Мушу постійно вибивати гроші на нашого ж сина! Радимо, як збільшити розмір аліментів

Мушу постійно вибивати гроші на нашого ж сина! Радимо, як збільшити розмір аліментів
  • Батьки зобов’язані утримувати дітей до повноліття, дбати про їх матеріальне благополуччя задля нормального фізичного, духовного та морального розвитку.
  • Як показує практика, трапляються непоодинокі випадки, коли після розлучення один із батьків злісно ухиляється від обов’язків, покладених на нього самою природою.
  • Як збільшити аліменти та стягнути додаткові витрати на дитину, аналізували журналісти «20 хвилин».

– Моєму сину вже дев'ять, з чоловіком розлучилися, коли малому був лише рік. З того часу я фактично не відчуваю жодної підтримки. Аліменти, які призначив суд, він практично не сплачував. Йому встановили виплати в розмірі 25% від доходу, але насправді він міг кинути гроші раз на чотири місяці, і то стільки, скільки вважав за потрібне. Поки я була в декреті, то ми з дитиною фактично виживали, старалася знайти хоч якісь підробітки, бо грошей катастрофічно не вистачало. Згодом колишній чоловік поїхав на заробітки, майже рік я не отримувала від нього ні копійки, – своєю історією ділиться читачка Оксана (прізвище редакції відоме – прим. авт.).

За словами жінки, вона неодноразово зверталася за допомогою до виконавчої служби, але там усе складно. То виконавця нема на місці, то перевіряють, то документи чекають. 

– Я оббивала пороги, зрештою, добилася, щоб мені змінили виконавця. Після чергових звернень почали вживати певні заходи, на помешкання екс-чоловіка наклали арешт, йому заборонили виїжджати за кордон, дали і інші заборони – купувати зброю тощо. Сума боргу вже була досить чимала. Зараз з нього стягують частинами виплати із зарплати, – говорить жінка. 

Відео дня

Як наголосила тернополянка, крім несплати аліментів, чоловік ще й не бере жодної участі у вихованні сина.

З'являється раз на рік

– Я фактично мушу вибивати в нього гроші та час на нашого ж сина. Він з'являється раз на рік, у кращому випадку, – переконує вона. 

Насправді таких історій, як у пані Оксани, багато. І жінки чи деколи і чоловіки не знають, як діяти. 

Загалом на виконанні в органах державної виконавчої служби у Тернопільській області перебуває 9378 виконавчих проваджень щодо сплати аліментів. З них 2494 особи ухиляються від сплати аліментів: у них виникла заборгованість. У зв'язку з цим, їх тимчасово обмежують у праві керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання, виїзді за межі України тощо, – розповів журналістам  «20 хвилин» начальник управління забезпечення примусового виконання рішень у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Андрій Хічій.

Боргують значні суми!

– Станом на 6 травня, в області сплатили 32 мільйони гривень аліментів, з них 7 мільйонів завдяки вищенаведеним обмежувальним заходам, – каже Андрій Хічій.

Також начальник управління повідомив, що 6311 осіб по області вже заборгували аліменти за три місяці і менше, тому вони "на порозі" до цих тимчасових обмежень, а 2353 особи – це пенсіонери, з яких стягуються аліменти.

Заборгованість по аліментах за рік і більше мають 297 особи, тому до них застосовуються штрафи у розмірі 20 відсотків суми заборгованості, цих штрафів сплачено вже на 92500 грн. 

Заборгованість зі сплати аліментів за два роки і більше мають 244 особи, до них застосовується штраф у розмірі 30 відсотків від суми заборгованості.

Аліментна заборгованість за три роки і більше застосовується до 997 осіб в області, штрафи для таких осіб складатимуть 50 відсотків від суми їхньої заборгованості.

Державні виконавці склали 915 протоколів про адміністративні правопорушення за несплату аліментів, з них 514 вже задоволені судом – 514 боржників уже виконують суспільно-корисні роботи за несплату аліментів (як найтяжчий вид адміністративної відповідальності за несплату аліментів (Прим.ред.)

Випадків, коли взаємної згоди між батьками з приводу сплати аліментів на дитину не досягнули  –безліч. У таких ситуаціях порядок сплати та розмір аліментів визначає суд. Дитина подорослішала, витрати збільшилися, а ваші доходи – ні. Сімейним законодавством України передбачена можливість зміни розміру аліментів, встановленої судом або домовленістю між батьками.

Як це реально зробити? Розбираємося. 

Поради для тих, хто подає на аліменти

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру судових рішень по Тернополю і Тернопільській області, найчастішими підставами для збільшення розміру аліментів виявились такі:

  • установлений розмір аліментів менший, ніж мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину відповідного віку;
  • підняття цін та інфляція у розрізі років з дати призначення аліментів: недостатній розмір аліментів для належного утримання та виховання дитини;
  • зміна сімейного становища отримувача аліментів: народження дитини у новому шлюбі;
  •  погіршення матеріального становища отримувача аліментів: зниження прибутків у зв’язку з карантином;
  • зміна матеріального стану отримувача аліментів: втрата роботи
  • значне збільшення розміру витрат на дитину: заняття дитини професійним спортом
  • покращення матеріального становища платника аліментів;
  • часті хвороби дитини

На що звертає увагу суд при визначенні розміру аліментів?

Відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

- стан здоров’я та матеріальне становище дитини; 

- стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; 

- наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

- наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

- доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

- інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Тому встановлено мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний гарантований розмір аліментів у 2021 році

Мінімальний гарантований державою розмір аліментів на одну дитину на сьогоднішній день становить:

Для дітей віком до 6 років:

  • з 01.01.2021 по 30.06.2021 – 960 грн;
  • з 01.07.2021 по 30.11.2021 – 1006,5 грн;
  • з 01.12.2021 по 31.12.2021 – 1050 грн.

Для дітей віком від 6 до 18 років:

  • з 01.01.2021 по 30.06.2021 – 1197,5 грн;
  • з 01.07.2021 по 30.11.2021 – 1255 грн;
  • з 01.12.2021 по 31.12.2021 – 1309 грн.

Таким чином, цьогоріч мінімальний розмір аліментів зростатиме двічі: 1 липня та 1 грудня, коли заплановане зростання прожиткового мінімуму.

Максимальний розмір аліментів у 2021 році

Максимальна сума аліментів на дитину до 6 років у цьому році становить:

  • з 1 грудня 2020 року – 19 210 грн;
  • з 1 липня 2021 року – 20 130 грн;
  • з 1 грудня 2021 року – 21 тис грн.

Як збільшити розмір виплат

Для цього зацікавленій стороні слід звернутися із відповідною заявою до суду, в якій навести підстави для зміни. Такими підставами можуть бути докази щодо:

  • поліпшення матеріального стану платника аліментів
  •  хвороби дитини
  • збільшення потреб на утримання дитини
  • зменшення заробітної плати чи втрати роботи того з батьків, з ким проживає дитина

Цей перелік не є вичерпним і залежить від конкретної життєвої ситуації.

Доказами зміни матеріального стану платника та одержувача аліментів можуть бути довідки про доходи, кредитні договори, медичні довідки, висновки лікарів, додаткові витрати на утримання непрацездатних батьків та будь-які інші документи, які можуть підтверджувати зміни матеріального становища.

З аналізу правових норм вбачається, що при вирішенні питання про збільшення розміру аліментів, суди з’ясовують чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров’я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі. Особа, яка сплачує аліменти – платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров’я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров’я одержувача аліментів.

Що таке додаткові витрати на дитину?

За наявності особливих обставин, окрім звичайних витрат на дитину, закон встановлює можливість отримувати й додаткові кошти.

Відповідно до ст.185 Сімейного кодексу України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Наявність таких додаткових витрат має довести особа, що заявляє позовні вимоги про їх стягнення. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру судових рішень найчастіше тернопільські суди задовольняють позовні вимоги про стягнення додаткових витрат на утримання дитини, пов’язані з її лікуванням, та лише у тому у разі, якщо такі витрати підтверджені належним чином.

Які документи підтверджуватимуть наявність особливих обставин, що спричинили додаткові витрати на дитину?

  • чеки на придбання медичних препаратів, копія медичної картки дитини, рецепти, рекомендації лікарів;
  • довідка із відповідної, наприклад, спортивної організації про відвідування дитиною спортивної секції, квитанції про оплату за відвідування, грамоти, медалі дитини, документи, які би підтверджували участь дитини у всеукраїнських чи міжнародних змаганнях (все, що свідчить про особливі успіхи дитини у даній сфері);
  • чеки про придбання спеціальних інструментів (музичного інвентарю)

Не відноситься до додаткових витрат і не буде задоволено судом:

  • навчання дитини з метою здобуття професійної освіти;
  • витрати на відвідування дитиною спортивної секції в якості дозвілля, а не професійного спрямування чи розкриття основних здібностей дитини;
  • витрати з придбання канцелярських товарів, одягу та взуття;
  • витрати позивача на літній відпочинок дитини, за умови, якщо місце відпочинку дитини обиралось позивачем на власний розсуд, без узгодження з відповідачем;
  • витрати на відвідування дитиною приватного дитячого садка

Переважно суди стягують з другого із батьків половину від понесених позивачем додаткових витрат на дитину.

Опитування

А про який вид аліментів хотіли б дізнатися Ви?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Oksana Tsymbaljuk

    Діти після розлучення автоматично стають тільки мамині.

