТ-модель, тобто самі проектують, будують, експлуатують визначену кількість років, а потім передають підприємство у комунальну власність.

На сайті міжнародної китайської компанії China Western Power Industrial Co Ltd журналістам “RIA плюс” не вдалося знайти жодної інформації про її діяльність у Європі чи деінде у світі. Інформація, викладена на сайті, - лише  китайською мовою, немає ні англійського, ні російського перекладу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Додь Андрій

    Гусятин поки шо відбився від сміттєпереробного заводу. Пішли з заводом глибше в Нижбірок (за це обіцяють безкоштовно освітити вулицю), чи відіб"ються там, ше не відомо але люди проти. Сам "інвестор" не є відомим , фірма яка не побудувала завод ніде в світі (якщо я не правий - поправте). Багато питань.
  • Василь Віятик

    Ну як там справи з заводом?

    Будується ?
  • Анонім

    А буде як завше. Завезуть купу ще чужого сміття. Хитрожопі чинуші положать  собі бабки до кишені за це. Китайці завод не побудують - бо вони не працюють по схемі відкатів. В результаті тонни ще й чужого сміття на теренах Тернопільської області.
  • Анонім

    Колись на Діскавері була передача про переробку сміття у США. Все там дуже продумано організовано - від збору та переробки сміття до окультурення вже закритих(заповнених) зон переробки сміття. Китайцям до того далеко...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up