Дівчину, яку запідозрили у вбивстві студента із Конго Ерітьє, випустили з СІЗО

Дівчину, яку запідозрили у вбивстві студента із Конго Ерітьє, випустили з СІЗО
  • Понад три роки Соломію, яку обвинуватили у вбивстві, тримали під вартою. Адвокати намагались оскаржити міру запобіжного заходу, проте дівчину залишати під арештом. Захисниця натомість  повідомила про суттєве погіршення стану здоров’я Соломії – через тривале перебування у слідчому ізоляторі.
  • Нещодавно Соломію випустили з-під варти, підтвердили «20 хвилин» обласний прокурор та захисниця підозрюваної.

Соломію Т., яку звинуватили у вбивстві іноземного студента Ерітьє, випустили із СІЗО. Як повідомили «20 хвилин» власні джерела, дівчині змінили міру запобіжного заходу.

Цю інформацію журналістам підтвердила адвокатка Соломії, повідомивши, що її підзахисна вже кілька місяців перебуває під домашнім арештом. Підтвердив інформацію і керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. Він також пояснив, чому підозрювану звільнили з-під арешту і коли чекати на вирок суду у справі вбивства.

Відео дня

Студент помер на місці

Підозрювана Соломія Т., нагадаємо, за версією слідства 9 травня 2020 року перебувала в квартирі разом з громадянина Республіки Конго – 24-річним Ерітьє. У ході конфлікту, що виник між ними, підозрювана нанесла потерпілому один удар гострим предметом в ділянку тулуба, спричинивши йому тілесне ушкодження, яке призвело до масивної крововтрати, від якої останній помер на місці події.
9 травня 2020 р. неповнолітню затримали та повідомили про підозру у вчиненні вбивства. Камери відеоспостереження поруч з місцем вбивства показали, як дівчина на таксі їде додому.

Суд обрав їй тоді міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави 315 тис. грн. Дівчина, її захисник і прокурор у справі тоді оскаржили міру запобіжного заходу в Тернопільському апеляційному суді. Засідання було закритим.

— Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 27 КПК України, оскільки на час скоєння злочину підозрювана була неповнолітньою, судове засідання проходило у закритому режимі, — пояснила речниця Тернопільського апеляційного суду Жанна Попович.

Органом досудового слідства Соломії вручили підозру за ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне вбивство. Санкція статті передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.

Згодом розгляд справи «закрили» повністю, і доступ до неї мають лише учасники процесу.

Ерітьє було 24 роки

Дівчина, яку звинуватили у вбивстві, проживала разом з мамою у Тернополі, на «Сонячному». Однак, дев’ять класів закінчила у школі в Глибочку. І місцеві казали, що вона була однією з найкращих учнів.

Як Соломія опинилась в той фатальний вечір на «Дружбі» — невідомо, адже доступу до справи журналісти не мають. Після спілкування з сестрою убитого і його друзями можемо лишень припустити, що Ерітьє запросив її у гості на квартиру, яку знімав.

Люсамба Ерітьє Кайембе був студентом 2-го курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина, навчався за спеціальністю «Комп’ютерні науки». Хлопцеві було 24 роки. У ВУЗі поділились, що за весь час навчання у нього не було проблем, завжди брав активну участь в житті інституту. Це була важка втрата.  

Справа у вбивстві іноземного студента тоді набула у Тернополі неабиякого резонансу. І

Понад три роки Соломія провела у СІЗО, а нещодавно її звільнили з-під варти. Прокурор області Андрій Миколайчук підтвердив цю інформацію.

— За клопотанням сторони захисту, обвинуваченій було змінено міру запобіжного заходу, — і вона була звільнена із СІЗО, — повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. — Хочу пояснити, чому суди, навіть у такій категорії справ, знаходять підстави для зміни міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою на більш м’які. Дуже багато справ зараз в Європейському суді з прав людини — і пов’язані вони саме з надмірним триманням під вартою без кінцевого рішення у справі.