    Інна Бронецька reply Oksana Tsymbaljuk

    Oksana Tsymbaljuk  100%
  • Олександра Пелих

    За такі аліменти неможливо забезпечити нормальне життя дітей( під час звичайних ГРВІ йде практично така сама сума на ліки, а тут треба на місяць розтягнути. Наша влада взагалі цікавиться які ціни зараз на продукти, одяг і ті самі ліки, коли призначає такі виплати?(

    Марія reply Олександра Пелих

    Повністю згідна з Вами.

    Хочу додати, що суд призначає мінімальний розмір аліментів, коли батько показує мінімальний розмір заробітної плати. Тягар доказування у справі лежить на стягувачу аліментів - жінці. Рекомендую жінкам якомога більше назбирати різних довідок про його заробіток, витягів із реєстрів, що саме перебуває у його власності і коли саме він набув права власності, скажімо, на квартиру чи автомобіль. Наприклад, чоловік надав у суді довідку про мінімальну заробітну плату або взагалі про безробітність, але в той же рік набув права власності на квартиру. Суд це візьме до уваги при визначенні розміру.

    Якщо чоловік за кордоном, бажано показати перетини ним кордону, час перебування там, по можливості зв‘язатися із роботодавцем чи агенцією праці, яка туди його відправила, аби ті видали довідку про середній заробіток на такій роботі тощо. Чим більше представите суду, тим більший розмір аліментів.
  • Zinkiv Tania

    Так нині вибивати гроші в тата це ризик, адже тато потім має право на аліменти від дитини у своїй старості.. Ну незнаю треба мирно  договорюватися,аби за років 30 немучили дитину

    Zinkiv Tania reply Zinkiv Tania

    Новини Тернополя на 20 хвилин Так що все може бути, нині в нього вимагають, завтра він буде вимагати

    Zinkiv Tania reply Zinkiv Tania

    Новини Тернополя на 20 хвилин На автоматичне немає права, але має право звернутися в суд  з проханням про аліменти від дітей.Так він може принести довідки про те що сплачував дітям аліменти,а щодо себе принесе дохід від пенсії, свої розходи на лікування, харчування,при нашому рівні житті то точно виграє

    Марія reply Zinkiv Tania

    Усе міняється зі швидкістю світла: законодавство, судова практика.

    Раджу матерям, які опинилися у складній економічній ситуації та бояться стягувати аліменти на дитину тільки через те, щоб тато через 50-60 років не вимагав нічого у дитини, не забігати аж настільки наперед. Це його безумовний обов‘язок утримувати дитину. Це законний і моральний обов‘язок врешті-решт. Не шукайте ризиків там, де їх не має.

    Якщо ж він потім і попросить у дитини, якій сплачував аліменти, у старості на хліб чи ліки, то це буде зовсім інша історія, дитини передусім. Можливо, Ваша дитина і без суду захоче допомагати татові, який добровільно не допомагав їй.

    Zinkiv Tania reply Zinkiv Tania

    Новини Тернополя на 20 хвилин

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Zinkiv Tania

    Zinkiv Tania, Ні, тато не має автоматичного права на аліменти від дитини у старості. Це хибна думка, яка часто призводить до того, що жінка сама "тягне" спільну дитину через те, щоб батько потім не стягнув із дитини грошей на своє утримання. Сімейне законодавство передбачає обов'язок дітей утримувати непрацездатних батьків. Але є багато але. Спершу батькові потрібно довести у суді, що він дійсно потребує коштів на своє утримання, що коштів, які він отримує (пенсії, наприклад) йому недостатньо, бо він часто хворіє тощо. Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків не є абсолютним. Якщо батько ухилявся від виконання батьківських обов'язків, не сплачував аліментів, суд відмовить йому в позові. А якщо говорить про крайності і у Ви хвилюєтесь стосовно того, щоб так званий "батько" не займався вимаганням у дитини по крові, то краще звернутись в суд про позбавлення батьківства. Тоді Ваша дитина буде в повній безпеці від недобросовісного тата!
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Groshi/zbilshennya-rozmiru-alimentiv-zakonniy-chi-moralniy-obovyazok-11269731.html

    Марія reply Zinkiv Tania

    Ні, тато не має автоматичного права на аліменти від дитини у старості. Це хибна думка, яка часто призводить до того, що жінка сама "тягне" спільну дитину через те, щоб батько потім не стягнув із дитини грошей на своє утримання.
    Сімейне законодавство передбачає обов'язок дітей утримувати непрацездатни батьків. Але є багато але.
    Спершу батькові потрібно довести у суді, що він дійсно потребує коштів на своє утримання, що коштів, які він отримує (пенсії, наприклад) йому недостатньо, бо він часто хворіє тощо.
    Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків не є абсолютним.
    Якщо батько ухилявся від виконання батьківських обов'язків, не сплачував аліментів, суд відмовить йому в позові.
    А якщо говорить про крайності і у Ви хвилюєтесь стосовно того, щоб так званий "батько" не займався вимаганням у дитини по крові, то краще звернутись в суд про позбавлення батьківства. Тоді Ваша дитина буде в повній безпеці від недобросовісного тата!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up