Особливо це стосується складних справ, суди в яких тривають рік, два та більше. І весь цей час підозрюваний перебуває під вартою. Проте більш м’який запобіжний захід зовсім не означає, що це матиме вплив на остаточне рішення суду і на міру покарання, якщо провину обвинуваченого доведуть, зазначив прокурор.  

— У цій справі (вбивства Ерітьє — прим. авт.), я думаю, вже найближчим часом матимемо кінцеве рішення суду, — зазначив обласний прокурор.   

Вже тричі міняли адвокатів

Адвокатка Соломії Ірина Худа сумнівається, що вирок буде так швидко. І пояснила, у справі саме закінчували досліджувати докази та допитувати свідків, — от з цим виникали проблеми, адже  багато іноземних студентів, які проходять у справі свідками, виїхали за кордон від початку повномасштабного вторгнення.

— Міру запобіжного захисту підзахисній змінили на цілодобовий домашній арешт, — поділилась з «20 хвилин» Ірина Худа. — З того часу Соломія весь час перебуває вдома. І, попри закиди, мовляв, втече, як відпустять, повідомляю: на судові засідання з’являється, порушень немає.

У справі залишились допит підозрюваної, докази сторони захисту і судові дебати. Ймовірно, дещо уповільнюють розгляд зміни адвокатів підозрюваної дівчини. Двоє, що брали участь у справі із самого початку, служили в ЗСУ, зараз принаймні один з них звільнений з лав. Чи повернеться знову до захисту дівчини — поки невідомо. Ще одна адвокатка, Ірина Худа, яка пізніше увійшла у справу, нещодавно народила дитину, тому поки молода мама здебільшого займається немовлям. А в той час Соломії призначили державного адвоката.

— Підзахисна, як, гадаю, і інші сторони процесу, зацікавлена у чим швидшому розгляді справи, тому зволікань з нашого боку не буде, — запевнила Ірина Худа. — Але насправді у сторони захисту у цій справі чимало роботи.

Сестра хотіла довічно

На початку розгляду справи у суді на засіданнях була присутня і сестра загиблого студента Ешлі. Під час перерви Ешлі поспілкувалась із журналістами. Вона сказала, що, на її думку, в жодному разі Соломія не має бути на волі, адже вона небезпечна для суспільства. У суду Ешлі вимагатиме довічного ув'язнення для винного у смерті брата. 

Згодом Ешлі переїхала до Одеси, а згодом контакт із нею втратився, розповів кілька місяців тому «20 хвилин» адвокат потерпілої сестри Сергій Хлєбніков.

— На жаль, контакт з Ешлі втратився, ймовірно, вона змінила телефон, — поділився Сергій Хлєбніков із журналісткою «20 хвилин» 5 травня. — Сам судовий процес хоч і повільно йде, але все за розкладом, тому навряд чи можна казати про можливі затягування справи.

Те, що розгляд триває вже довший час і досі немає вироку, адвокат пояснює необхідністю. Скажімо, на етапі дослідження відеодоказів потрібно було багато часу, адже доводилось  передивлятись відео з двох камер впродовж всієї ночі, коли відбулось вбивство. Тоді адвокат потерпілої сторони також говорив про вирок у найближчому часі.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за цією справою та повідомлятиме про все читачів.

 

 

Читайте також:

Соломія, яку підозрюють у вбивстві студента Ерітьє, скаржиться на СІЗО: нема мобілки і банківсьої картки
Вбивство Ерітьє: експерти визначають, чи Соломія, яку підозрюють у вбивстві – осудна

Вбивство студента іноземця: на міру запобіжного заходу Соломії подали апеляцію
Своє 18-річчя Соломія, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента Ерітьє, зустріне за гратами

"Він був добряк". Присутні не стримували сліз: як у Тернополі ховали вбитого студента-іноземця Ерітьє

Вбивство Ерітьє: 18-річна підозрювана хотіла зменшення застави втричі через погіршення самопочуття

Сестра вбитого іноземного студента не витримала і переїхала з Тернополя.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up